Помисли преди да ядеш – Джим Морис, 78г, веган

Едва ли има по-голяма реклама на веганството като здравословен начин на живот от лицето (и фигурата) на Джим Морис. Веган от почти 15г, днес той се чувства по-здрав от всякога.
Джим Морис е роден през 1935г и повече от 50г се занимава с бодибилдинг. Ето какво разказва той за пътя си от спортист, разчитащ изцяло на животински протеини, през вегетарианец до веган.

От колко време си веган? Какво те вдъхнови да направиш тази промяна?
 
Първата ми среща с вегетарианството беше през 1969г. Бях спечелил всички конкурси на източното крайбрежие и се преместих от Ню Йорк в Лос Анджелис. Лятото тази година започнах да тренирам под ръководството на трикратния носител на титлата Мистър Вселена Бил Пърл. Бях го срещал и преди на едно изложение в Бруклин, Ню Йорк и бях много впечатлен от него. Бил беше лакто-ово вегетарианец.
През 1972г, на 42г, Бил започна да се подготвя за поредното издание на Мистър Вселена. През цялата си кариера аз бях като обсебен от животинския протеин и за мен беше невероятно как той успява да трупа мускули. Бил спечели Мистър Вселена, за четвърти път.
Все още ме беше страх да се откажа от печелившата формула с животинския протеин и продължих да ям месо до конкурса Мистър Америка през 1973г, който спечелих. Между 1974г и 1985г постепенно премахнах всички животински продукти, освен рибата и сиренето. В периода от 1985г до 1999г се отказах и от двете.
 
Веганството подобри ли здравословното ти състояние? Защо или защо не?
 
Преди да стана веган страдах от храносмилателни проблеми цял живот, най-големият проблем беше констипацията. През 1966г започнах да взимам противовъзпалителни лекарства за ставите. Имаше един момент, в който трябваше да си бия кортизон в лактите всяка седмица. Не можех да спя нощем от болки в ставите.
Страдах от настинки няколко пъти годишно, също и от алергии. Откакто съм веган, всичките ми здравословни проблеми изчезнаха.
И най-голямото чудо – след като 35г бях носил очила, зрението ми се подобри дотолкова, че ги слагам вече изключително рядко, само за много ситен шрифт. Вече не приемам никакви лекарства. Веднъж седмично си бия инжекции с тестостерон и В12. Кръвните ми изследвания са перфектни.

JimMorris-vegan
 
Като погледнеш сега назад, какво мислиш за месото и месната индустрия в Америка?
 
Вярвам, че всяко създание е родено с безспорното право на свобода. Свобода да живее в естествената си среда, сред собствения си вид и да взима самостоятелно решения.
Смятам, че законът трябва да забрани поробването на всички животински видове за каквито и да било цели.
 
източник: frugivoremag.com
 
Ето и какво споделя още Jim Morris за избора си да бъде веган:

Ако трябваше да си построя къща, където да живея остатъка от живота си, щях да използвам възможно най-качествените материали. И защото ще прекарам остатъка от живото си в това тяло, аз използвам най-качествената храна за него – непреработени, нерафинирани зеленчуци, бобови, зърнени, плодове и ядки.
Слушайте тялото си. Яжте , когато сте гладни и каквото ви се яде от 5-те групи храни (зеленчуци, бобови, зърнени, плодове и ядки). Не мислете за въглехидрати, мазнини и протеини, не бройте и не претегляйте, просто премахнете всички преработени и рафинирани храни от менюто си.

 
Това е последната реклама в защита на животните от PETA с участието на Джим Морис.

Поставете коментар