Повече от ябълка на ден – Как да се предпазим от болестите (бг субтитри)

Това е годишната презентация на Майкъл Грегър за последните проучвания, свързани със здравословния начин на живот като лекарство (2014). Как да се предпазим или излекуваме по най-ефикасен начин, кое и защо е вредно и кое полезно?

Д-р Грегър ежедневно прави и публикува проучвания в ‘www.nutritionfacts.org‘ – проект със стриктно некомерсиална, научно базирана, информативна функция.

 

Ето няколко цитата от презентацията:

  • Тази година представих доказателство, свидетелстващо че гаргара с обикновена вода може ефективно да предотврати инфекции на дихателни пътища… …проблемът е, че никоя индустрия не печели пари от това. Ето защо няма да видим реклама за подобряване на имунитета или лечение с вода или броколи.
  • Упражненията също могат да подобрят имунитета, а и да намалят нивата на инфекции на дихателни пътища. Става въпрос за 25-50% по-малко дни, в които сме болни. Дали има лекарство или добавка, която може да предложи това? Пуснете децата да потичат 6 минути и това ще увеличи с една трета броя на имунни клетки в кръвта им, само за 6 мин!
  • От друга страна физическата активност може да предотврати проблеми с имунитета, свързани с възрастта. При  жените, водещи заседнал начин на живот и след 70-те, рискът за инфекция на дихателните пътища по време на грипния период е 50%. Ако започнат да ходят по 30мин на ден, могат да намалят риска до 20%. Бегачите в тази възрастова група – под 10%. Изглежда, че упражненията могат да подобрят имунитета ни до 5 пъти.
  • Най-престижното научно ‘тяло’ в САЩ – ‘National Academies of Science’ заключиха, че единственият безопасен прием на транс мазнини е ‘нула’, защото всеки прием увеличава риска от сърдечни заболявания. Един от авторите на този репорт – директорът на Харвардската Сърдечна Епидемиологична програма, ‘обяснява’ защо въпреки това не препоръчват храненето без животински продукти: „Не можем да кажем на хората да спрат да ядат месо и млечни продукти. Бихме могли да кажем на хората да станат вегетарианци… Ако се базираме изцяло на науката, бихме могли, но е малко екстремно…“

…и още за множествена склероза, рак, имунни заболявания и т.н.

1 Comment

  1. Как да се пазим от болестите | Налазвай · 02.02.2015 Reply

    […] За моя радост Michael Greger от http://nutritionfacts.org е вложил много усилия да събере и подреди множество научни изследвания, след което да ги поднесе по разбираем начин в това видео (превод от https://the-vegan.org): […]

Поставете коментар