Защо не ям… риба

не-ям-рибаПърво, защото е животно. Не, рибата не е зеленчук, колкото и да им   се иска на някои. Въпреки, че не са от групата на бозайниците (с изключение на делфините, китовете и морските свине), рибите са животни, които чувстват болка, страдат, играят, имат спомени.

[втората причина е, че никога не съм обичала риба.

  трето – зодия риби съм 🙂]

Винаги ми е било интересно защо в повечето случаи точно рибата е последното нещо, от което се отказват хората, тръгнали по пътя на вегетарианството и веганството. Ако разделим причините, поради които човек спира консумацията на животински продукти на три основни – етика, здраве, грижа за природата, то аргументите на пескатарианците може би са следните:

 • Рибите, за разлика от другите животни, отглеждани за месо, мляко и яйца, не прекарват целия си живот затворени в тесни пространства, в ужасни условия, всекидневно подлагани на тормоз, а си живеят на свобода в моретата и океаните, докато един ден не попаднат в мрежа или не захапят стръв.
 • Рибата е полезна храна – месото на повечето риби е с ниско съдържание на мазнини. То е „незаменим” източник на полезните омега 3 мастни киселини. В районите, където населението консумира повече риба, процентът на сърдечни заболявания е сравнително нисък.
 • От екологична гледна точка изглежда, че рибната индустрия не е голяма заплаха – не се изчерпват водни ресурси, не се изсичат тропически гори, за да се засаждат зърнени култури, както е при промишленото отглеждане на крави, прасета, кокошки и др., не се използват пестициди.

Проблемът е, че всичко само изглежда добре. Всъщност не е.

Ето защо рибите не са (полезна) храна

Етични причини

Според резултатите от изследване, направено от екип от биолози в института Рослин в Единбург, канадската пъстърва притежава рецептори за болка и реагира на дразнещи вещества (в случая оцетна киселина) с „дълбоки поведенчески и психологически промени, сравними с тези, наблюдавани при по-висшите бозайници.” Заключението на изследователите е, че рибите отговарят на „критериите за животно, което чувства болка”.

Начините за улов и убиване на рибите са жестоки (тук можете да видите видео, заснето от Mercy For Animals, което показва как рибите са одирани живи, с клещи, докато се борят за живот). Когато рибите попаднат в мрежа и са издърпвани към повърхността, промяната в налягането оказва болезнен натиск върху телата им, което пък води до деформиране на хрилете и изскачане на очите. Веднага щом бъдат извадени от водата, рибите започват да се задушават, като смъртта може да настъпи едва след няколко часа.

Риболовът с въдица е също толкова болезнен – в устата на рибите са разположени множество рецептори и тя е изключително чувствителна.

Голяма част от рибите, продавани в магазините са отглеждани в рибарници. Там процесът естествено е оптимизиран и механизиран максимално, така че добивът на брой риби на кубик вода да е възможно най-голям. В повечето случаи това означава, че на всяка риба се пада пространство малко по-голямо от собствения й размер. В рибарниците рибите са изхранвани със суха храна, чиято цел е неестествено бързо увеличаване на теглото. В резултат на неестествените условия, при които са отглеждани, рибите страдат от стрес, инфекции, паразити и недостиг на кислород. За да спрат разпространението на болестите, производителите изливат във водата огромни количества антибиотици. И въпреки това много от рибите умират преди да им „дойде реда”.

ribki

Здравословни причини

В здравословен аспект най-често се изтъква наличието на омега 3 мастни киселини в месото на рибите. Всъщност неговата полезност се ограничава до определен брой хора, които са предразположени към сърдечни заболявания. Според най-обширното изследване върху нивата на холестерола, проведено във Фрамингам, Масачузетс, хора, чиито холестерол е под 150 не са изложени на риск от сърдечни заболявания. При веганите, които имат добре балансирано меню, обикновено нивото на холестерола е под тази граница.

Много по-добър източник на омега 3 мастни киселини са лененото семе, конопеното семе и орехите.

Рибите в моретата и океаните поглъщат всякакви химикали и вредни вещества, продукт на индустриалната промишленост, селското стопанство и битовите отпадъци. По-големите риби като сьомга  и риба тон се хранят с по-малки рибки и така в телата им се натрупват токсични химикали и метали с висока концентрация – пестициди, олово, кадмий, живак, хром, арсен, диоксин са само част от отровите.

Високите нива на живак при бременните, които ядат значително количество риба, се свързват с последващи малформации на плода, забавено умствено развитие, припадъци, церебрална парализа и проблеми в развитието на детето.

Рибите, отглеждани в развъдници, са изложени на същите вредни вещества, защото са хранени с храна, която се произвежда от риби, уловени от замърсеното морско дъно. Освен антибиотици (сьомгата в развъдниците получава най-много антибиотици на килограм тегло в сравнение с всички останали животни, които са отглеждани за храна) на рибите се дават и бои, които да оцветят месото в познатото от рекламите „прясно розово”.

Ако пък вземем риба, която е живяла в чисти води (ако има такива), то тя пак няма да е най-здравословната храна. Месото на рибите е с високо съдържание на протеини. Това в съчетание с липсата на фибри и антиоксиданти ги прави много по-малко полезни, отколкото растителните храни. За разлика от мазнините и въглехидратите, протеините не могат да се натрупват в организма. Количеството излишен протеин се разгражда и изхвърля от организма. В кръвта обаче остават „протеинови отпадъци” като уреа и амоняк. За да се изчисти кръвта е нужен калций, който се извлича от костите.

Високопротеиновите диети са свързани с повишен риск от остеопороза, бъбречни заболявания и някои видове рак.

Природа

Не на последно място е вредата, която риболовът и изкуствените рибарници нанасят върху околната среда. Модерните риболовни кораби са с размер на футболно игрище, а мрежите, които хвърлят във водата са дълги километри. Само с едно хвърляне те могат да извадят над 360 тона риба. Половината от уловената риба и други морски обитатели (част от които защитени), се използват за изхранване на животни, включително и риби в развъдници. Всяка година около 30 милиона тона морски и океански животни се изхвърлят обратно във водата наранени, умиращи или вече мъртви.

Развъдниците за риби изчерпват природни ресурси под формата на огромни количества вода, както и улов за храна. За производството на килограм месо от отглеждана в развъдник риба са нужни 3-4 килограма див улов.

Отделно са проблемите със замърсяването, което причиняват развъдниците и мутациите, които се получават, когато натъпканата с антибиотици риба от развъдника успее да избяга и създаде поколение със свободно живеещи риби.

3 Причини да не ядем риба

Докато четеше тази статия по света бяха убити 0 морски и океански животни.
по данни на adaptt.org

 

4 коментара

 1. Bobby · 26.01.2014 Reply

  Аз съм от тези, отказали рибата последно. Причините са най-вече в това, че и до ден днешен трудно може да намериш какъвто и да е материал за здравословно хранене в който консумацията на риба (разбира се умерена) да не е на едно от първите места, заради мазнини, амино-киселини, протеини. Най-стряскаща е мисълта, че няма да консумираш „най-добрата храна за мозъка“. Отделно винаги съм се сещал за библията и как Исус Христос е нахранил хиляди с две риби и пет хляба. Днес обаче реалноста е друга (вижте брояча накрая на статията). Факт е че схващанията за „протеина – месото“ и „калция – млякото“ са подобни и алтернатива винаги има особено когато се замислиш и осъзнаеш, че рибата е живо същество, което изпитва болка и страдание. Друг факт е, че рибата която масово се консумира (дори да живеете на морето) е стара и голяма част от нея, отгледана в живарници…

  • lina ⓥ · 01.02.2014 Reply

   относно библейската история за рибите и хляба, аз предпочитам да вярвам на това

   Most scholars agree that the post-resurrection stories of Jesus eating fish were added to the Gospels long after they were written, in order to settle various schisms in the early Church.
   The earliest (pre-Gospel) accounts of this miracle do not include fish, and Jesus, when he refers to it, refers only to the bread (e.g., Mt 16:9-10, Mk 8:19-20, Jn 6:26).
   Fish were added to the stories by Greek scribes, probably because the Greek word for fish, ixous, is an acronym for the phrase „Jesus Christ Son of God Savior.“ Indeed, the fish is still a symbol of Christianity today.
   Also, some scholars contend that the Greek word for „fishweed“ (a dried seaweed) has been mistranslated in this story as „fish“ (see Rosen, Scholarly Works).

 2. Мария · 18.04.2015 Reply

  Чудесно написано, ще споделям с приятели

 3. Роси · 22.08.2016 Reply

  Определено вече ще се откажа и от рибата!!!

Поставете коментар