Веги митове – Хитлер е бил вегетарианец

hitlerНаскоро отново ми подхвърлиха „факта”, че Хитлер е бил вегетарианец, от което незнайно защо повечето хора си правят извода, че вегетарианството е нещо лошо.

Онези, които твърдят, че Хитлер е бил вегетарианец, обикновено просто са го чули или прочели някъде и автоматично са решили, че това е истина. Но когато се опиташ да им обясниш, че това е масова заблуда, те искат сериозни и необорими аргументи.

Защо  същите тези хора искат доказателства, че Хитлер не е бил вегетарианец, а в същото време сляпо вярват, че е бил?

Може би просто им се иска да вярват, че е бил вегетарианец. Може би се чувстват застрашени по някакъв начин от идеята на вегетарианството, защото тя предполага, че начинът им на живот  (като месоядни) не е правилен. Въоръжени с (грешните) твърдения, че известният Хитлер е бил вегетарианец, те се надяват, че с един удар ще размажат цялата концепция около вегетарианството.

„Хитлер е бил вегетарианец, следователно вегетарианството е грешно.”

Смешна или тъжна липса на логика, решете сами.

Това е част от писмо, изпратено на Джон Робинс (John Robbins), който е автор на няколко книги, посветени на ползите от растителната диета.

„Вие, които непрекъснато повтаряте, че светът ще бъде по-мирен, ако всички бяха вегетарианци, винаги забравяте факта, че Хитлер е бил вегетарианец. Това със сигурност прави на пух и прах вашите теории, нали?”

Отговорът на Джон Робинс можете да прочетете тук – http://www.foodrevolution.org/askjohn/47.htm

Какво значение има въобще дали Хитлер е бил или не е бил вегетарианец?

Случва се лоши хора да взимат добри решения, всички сме били свидетели. Ако той наистина е решил да бъде вегетарианец, това е просто едно от добрите решения, които е направил през живота си. Ако Хитлер е обичал да играе шах, тогава какво? Означава ли това, че шахът е нещо лошо? Знаете ли, че  един от най-добрите шахматисти в историята, Боби Фишер, е бил ревностен антисемит (Антисемитизмът е враждебност или предубеждение спрямо евреите, което граничи от индивидуална ненавист до институционално насилствено гонение)? Някой да е спрял да играе шах заради това?

Да допуснем, че Хитлер е обичал да играе шах? Щяха ли тогава хората, които не играят шах да натякват непрекъснато този факт на шахматистите? Естествено, че не. На този, който не се интересува от шах, просто не му пука дали останалите играят шах или не. За него няма значение. Но когато стане въпрос за вегетарианство – тогава нещата седят по съвсем различен начин.

Ето друго интересно сравнение – между Хитлер и Бенджамин Франклин. Франклин е бил вегетарианец между 16тата и 17тата си година, но почти никой не знае за това. Когато кажеш на някой месояден, че Б. Франклин е бил вегетарианец, той ще се поинтересува дали Франклин е ял месо някога през живота си. И когато разбере, че вегетарианството му е продължило само една година веднага ще каже „Значи Франклин не е бил истински вегетарианец, нали?”

Когато заговорим за Хитлер, нещата се развиват по съвсем различен начин. Дори и Б. Франклин само веднъж на няколко години да си е позволявал да яде месо, това означава, че не е бил вегетарианец. Но ако някой някъде напише или каже, че Хитлер е имал любимо безмесно ястие  – ето! Доказателство – той е бил вегетарианец.

Hitler

Какво всъщност означава да си вегетарианец?

Най-разпространеното схващане е, че това е осъзнат избор да не се яде месо, по каквито и да е причини – етични, здравословни, грижа за околната среда. По този критерий Б. Франклин е бил вегетарианец за период от една година, а през останалото време не е бил. За Хитлер обаче няма доказателства, че се е придържал към вегетарианството за някакъв определен период от време. Според много исторически източници той е консумирал месо през 30-те години на миналия век. Малко преди смъртта си, той се обявява за вегетарианец и защитниците на твърдението „Хитлер е бил вегетарианец” се хващат за това.

Защото Хитлер не би излъгал, нито би преувеличил, нали? Кой въобще би се усъмнил в истинността на думите му? Ако не можем да вярваме на Хитлер, на кого тогава? Ако на света има един единствен човек, чиито думи бихме приели безусловно за истина, то това ще е Хитлер, нали?

Рин Бери (Rynn Berry) пише

“Вярно е, че Хитлер се е обявил за вегетарианец…, но според основните източници, които цитирам в моята книга, той е бил вегетарианец само на думи, но не и на действия.”

Истина е, че много хора са използвали думата вегетарианство за начин на хранене, който въобще не е вегетариански и Хитлер не е бил изключение. В статията „У дома с Фюрера” от 30.05.1937г се казва „Всеизвестно е, че Хитлер е вегетарианец, не пие и не пуши. Обядът и вечерята му обикновено се състоят от супа, яйца, зеленчуци и минерална вода, въпреки че понякога  с удоволствие хапва шунка и разнообразява скучната си диета с хайвер.”  Така че, когато Хитлер заявява, че е вегетарианец, той определено използва думата в горния контекст. Иначе казано, той е вегетарианец, който яде месо. Нещо като – „Аз не съм крадец! Обирам къщи само веднъж месечно.”

Това е цитат от „Книгата на Хитлер”, който описва част от ежедневието му:

„След полунощ Ева обикновено поръчва още едно леко хапване като супа от костенурка, сандвичи или наденички.”

Робърт Пейн (Robert Payne) е един от най-известните автори на биографии на Хитлер. В своята книга „Животът и смъртта на Адолф Хитлер” Пейн обяснява, че вегетарианството на Хитлер е било легенда, измислица на Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата и информацията в Нацистка Германия. Според Пейн:

„Аскетизмът на Хитлер е играл важна роля в имиджа, който той е налагал в Германия. Според широко разпространени легенди той нито е пушил, нито пиел, не е ял месо и не е имал афери с жени. Само първото е истина. Хитлер е пиел бира и разредено вино, много е обичал баварски наденички и е имал любовница, Ева Браун…  Неговият аскетизъм е умишлена заблуда, измислена и разпространявана от Гьобелс, за да подчертае неговата отдаденост, самодисциплина и всичко онова, което го отличавало от обикновените хора. С излагането на показ на Хитлеровия аскетизъм, той е искал да покаже отдадеността му към народа. В действителност Хитлер винаги е задоволявал личните си желания и страсти и не е притежавал  качествата на аскет.”

Ето какво споделя Дион Лукас, главен готвач в хотел в Хамбург, където Хитлер бил редовен клиент,  в своята книга The Gourmet Cooking School Cookbook:

„Научих тази рецепта, докато работех като готвач  преди Втората Световна война в един от най-големите хотели в Хамбург. Не искам да ви развалям апетита, но може би ще ви е интересно да знаете, че пълнените гълъби бяха любимо ястие на г-н Хитлер, който често вечеряше в хотела. Нека това не повлиява на хубавата рецепта.”

Смята се, че Хитлер се е самоубил с изстрел в главата, а неговата любовница, Ева Браун, се е отровила с цианкалий. Когато Хитлер поискал съвет от своя доктор за най-сигурния начин за самоубийство, докторът го посъветвал да се застреля в слепоочието, докато гълта ампула с цианкалий. Струва си да се отбележи, че Хитлер, „вегетарианец и обичащ животни”, без никакво угризение е тествал цианкалия първо на своето куче Блонди.

Естествено няма да пропусна и отговорът на Гари Юрофски на въпроса „Бил ли е Хитлер вегетарианец?“ 🙂 – от 12мин и 32сек

Ако историческите факти не могат да ви убедят, че Хитлер не е бил вегетарианец, добре. Но се замислете дали действията на една личност, без значение колко важни и мащабни за световната история, отразяват философията на цялото вегетарианско общество, към което той може би е принадлежал в определен момент от живота си или просто му се е искало да бъде част от него.

 

 

 

10 коментара

 1. Klee · 26.03.2014 Reply

  Попринцип, след като си направих проучване, Хитлер наистина е бил вегетарианец през последните 5-6 години от живота си. Също както Айнщайн, например.

  Подкрепям идеята на материала: дейстително какво са правили Хитлер или Айнщайн не е показателно за нищо – например Хитлер е бил и художник (поне е рисувал) в част от живота си, това не значи да спрем да рисуваме нали?

  За съжаление понякога може да чуеш и вегетарианци самодоволно да обясняват как вегетарианството извисява духовно, след това дават примери с 2-3 известни вегетарианци и даже Айнщайн сред тях. На такъв аргумент, спокойно може да се отговори: „И Хитлер е бил вегетарианец“ Като целта не е да се натърти, че вегетарианството е лошо, а да се покаже, че само по себе си вегетарианството не е нищо особено – не те извисява духовно и не те прави велик милсител или теоритичен физик 😉

  Вегетарианци има както сред велитките артисти, учени, спортисти и политици, така и сред серийните убийци, педофилите и военопрестъпниците. Просто двата факта не са свързани по никакъв начин (или поне не пряко) и от това не може да се вадят изводи за или против вегетарианстовто.

 2. Мила · 25.03.2015 Reply

  Аз бих добавила следното – вегетарианството НЕ е диета. Това е начин на мислене породен от преосмислянето на собствените си морал и етика. Вегетарианството/веганството са критика върху видизмът.

  Ако някой се интересува единствено от здравословните плюсове то той не е вегетарианец/веган, а човек на растително базирана диета на когото грам не му пука за животните. Хитлер да не би да е бил антивидист? 🙂

  Можем да кажем, че работата се свежда до следното – лекарят му е давал зор за растителна диета за да смекчи прословутите му здравословни проблеми един от който бил „неконтролируемо отделяне на газове“. Това няма нищо общо с вегетарианството и се използва от карнистите като „доказателство“ ужким дискредитиращо правилният и човечен избор – вегетарианството.

 3. momo · 14.01.2016 Reply

  въпрос каква е разликата между човек вегетарианец веган и всеяден.защо се делят .всички са хора.може би тези които са вегани вегетарианци и така н.т. имат право на по-хубав живот??????????????????2 нямам идея защо е този спор.всички сме хора системата е една за всички дали е приемаш или не въпрос на вкус-тоест личен избор

 4. momo · 14.01.2016 Reply

  този гари за мен е меко казано луд -тоест егото му е до небесата……..никой не знае къде е хитлер дали е жив или не но се знае какво е ял.и щото хитлербил веган или вегетарианец …..ама голямо сравненине с голям човек.къде е той колко е живял
  за мен идеята да си вегетарианец е да живееш по-дълго .иначе какъв е смисъла ако живееш кратко с доста излишъци

 5. momo · 14.01.2016 Reply

  Гари Юрофски-изглежда много зле….и си вярва
  това е хубаво но не дава на хората избор казва ако не си такъв няма да си такъв…………..грешшшшшшшшшшшшшшшшшка

 6. momo · 14.01.2016 Reply

  Гари Юрофски-младежа има нужда от помощ

 7. xNIKOLANx · 30.03.2016 Reply

  Рудолф ХЕС е бил изцяло само растителнояден, тоест веган. Негова е заслугата да се забранят опитите с животни в нацистка германия. Не съм фен на нацизма. Просто факт. Също както веганите сме по-висши от месоядните – друг факт. Пол Пот, Чингиз Хан(още по-невероятно може да ви звучи) са се хранили вегански и са затрили доста народ. А Гари Юровски(на който мн се кефя) не е прав, че в затворите няма вегани, има един и дори е сериен убиец – Чарлс Менсън на чиято база е измислен псевдонима „Мерилин Менсън“. Имаме и доста ALF активисти които лежат зад решетките 🙁 Гари не е коректно да твърди, че няма вегани в затворите. Peter Young, Walter Bond, Kevin Jones, мн от нас са зад решетките.

 8. сонъфсан · 18.06.2019 Reply

  Самата концепция, че Хитлер е „чудовището“ е пълна измислица, защото историята се пише от победителите, които са слугите на юдо-масонското зло. Може и Хитлер да е от тях, но се е опитал да се измъкне от хватката и затова останалия свят се коалира срещу него. В Третия райх именно се забраняват опитите с животни и дори зоо-парковете.

Поставете коментар