Убиец на растения

но растенията също са живи…

това е аргументът, който месоядните използват най-често, за да докажат на веганите, че няма смисъл от тяхната „жертва”. че човешкият вид не би могъл да оцелее и еволюира до настоящето си ниво, ако не убива.

как да отговорим в такъв случай?

лично аз не бих се занимавала да отговарям – очевидно е, че се търси начин да се предизвика спор, и то безсмислен спор. не е ли абсурдно, че човек, който консумира животински продукти, било то във вид на храна, дрехи или аксесоари, го е грижа за чувствата на растенията? естествено, че не му пука. но може би вярва, че ако накара теб, вегана, да се чувстваш виновен, че причиняваш някому болка и страдание, неговата собствена вина няма да е толкова тежка и убиването на животните ще изглежда в реда на нещата.

 аз убивам животни, ти убиваш растения – и двамата убиваме, за да живеем.

Растенията нямат чувства

Да, съществуват множество научни експерименти, които доказват, че растенията реагират на определена стимулация от външни фактори, но тези реакции не доказват чувствителност. За да съществува чувствителност са нужни три предпоставки:

–   сетивни органи – растенията нямат органи, с които да чуват, виждат и усещат миризма като животните.

–   променливи реакции – животните имат съзнание и поради това реагират различно на различните промени в околната среда. Растенията реагират по един и същи начин, без значение от обстоятелствата.

–   подвижност – природата е направила животните чувствителни, за да могат да се приспособяват, където и да отидат. Болката е естествен начин да разберем кои условия не са благоприятни за нас, така както удоволствието ни показва къде ще се чувстваме добре.

Растенията не чувстват болката по начина, по който я усещат животните. Няма причина да го правят. Ако настъпи суша, земята се напука и растението няма откъде да си набави нужната вода, какво прави? Става и се премества другаде, където условията са по-благоприятни?

Растенията нямат централна нервна система

Факт е, че централната нервна система не е задължителна, за да може организмът да реагира на стимули от околната среда. Дори едноклетъчните до известна степен са способни на такива реакции.

Централната нервна система обаче е нужна, за да се прояви състоянието на дадено живо същество. Ние чувстваме болка, когато нервните окончания на рецепторите са активирани от външен стимул. Тази информация се предава на мозъка чрез невроните. В следствие на това мозъкът реагира с промяна на състоянието. Промяната в състоянието отразява болката или удоволствието, които чувстваме.

При растенията този механизъм липсва. Простата реакция на промени в околната среда не означава, че те чувстват болка.

Дори да приемем, че с помощта на някакъв все още непознат за нас механизъм растенията наистина чувстват болка, те не страдат. Страданието изисква наличието на когнитивни функции като емоции и памет, които при растенията липсват.

Не-веганите убиват много повече растения от веганите

Консумацията на животински продукти е пряко свързана с убиването на растения. Животните, които се убиват за храна и кожа са тревопасни, те имат нужда от огромни количества зърно, трева и семена, само и само за да се превърнат в минимално количество месо, яйца или мляко.

Един веган консумира 10 пъти по-малко растения, отколкото един не-веган – директно или индиректно. За да си яде някой пържолата, прасето/телето е изяло огромни количества растителна храна. Значи убиваме растения, за да изхранваме животни, които после убиваме, за да ядем. Представете си колко растения щяха да бъдат спасени, ако пропуснем пържолата.

Месната индустрия е една от водещите причини за унищожаване на околната среда и нарушаване на екологичния баланс.

–  60-70% от растителните култури по света се отглеждат с цел изхранване на животните. Тази храна може да нахрани гладуващите деца в Африка.

–  всяка минута горски площи с размер колкото 7 футболни игрища са унищожавани, за да се освободи пространство за отглеждане на животните и на тяхната храна.

Ако този, който ви напада с обвинението, че сте убиец на растения, наистина го е грижа за растенията, то единственият начин да покаже тази загриженост, е да стане веган.

Имаме нужда да ядем растителна храна, за да оцелеем

Хората нямат нужда от животински продукти, за да водят пълноценен и здравословен начин на живот. Но имат нужда от растенията.

Ако сравним човека с растенията и животните, очевидно е, че сме много по-близки до животните. Ние също сме животни. Очевидно е също така, че животните страдат и изпитват болка, за разлика от растенията. Дори да не беше така, животинските продукти не са жизненоважни. Растителните са.

В края на краищата всичко опира до избор на начин на живот, който причинява възможно най-малко страдание и вреда на околната среда. Производството на животински продукти е причина за страдание на животните, на хората, които работят в кланиците, на планетата и на самите хора, които ги консумират (в здравословен аспект).

 

животните имат чувства и имат право да живеят свободни, а ние трябва да уважаваме това право, ако наистина сме разумните и етични създания, за каквито се имаме.

 

17 коментара

 1. vgz · 16.01.2014 Reply

  Искам да помоля съвсем учтиво авторката на статията да се върне в основното училище. И да ми каже хората тогава като имат много органи, кой е този орган, който отговаря за чувствата.

  • lina ⓥ · 17.01.2014 Reply

   не съм казала, че хората имат определен орган, който отговаря за чувствата. но имаме сетивни органи и централна нервна система (и двете липсват при растенията), които ни определят като „чувствителни“ същества.

 2. Албена · 04.02.2014 Reply

  На една медицинска конференция хирург завършва лекцията си с думите: „Много хора съм отворил /оперирал/ и не съм срещнал душа.“ След него се изказал друг хирург, който завършил със следните слова: “ И по повод заключителните думи на колегата ще Ви споделя, че и аз много хора съм оперирал, но не съм срещнал мисъл.“ Та vgz, какъв беше въпросът? Според източната медицина, която се изучава в университетите и е много популярна в Азия, а доста отдавна и в Европа и двете Америки, органът на чувствата е черният дроб. Прочетете, информирайте се, вниквайте, размишлявайте и ако нещо не Ви е ясно, питайте. Ще Ви се отговори.

 3. Димитър · 21.04.2014 Reply

  Доста елементарно мислене и елементарно направена статия. Правиш си някакви доводи, без да имаш доказателства за тях.
  – Няма как да знаеш че растенията нямат чувства или пък че животните имат.
  – Пропуснала си много важен факт защитаващ твоята теза, че повечето от добиваните продукти от растения всъщност не убиват растението.
  – Това за 3-те нужни предпоставки за чувствителността сама ли си го измисли или си го прочела в някоя веганска книга? Защото е пълна глупост..
  – „Дори да приемем, че с помощта на някакъв все още непознат за нас механизъм растенията наистина чувстват болка, те не страдат. Страданието изисква наличието на когнитивни функции като емоции и памет, които при растенията липсват.“ Още пълни глупости…. правиш си заключения от свои собствени твърдения, нямаш никаква логика, чак започваш да ме убеждаваш че веганството не е полезно, а е вредно за мозъка..
  Ако не друго, то поне на веганите ви харесвам това че, наистина искате да направите нещо добро и се стараете да направите нещо и мога да ви кажа браво за желанието и старанието, но посоката на която сте тръгнали не е правилната. Все пак успех ти желая, надявам се веганството да ти носи щастие и вътрешен мир.

 4. Д-р Психо · 03.05.2014 Reply

  vgz, органът, който „отговаря за чувствата“, ако приемем, че под „чувства“ се има предвид физическа чувствителност, е цяла система – ЦНС (централната нервна система), а ако приемем, че под „чувства“ се има предвид, емоции и психични преживявания – мозъкът.
  Както е ясно на науката животните имат и физическа чувствителност, имат и емоции и психични преживявания.

 5. lala · 04.07.2014 Reply

  Димитър “ Няма как да знаеш че растенията нямат чувства или пък че животните имат.“

  Димитър, как така не знаеш, че животните не чувстват болка? Като си настъпиш кучето по лапата – и изквичи, не чуваш ли, че го боли? Като го дръпнеш за опашката и те ухапе? Това никакви мисли ли не поражда в главичката ти? Или трябва някой учен да пусне доклад, за го осмислиш/осъзнаеш?

  За да се изпитват чувства е нужно даденото същество да има дух. Дух – от дихание/дишане. Иначе не може да се определи като Живо същество!

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Purwo se izwinqwam , che ne moga da pisha na kirilica. Dimitar, kak taka ne znaesh che jiwotnite ne chuwstwat bolka? Kato si nastupish kucheto po lapata – i izkwichi, ne chuwash li che go boli? Kato go drupnesh za opashkata i te uhape? Towa nikakwi misli li ne porajda w glawichkata ti? Ili trqbwa nqkoi uchen da pusne doklad za da go osmislish/osuznaesh?

  2ro. Za da se izpitwat chuwstwa e nujno dadenoto sushtestwo da ima duh. Dyh – ot Dihanie/Dishane. Inache ne moje da se opredeli kato Jiwo sushtestwo!

  • Димитър · 19.03.2015 Reply

   lala, в контекста в който авторката е използвала думата чувства, става дума за английското feelings, а не за чувство като sense. И този смисъл на думата ползвах и аз. Чувствата(senses) зависят от рецепторите които едно същество има, различните рецептори му позволяват да усеща различни дразнители, докато за чувствата(feelings) е много спорно какво може и какво не може да ги има и е трудно да се докаже – не казвам, че животните нямат, според мен имат, но не мога да го докажа, както не мога да докажа, че растенията нямат чувства. Не е въпросът в това, въпросът е, че когато се пише статия не може да се пишат твърдения, които не са доказани и още по-малко от тези твърдения да се правят умозаключения.

   „За да се изпитват чувства е нужно даденото същество да има дух. “ Да кажем, че това е така, какво те кара да смяташ, че растенията нямат дух? И също Дух – от дихание/дишане. Не знам дали корена на думата наистина е един и същ и дали това има значение, но ако ползваме твоята логика то растенията също дишат, гъбите също дишат, това значи, че и те имат душа.

   Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против веганския начин на живот – ако човек се чувства добре така и смята, че прави правилното нещо – супер, нека продължава.(Имам против хората които се опитват да си натрапят мнението – както веганите които се опитват да натрапят тяхното мнение и плюят по невеганите, така и по хората ядящи месо опитващи се да накарат веганите да ядат месо.
   Едно е да се опиташ приятелски да покажеш идеите си и да предоставиш информация за тях, съвсем друго е да се опитваш да наложиш своето над другите.)

   Сигурен съм, че растенията чиито плодове ядем, не биха имали нищо против плодовете им да бъдат изядени, все пак това е целта на плодовете- да бъдат изядени, така че дори повечето растения дори не биват убивани,когато биват изядени плодовете им, а и като цяло това за убиването на растения е доста глупава логика, сигурен съм че повечето хора казващи тези думи не вярват наистина в тях и по-скоро несполучливо се опитват да иронизират някои от веганите, които наричат ядящите месо убийци.

   Критиката ми е конкретно към начина по който е написана статията(дори съм съгласен с това което се опитва да докаже статията, но не и на начина по който се опитва да го докаже).

 6. Мила · 25.03.2015 Reply

  ХАХА! Димитър всъщност ти си чудесен пример за това което се говори в статията:

  „очевидно е, че се търси начин да се предизвика спор, и то безсмислен спор. не е ли абсурдно, че човек, който консумира животински продукти, било то във вид на храна, дрехи или аксесоари, го е грижа за чувствата на растенията? естествено, че не му пука. но може би вярва, че ако накара теб, вегана, да се чувстваш виновен, че причиняваш някому болка и страдание, неговата собствена вина няма да е толкова тежка и убиването на животните ще изглежда в реда на нещата.“

  Понеже много добре знаеш, че да си вегетарианец/веган е морално и етично издържан избор какъвто теб те мързи да направш/осмислиш, си готов да носиш вода от десет кладенеца за да принизиш и обезмислиш нашият избор. Ние сме избрали да прекъснем насилствената връзка с другите видове и да не участваме в една експлоататорска и мракобесна схема която ги третира като неодушевени предмети, а плътта и секрециите им като „продукти“. Ти обаче избираш да поддържаш статуквото й като едно послушно зомби и имаш наглостта да ни обесняваш че „и марулите ги боли“.

  Престани да се излагаш моля те и изгледай „Earthlings“.

  • Димитър · 20.05.2015 Reply

   Мила, както казах, нямам нищо против веганството. Ще се опитам да отговоря на поста ти изречение по изречение.

   Да добре, знам че веганството е морално и етично. Не, не се опитвам да обезсмисля вашият избор, критиката ми не е към веганството, а към логиката използвана в статията. Още един път, уважавам избора ви, и смятам че е похвално, че искате да направите нещо добро. Не, искам да съм нагал, просто казвам, че нямам доказателства дали, марулите имат чувства или не и както казах не говоря за чуства като (senses) а за чувства като (feelings)

 7. Briahh · 25.04.2015 Reply

  „– променливи реакции – животните имат съзнание и поради това реагират различно на различните промени в околната среда. Растенията реагират по един и същи начин, без значение от обстоятелствата.“

  И растенията реагират различно, защото също са живи. Аз съм веган, но не подкрепям тезата ти. Когато едно растение изсъхне, то пак реагира на обстоятелствата (тоест, че му липсва вода или сянка).
  А ние като “вегани“ не би ли трябвало да защитаваме и растенията, и животните, и хората? Не е ли целта на “вегана“ да уважава и почита природата (която включва всичко живо в себе си, дори водата е жива, цялата ни планета е жива сама по себе си)?
  Не целя да обидя автора на статията, просто считам, че не е нужно да сравняваме растениеядството с месоядството.

  “Очевидно е също така, че животните страдат и изпитват болка, за разлика от растенията. “ Kaкво ако болката на растенията се изразява в изсъхването им??

 8. няма значение · 19.09.2015 Reply

  Не знам дали знаете, но към различните условия, растенията се приспособяват доколкото мога, и да и чрез движение.. Не знам дали знаете, но коренът расте и се движи, слънчогледите гледат към слънцето , ето и това също http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091102112056.htm . И аз съм веган, но когато се използват грешни доводи и примери няма как някой средно интелигентен човек да води нормална дискусия на тази тема, особено ако целта ви е да го убедите в правотата си.

  • lina ⓥ · 19.09.2015 Reply

   Простата реакция на промени в околната среда не означава, че те чувстват болка.

 9. Димо · 31.07.2016 Reply

  Aко зaменим думaтa рaстения в стaтиятa с думaтa евреи стaвa много интересно. Вегaнството не е етично, колкото и дa се опитвaте дa го опрaвдaвaте. Дa, хорaтa убивaме. Животът по своятa същност е борбa и нямa нищо „зло“ в товa. Ние кaто всеядни животни сме отговорни зa бaлaнсa в много и рaзлични екосистеми и вместо дa поемем ролятa си и дa ядем бaлaнсирaно и според сезонa, кaкто сa прaвели прaдедите ни, зaлитaме по крaйни течения, които не сaмо вредят нa природaтa, но и вменявaт винa нa хорaтa, нa които все още им пукa.

  • Angry Birds · 23.06.2017 Reply

   Няма нищо „зло“? Добре, отиди и убий ти със собствените си ръце вечерята си. Да те видя дали ще понесе насилието и кръвта, и дали след това ще ти е вкусно да изядеш животното, борило се за живота си. Би завел децата си да берат ябълки, но не би ги завел в кланица, нали така? Знаеш ли колко милиона милярди животински видове умира на ден в името на така наречената месна и млечна индустрия? Лъвовете убиват антилопи, защото не могат да сеят и копаят домати, не съм виждала до сега лъв да затваря антилопите, да ги осеменява насилствено, да отнема малките им за да пие млякото им и да ги дере за кожата им. Ти откога живееш в пустиня и се бориш за оцеляването си?

 10. Мечо Пух · 25.12.2017 Reply

  Веганите били милеели за животните…
  Ами драги ми вегани – лицемери, що ядете моркови и зеле, защо изяждате храната на сладките мили и пухкави зайчета и т.н…
  Досега не съм видял един веган без кучешки зъби….
  Аман от позьори…

  • lina ⓥ · 25.12.2017 Reply

   бих ти отговорила, но очевидно си пропуснал часовете „четене с разбиране“ в училище.

 11. Стилиян · 24.08.2018 Reply

  Всякакъв спор по темата е безмислен. Никой не милва, прегръща и целува ябълките в градината си. Никой не дава имена на морковите и марулите си. Сега знам, че някой ще се разрови в нета и ще намери човек който кръщава зеленчуците си и целува плодовете в градината си, но с това ще докаже, че има странници всякакви.
  Най-елементарната реакция когато те обвинят в нещо е да кажеш „Ама и ти грешиш …“ Трябва наистина да си изчерпал аргументите си за да кажеш „Салатата е убийство!“ Да, ако трябва да сме чесни при обработката на земеделската земя умират животинки, когато ходим настъпваме насекоми, когато шофираме – също. Но тук е момента да разграничим неизбежното убийство, от убийството от чиста суета. Ако вкуса е удоволствие, то можем да обобщим, че невеганите убиват за удоволствие, а веганите – за да живеят. Веганизма за момента си остава най-етичната идеология, за това набира голяма скорост и мащаби. Можем да добавим към това и екологичния аспект и здравословния. Това е от мен. Чиста съвест = добро здраве! 🙂

Поставете коментар