Веган в България 2017

През 2017г успях да посетя няколко градчета и курортни местенца в България. Равносметката ми е, че днес е по-лесно от всякога да си веган в България.

За плодовете и зеленчуците е ясно, сезонните винаги и навсякъде са лесно достъпни.
Традиционни ястия, които се предлагат във всяка хижа и заведение в планинските курорти, са боб и леща.

 

Добрата новина е:

 1. Значителна част от заведенията добавиха в менюто си маркери освен за алергени, и за предложения, които са веган/вегетариански. В много от тях има доста повече от една-две салати като опция, а има и много такива, които предлагат и основни ястия.
  На няколко места ми направи приятно впечатление, че в менюто има хумус, варено цвекло, броколи и др.
 2. Сервитьорите/заведенията реагират съвсем адекватно на запитвания за промяна на ястие от менюто в посока веган. На няколко места без никакви затруднения си поръчах пица ‘вегетариана’ без кашкавал. Оризови и картофени ястия също могат да бъдат поръчани без добавки като пармезан, кисело мляко или сметана, а ако сте късметлии, ще ви предложат алтернативи на растителна основа.
 3. На много изненадващи места намирам соево и ядкови млека, веган сурови десертчета и бисквити. Смутита откривам само в по-големи градове, но все пак списъкът расте.

Нещо, което ми липсва и се надявам да има развите в тази посока, са десертите. Веган опции има предимно във веган/вегетарианските заведения, а в редките случаи, в които има в останалите – има още какво да се желае като качество.

Много се зарадвах на веган сладоледа на ‘Дени’, който се появи на пазара, но и той се открива изключително трудно.

От гледна точка на облекло и козметика мисля, че няма нещо по-специално тази година. Има популярни козметични марки, които се намират навсякъде и дори някои от продуктите им да съдържат животински съставки, поне не тестват върху животни. Ако искате веган козметика и живетее в по-малък град, трябва да си поръчате онлайн.

Като фен на спортното облекло съм особено доволен, че от няколко години големите спортни марки в значителна степен заместиха естествената кожа с доста сполучливи изкуствени материи. Специално при футболните обувки вече е по-трудно да намериш кожени такива. За съжаление за някои други спортове все още има много да се желае.

Мога да кажа, че все по-рядко ми се налага да се притеснявам за храната, когато пътувам. Това естествено ме радва, защото означава, че търсенето се увеличава. Трябва да отбележа обаче, че на веге заведенията им е доста трудно да оцеляват. Хубаво е, че се появяват нови, но доста от вече съществуващите изнемогват, а някои дори се налага да затворят.

Хора, които не консумират животински продукти, е имало през различни епохи и с различни подбуди. Днес е идеален момент и вие да направите крачката към веганство. За себе си, за природата, за живите същества, заради логичния избор. Вече едно оправдание по-малко – лесно е!

cesoulkringsandanskihappygodzilladenivege-joy

7 коментара

 1. Диана Хърлечанова · 15.08.2017 Reply

  Доста оптимистично, но мисля, че развитието е почти незабележимо, особено по курортите (морето и магистралите, ако щеш). Веган в София и Пловдив, чудесно, във Варна има прекрасен Фермерски пазар. Ние също пътуваме и то в дивото, и веган опциите често опират до пържени картофи и редена салата. Снимките, които виждам, са от ресторанти, предполагам предимно в София.. И все пак.. нека има търсене, за да се оправят малко менютата.. някой ден 🙂

  • Bobby · 15.08.2017 Reply

   Донякъде мога да се съглася, но сравнено с преди няколко години разликата е огромна. Специално реших да напиша статията след като точно на 4 курортни места по българското черноморие останах приятно изненадан – на плажа на шкорпиловци, ресторант в центъра на св. св. Константин и Елена и затворен комплекс със стол пак там, както и магазинче на ‘Градина’.

 2. Катерина · 15.08.2017 Reply

  Последната пица от къде е? Изглежда чудесно!

 3. Борис Михайлов · 22.08.2017 Reply

  В Джумаята – Сф също имат „Постна пица“ без млечни.

 4. Криси · 13.09.2017 Reply

  Да, наистина е все още трудно да се намерят места за хапване с добри веган опции. Радвам се, че в този блог има списък на вегетариански/веган заведения, тъй като аз все се опитвам да търся онлайн като посещавам някой град и все ми е трудно да намеря информация. Та, искам да допринеса към списъка с 2 места които знам в Плевен, тъй като не видях да са изложени. Хумус Хаус (бул. „Христо Ботев“ 48А, 5803, Плевен) и Щипка любов (бул. „Русе“ 37, 5803, Плевен) функциониращи до този момент, надявам се и за напред. За местните ще поясня, че са до Медицинския Университет и са лесни за намиране. И двете места имат много приятна обстановка, добри цени и вкусно и разнообразно меню (Особено Хумус хаус)

Поставете коментар