Веган източници на калций

След като отговорихме на изначалния въпрос към веганите „Откъде си набавяш протеините?” сега е време да дадем vegan-calciumобяснение и на друга мистерия „Откъде си набавяш калция като не пиеш мляко и не ядеш сирене/кашкавал?”

Какво е калцият?

Калцият е минерал, от който човешкото тяло се нуждае за изграждане и поддържане на костната система и зъбите, пренасянето на нервни импулси, съсирването на кръвта и регулирането на сърдечния ритъм. 99% от калция в човешкия организъм се съдържа в костите и зъбите, а останалият 1% в кръвта и други тъкани.

Как тялото си набавя калций?

Има два начина, по които организмът получава необходимото му количество калций. Единият е чрез консумация на храни, които съдържат калций. Другият е като извлича калций от костите. До вторият начин се стига, когато нивата на калций в кръвта са твърде ниски. В идеалния случай този заем се връща в един по-късен момент, но това не винаги става като резултат от повишен прием на калций.

От колко калций се нуждая?

Препоръчителен дневен прием на калций

Възраст Калций
(
мг/ден)
0 до 6 месеца

210

7 до 12 месеца

270

1 до 3 години

500

4 до 8 години

800

9 до 13 години

1300

14 до 18 години

1300

19 до 50 години

1000

5 1+ години

1200

Бременни/кърмачки

1000

Източник: http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/calcium.asp

Становището на д-р Джон МакДугъл е малко по-различно. Според него „Дневен прием между 150мг и 200мг е напълно достатъчен за нуждите на повечето хора, дори по време на бременност и кърмене. Реално повечето хора по света приемат дневно между 300мг и 500мг калций. Калцият е дотолкова добре усвояван от червата, че не са известни случаи на дефицит на калций вследствие на недостатъчен прием с храната. Но в райони, където обичайно се приемат големи количества калций и протеин, дефицитът на калций е с епидемични размери и то заради високия прием на животински протеин.”

Как да разбера дали страдам от липса на калций?

Симптомите на дефицит на калций се изразяват в схващания, изтръпвания, повишена чувствителност, чупливи нокти, безсъние, депресия  и сърцебиене. При бременните жени липсата на калций може да се прояви с болезнени крампи на мускулите на прасците.

Не са ли млечните продукти най-добрият източник на калций?

Млякото е с високо съдържание на калций – 300мг в една водна чаша. Но освен калций с него получавате и допълнителни калории, наситени мазнини и захари (галактоза), които не са добри за здравето. Освен това голям процент хора страдат от лактозна непоносимост.

В кравето мляко се съдържат хормони. За да могат кравите да дават мляко те буквално са поддържани непрекъснато бременни. Хормоните, които циркулират в кръвта на животните преминават и в тяхното мляко. Това е и един от начините, по който фермерите проверяват дали кравата е бременна – следят нивата на естроген в млякото. Няма как да усетите хормоните, докато пиете мляко, но те са там, в чашата. Изследвания на няколко поколения са доказали, че има връзка между консумацията на млечни продукти и развитието на рак на гърдата.

Млякото и млечните продукти ще ме предпазят ли от остеопороза?

Точно обратното – фрактурите и остеопорозата са много по-често срещани в страни, където консумацията на млечни продукти е най-висока. Според д-р Фърман вредите от консумацията на млечни продукти са много повече от ползите – той твърди, че има пряка зависимост между лактозата и исхемичната болест на сърцето. Установена е и връзка между консумацията на млечни и някои видове рак. Мазнината в млякото е с високо съдържание на различни токсини, най-опасният от които е диоксин (просто напишете в google „отравяне с диоксин”). Освен това сиренето повишава киселинността в организма, което пък води до загуба на калций.

Какво значение има фосфорът за нивата на калций в организма?

До липса на калций може да се стигне не само в резултат на нисък прием на калций, но и в случай, че приемате големи количества фосфор. Съотношението на калций:фосфор в  костите е 2.5:1. За да поддържате костите в добро състояние е необходимо приемът на калций да е по-висок или равен на приемът на фосфор. При съвременният начин на бързо хранене с преработени храни съотношението е 4:1 в полза на фосфора. Калцият е позитивен йон и логично се свързва с отрицателни йони. Храните, съдържащи фосфор, образуват отрицателни йони. Така че ако консумирате храни с високо съдържание на фосфор, тези два елемента се свързват и вие ще загубите и двата чрез отделителната система. Това може да доведе до загуба на повече калций отколкото сте приели с  храната и да се стигне до използване на калция в костите. Храни и напитки с високо съдържание на фосфор са всички газирани напитки, месото, яйцата и топените сирена.

За по-добро усвояване на калция се препоръчва да си осигурявате достатъчно витамин D, магнезий и витамин С. Редовната физическа активност също помага за по-добро усвояване. Но ако менюто ви включва високомазнинни и високобелтъчни храни със съдържание на фосфор, на тялото ще му е много трудно да абсорбира калция.

Колко от калция в храната се усвоява пълноценно от организма?

Усвоеното количество калций зависи както от вида на храната, така и цялостното състояние на организма – при високи нива на белтъци и натрий е възможно да се усвояват едва 10% от калция, а останалото количество да се изхвърля от организма с урината и изпражненията.

Кои храни са виновни за извличане на калция от костите?

Според д-р Фърман храните, които предизвикват отделяне на калций в урината са:

 • животински протеин
 • сол
 • кофеин
 • рафинирана захар
 • алкохол
 • никотин
 • лекарства като антибиотици, стероиди
 • синтетичен витамин А

Защо веганската диета е по-добра за костите?

Доказано е, че при прием на животински протеини се наблюдава отделяне на калций в урината, а такова липсва при растителните протеини. Растителните храни, дори тези с високо съдържание на протеин, не формират киселинна среда в организма. Животинските продукти предизвикват силна киселинна реакция в кръвта. Това води до извличане на калций от костите, за да се компенсира алкално-киселинният баланс.

Кои са добрите източници на калций?

Всички натурални храни са богати на калций, като с най-високо съдържание са ядките, зеленолистните и бобовитеИзключение от зеленолистните е спанакът – той съдържа форма на калций, която не се усвоява пълноценно от организма, заради оксаловата киселина в спанака. Само в един портокал се съдържат около 70мг калций.

Д-р Джон МакДугъл напомня, че първоизточникът на калций е земята, а растенията доставят този минерал на животните и на човека във вкусна и лесно усвоима форма. Защо е нужно да търсим калций в животинските продукти като можем да го получим директно откъдето си го доставят и животните – от растенията.

Каква е връзката между витамин D и калция?

Витамин D има важна роля за поддържането на оптимални нива на калция в кръвта, както и костната система в периода на растеж и през целия живот. Той стимулира усвояването на калций и фосфор от червата и се грижи за правилното функциониране на клетките, които зависят от калция. Ако нивата на калций в кръвта са ниски, витамин D

 1. намалява отделянето на калций в урината чрез бъбреците
 2. подпомага по-ефективното усвояване на калций от храната
 3. извлича калций от костите

Каква е връзката между витамин К и калция?

Доскоро се смяташе, че ролята на витамин К се изразява основно в образуването на белтъци, които регулират съсирването на кръвта. Оказва се обаче, че този мастноразтворим витамин има роля и за контролиране нивата на калция, както и за образуването на костите. Дори в малки количества витамин К може да помогне за спиране развитието на остеопорозата. Витамин К се съдържа в броколи, спанак, брюкселското зеле и къдравото зеле.

веган-калций

Източници:

nutritiondata.self.com

vegparadise.com

Joel Fuhrman

John A.McDougall

 

6 коментара

 1. elaSt · 12.03.2016 Reply

  От самото начало изпитвам желание да Ви поздравя за некомерсиализирания, прегледен и стилен сайт! – Рядко срещано явление из дебрите на онлайн пространството.

 2. Петров · 19.05.2016 Reply

  За първи път попадам на този сайт. Страхотен е. Може да звучи банално, но наистина е страхотен.

 3. Руди · 02.11.2016 Reply

  Статията е хубава.Искам да попитам дали може да направите рубрика или поредица от статии относно какво има на нашата географска ширина като минерали,витамини и всичкото съдържание в храните ,които имаме като естествен източник.Защото доста често хората споменават ядки,банани и други , които не са характерни за нас.Ще се радвам много ,ако успеете да подберете такива материали.
  Поздрави

 4. G · 23.02.2023 Reply

  животински протеин
  сол
  кофеин
  рафинирана захар
  алкохол
  никотин
  лекарства като антибиотици, стероиди
  синтетичен витамин А
  Докторът греши, защото в момента имам супер скоростно изтегляне на калций от костите си и не съм приемала нито едно от посочените по-горе неща. Благодаря най-вече за таблицата, ще пробвам от утре нататък да съм предимно на сладки картофи и червен боб, пък да видим какво ще стане.

  • Галина К. · 14.03.2023 Reply

   Уважаема G,
   ако искате да заздравите костите си, трябва (за усвояването на калция) да приемате достатъчно вит. D3, К2 и Магнезий. Без тях калцият не може да бъде транспортиран и усвоен, където трябва, а може да се изхвърля или да образува камъни в бъбреците или плаки в артериите.
   Освен това при обмяната на в-та винаги участват много минерали, редки елементи и витамини. Всекидневно се препоръчва приемането на пъстра палета от зеленчуци, плодове, бобови, пълнозърнести, ядки и семена. Бобовите, зърнените и ядките задължително се изкисват за 8-12 часа и добре се изплакват, за да се разтворят инхибиторните вещества.
   Най-богатото на калций зелено растение, което познавам, е копривата. Тя е от най-големите супер-храни. Може да потърсите какво още съдържа. Но добрата новина е, че тя не съдържа оксалова киселина, както например спанака. За да получите максимална полза от нея, предлагам да се използва сурова, смляна като добавка в смути, песто, сосове и др. с добавка на малко вит. С (лимон, червена чушка, шипки, амла…)
   В сладките картофи също има оксалова киселина, като ги сварите, изхвърлете водата. Бобът също се накисва и при варене първата вода се изхвърля, заради фитиновава киселина, която има подобно действие.
   Неорганичен калций като добавка не се препоръчва, защото, ако е в голямо количество, калцият прави костите трошливи. С това се обяснява защо в страните с най-голяма консумация на мляко и млечни продукти има най-много остеопороза. Оптималното съотношението (в нашия организъм) на калций към магнезий е 2 : 1, а в млякото е 12 : 1.
   Добър източник на Органичен калций (освен яйчеви черупки, които аз като веган не бих взимала) е прах от Санго Корали, от района на Окинава, екологично добит, само от отчупени корали, без да се унищожават живи корали. В него съотношението Mg : Ca е точно 2 : 1.
   За по-добро усвояване на калция помагат органичните киселини като:
   – лимонена киселина (в цитрусовите плодове, чушки, домати…)
   – винена киселина (в ябълки, кайсии, череши…)
   – витамин С (в цитрусови плодове, червени чушки и др.)
   – млечна киселина от ферментирали продукти, като напр. кисело зеле (естествена ферментация).
   Безспорно играят и много други фактори важна роля за усвояването на калция. Първият, който според мен е много важен, е състоянието на червата и чревната флора. Бих препоръчала, преди всички други мерки, едно основно прочистване на червата и взимане на пробиотик поне за 2-3 месеца. Има много добри български пробиотични препарати.
   Доверете се на добър натропат или лекар по алтернативна медицина, който ще ви помогне.
   Надявам се, че моето допълнение може да Ви бъде от полза.

Поставете коментар