Нещата, от които се отказах, когато станах веган

dairy_products_385x261Искам да стана веган, но не мога да си представя живота без мляко, сирене, кашкавал, риба…

Мисълта, че ще трябва да се лишат от храните, с които са свикнали, дотолкова плаши повечето хора, че те са готови да затварят очи и да запушват уши, да си намират оправдания и да вярват на митове колко полезно е млякото и как без месо ще се разболеят, само и само да не се налага да се „отказват” от любимите си неща.

Какво се промени за мен, откакто съм веган?

 • Не ям животни. (рибата е в тази категория)
 • Не пия млякото, предназначено за някое осиротяло теленце/козленце/агънце.
 • Не ям яйца, снесени от кокошки, които никога не са виждали слънце. (и от щастливи кокошки не ям)
 • Не нося обувки, направени от нечия кожа.
 • Не използвам шампоани, тествани върху невинни зайчета.

Спрях да използвам животните за задоволяване на личните си нужди и потребности – независимо дали храна, дрехи, обувки, козметика или забавление.

Но не съм се отказала от нищо. Не можеш да се откажеш от нещо, което никога не е било твое.

Ако се замислите върху горните редове, ще осъзнаете че всъщност не-веганството е за чужда сметка – отглеждаме и експлоатираме животните, отнемаме им свободата и живота, без да имаме това право. Толкова велики ли сме хората, че да определяме съдбите на другите – как да живеят, какво да ядат, кога и как да приключи живота им?

Животните не ни принадлежат. Самият акт на опитомяване и отглеждане е сбъркан – превръщаме животните в същества, зависими изцяло от човешката воля. Това не може да е правилно. Може би един ден хората ще го разберат и отглеждането на животни (за каквито и да е цели) ще бъде осъзнато като нехуманно и неетично, каквото винаги е било.

Много хора спират да ядат месо по една или друга причина, но не успяват да спрат млякото и млечните продукти.

Защо е толкова трудно да спреш да пиеш мляко, да ядеш сирене и кашкавал?

Защото казеинът, който се съдържа в тях, при разграждането си в организма, отделя казоморфин. В сиренето и кашкавала концентрацията на казоморфин е в пъти по-висока, отколкото в млякото. А казоморфинът действа на мозъка аналогично на морфина – наркотик, който води до пристрастяване. И това е нормално ако се замислим за основното предназначение на млякото – бебето да получава необходимата храна, за да расте здраво. Казоморфинът „подсеща” малкото кърмаче какво му е нужно. Но когато става въпрос за периода след 3-тата – 4-тата година от живота – млякото не е нужно повече, нито майчиното, още по-малко мляко от друг животински вид.

miss-my-mom

Бъдещи вегани, не се страхувайте да опитате да бъдете добри и здрави хора. Въпреки че в тази статия думичката „не” е много използвана, във веганството ще откриете само положителни неща. Ще се учудите колко добре може да се чувства човек, физически и емоционално, когато се храни с растителна храна и се стреми да избягва всякакви продукти с животински произход (пиша „се стреми”, защото не мисля че е възможно да бъдеш 100% веган, поне не днес – вещества с животински произход се използват в продукти, където най-малко ги очакваме – захар, вино, лекарствата почти винаги са преминали тест върху животни, без това да е упоменато в листовката…)

Ще завърша със списък на някои неща, от които не съм се отказала, откакто съм веган.

Не съм се отказала от вкусната храна

Ако не види със собствените си очи и не опита сам, човек трудно може да си представи колко разнообразно, вкусно и прекрасно изглеждащо може да бъде веганското меню. Салати, супи, основни, десерти – всичко може да се приготви с чиста растителна храна. В интернет има хиляди веган рецепти за какво ли не. Ако не ви се занимава с готвене, посетете някой веган ресторант – сигурна съм, че ще останете приятно изненадани и очаровани.

Не съм се отказала от доброто здраве

Мисля, че достатъчно е изписано по въпроса за здравословните ползи от растителната храна, както и за проблемите, които причиняват месото и млякото. Стига да избирате наистина полезна и здравословна храна, а не просто такава, която не съдържа животински продукти, ще се радвате на прекрасно здраве и отлична форма.

Това е Франк Медрано – заслужава да му отделим специална статия, но и от това кратко видео ще се убедите, че веганството не означава ограничения, а възможности.

Не съм се отказала от приятната компания

За щастие за семейството и приятелите ми няма значение дали съм веган или не – „остроумните” шегички и закачки на тема пържоли и кюфтета винаги си ги има, но не ми се е случило да си разваля отношенията с някой заради различните ни възгледи по отношение на животните. Всеки има право да взима решения за живота си. Естествено много се радвам, когато разбера, че някой приятел/ка е решил да стане вегетарианец или веган, но (се старая да) не заставям и не упреквам никого.

Още по-хубавото покрай веганството е, че се запознаваш с нови хора – и то прекрасни, усмихнати, добри хора, които споделят твоите разбирания и са до теб, когато имаш нужда от подкрепа.

Не съм се отказала от надеждата, че все повече хора ще осъзнаят колко жестоко и против природата е отношението ни към останалите живи същества на планетата и ще направят лесната, но важна крачка към веганството.

 

18 коментара

 1. Jimmy S · 08.05.2014 Reply

  „Всеки има право да взима решения за живота си. Естествено много се радвам, когато разбера, че някой приятел/ка е решил да стане вегетарианец или веган, но (се старая да) не заставям и не упреквам никого.“

  Именно защото всеки има право да взима решения за живота си, аз упреквам хората… Може да си решил да ядеш месо и да казваш, че това е въпрос на личен избор, но изборът на животното, което е в чинията ти със сигурност не е би бил такъв!!! Там е проблемът – ТОВА НЕ Е ЛИЧЕН ИЗБОР… Не и за животните….

 2. lina ⓥ · 12.05.2014 Reply

  прав си, jimmy, много си прав…

 3. Пецата · 15.08.2014 Reply

  „Толкова велики ли сме хората, че да определяме съдбите на другите – как да живеят, какво да ядат, кога и как да приключи живота им?“
  Уау, ами то излиза, че и паяците за много лоши същества. Кои са те, че да решават мушичките колко дълго да живеят?
  Ами щъркелите? Ужас, лишават мишчиците и жабките от живот и то в разцвета на силите им. И т.н. за всички месоядни животни.
  Няма нищо лошо във веганството. На който си му харесва, да си живее по този начин. Но причините, които се изтъкват, са повече от странни.
  Ами какво да кажем, например за горкия бадем. Расте си дръвчето и си ражда бадемчета. Целта е да се размножава. Но идва лошия веган и му обира плодовете за да си направи млекце или нещо друго за да се нахрани. Каква е разликата в примера с яйцата на кокошката. Може би, че кокошката се движи и кудкудяка, а дървото е неподвижно и си мълчи. Или поне така си мислим ние.
  Хранете се с каквото искате, но не ми изтъквайте неправдоподобни доводи.
  P.S. Относно опитите със животни и аз съм против, но това няма нищо общо с веганството, а е въпрос на морал.

  • lina ⓥ · 15.08.2014 Reply

   не разбирам сравненията ти. видял ли си паяци да изграждат ферми за мушици, да ги оплождат изкуствено, да ги тъпчат с антибиотици и да ги избиват масово? факт е, че човек може да живее без животински продукти и това, че напълно осъзнато и преднамерено експлоатира животните с цел задоволяване на изкривени вкусови предпочитания и модни увлечения е престъпление. за мен. ти също си свободен да си вярваш.

 4. Mariq · 09.12.2015 Reply

  Какво мислиш заRaw vegan baby? Гледах едно клипче в интернет на майка веган, която храни детето си, което е на не повече от 2 годинки само със сурови продукти.Не смяташ ли,че на това детенце са му нужни някои храни за да има нормално развитие.Въпросът е към всички,ще се радвам да прочета повече мнения по въпроса. 🙂 Благодаря

 5. Petq · 22.12.2015 Reply

  Човекът може да живее пълноценно, без да се храни с животни, ние по начало не сме създадени да оцеляваме от това. Има животни които са създадени, така че да оцеляват изяждайки други животни,това им е в природата,те не биха оцеляли по друг начин, нарича се хранителна верига. Човекът сам избира да яде животни и продукти произтичащи от тях,които дори увреждат здравето му, не го правят по-силен.Ако бяхме създадени по начало да ядем месо, нямаше да се налага то да се обработва по какъвто и да е начин, да се овкусява и тн, щяхме да го коснумираме точно, както и хищниците – сурово. Преди да давате глупави примери с дървета, чиито плодове, ако не знаете, трябва да бъдат обирани, за да израстат нови, ако не бъдат самото дърво така или иначе ги отделя от себе си, прочетете малко литература по темата, не за да друго, а за да нямате толкова неуместни изказвания следващия път. 🙂

 6. Велимов · 25.02.2016 Reply

  А вие знаете ли ,ч е е доказано, че растенията са живи ? Съответно ти, когато откъснеш марулята я убиваш. Имате ли вкъщи дървени мебели ? Ако някой твърди “ че това са глупости и растенията не са живи“ това звучи по същия начин по който хората ядящи месо се оправдават. В този случай да вземем да се храниме от слънцето ? Защото някои хора в Индия така се хранят защото знаят, пе растенията имат душа. А хипотетично, ако всички или 90% от хората спрат да ядат месо ?!?! Знаете ли, пе ресурса на земята няма да стигне ? Знаете ли, че даже в момента не стига ? Даам за това е гмо измислено за да може по-бързо да расте всичко, за да има ядене. Ами представете си щом сега не стига, какво правиме после ? Измисля се ГМО на ента степен и организмите но не след дълго макс 10 години изнемощяват. 80% от хората ще измрат а друготе 20% просто ще са яли по-качествени продукти защото са могли да си го позволят. Не мислите рационално. И завършвам с това, че веган да ми казва, че не яде месо, но да ядеш зеленчуци е ок е същото катп месояден да казва аз ям месо ама не ги убивам животните аз все пак 😉
  Лек ден ! ВегАни

  • lina ⓥ · 25.02.2016 Reply

   разбирам, че ти е трудно
   да пишеш грамотно, да мислиш…
   а и си доста песимистично настроен
   също и математиката ти куца
   не се отказвай
   #сичкишеомреме

 7. Велимов · 25.02.2016 Reply

  Куца ми това, че всички се правят на праведни, а сме един дол дренки

 8. Georgi · 24.06.2016 Reply

  lina, не разбирам защо налагате вашето „прекрасно“ веганство на тези , които не го желаят? Ще спасиш някоя кокошка ли? Или някоя крава? А може би, като не ядеш яйцата на кокошката, ще и спестиш мъките от снасянето ? И когато някой се оплаче, че му налагате вашето, започвате да го обиждате на граматика ?!? Ами… за мен не се различавате от гейовете на парада … Вижте ме, аз не ям, и вие недейте…. Ами недей… Аз не ям патладжан, брат ми не яде маслини… Въпрос на вкус…

  • lina ⓥ · 25.06.2016 Reply

   жалко наистина, че нечий живот зависи от твоя (и на останалите всеядни) вкус…

 9. Ева · 26.08.2016 Reply

  Вегетарианка съм, но от няколко дни се замислям за веганство. Притеснявам се само от това, че ядките (особено суровите) и соевото мляко са по-скъпи продукти, които пък трябва да се приемат ежедневно. В момента нямам много финансова възможност за това или поне така си мисля. Веганството не излиза ли по-скъпо?

 10. Тошо · 29.12.2016 Reply

  Смотани вегани…Колко други проблеми има за оправяне по света,че се занимавате с правата на животните…И защо човекът,който от хилядолетия яде месо сега да се променя заради измислените ви морални принципи?Както лъвът е хищник така човекът е всеяден и има нужда и от месо!И това с осиротялотп теленце не го разбрах,щом пиеш мляко явно майка му е жива!Айде малко по сериозно!

  • lina ⓥ · 29.12.2016 Reply

   съжалявам, че не ти достига сиво вещество, за да разбереш
   сигурно е от месото и млякото, пробвай да ги спреш 😉
   весели празници

 11. Аз Съм · 24.02.2017 Reply

  Ехх, Тошкоо, Тошкооо,заради такива безмозъчни неадекватници като тебе светът е в това положение !
  до г-н Велинов: вие като сте толкова „мъдър“ нима не виждате,че единственото решение да няма недостиг е да се контролира раждаемостта на хората , а не да се убиват все повече и повече животни за най-големия и най-малоумния чревоугодник ,наречен човек!
  до двамата невежи: знам,че ви е трудно да мислите,но все пак пробвайте, може да ви хареса !

 12. Цецо · 30.12.2020 Reply

  Само да кажа на тези които са загрижени за бадемите, житените зрънца и т.н. растителни продукти че са живи, страдат и т.н. че за получаването на 1 кг месо във ферма се изразходват около 10 кг растителна храна. Така че ако наистина сте загрижени за страданието на раствнията ще ядете тях вместо месо. И ще намалите раститвлния геноцид 10 пъти.

  Веселинпразници

Поставете коментар