Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bobbbqnw/thevegan/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Защо не ям... мед - ВЕГАН - ВЕГАН

Защо не ям… мед

пчеличкаМедът е източник на доста спорове, когато стане въпрос кое е веган и кое – не. Много вегани консумират мед. В менютата на почти всички веган заведения присъстват продукти с мед. Сладкарници Неделя предлагат веган торта с гаранция за изцяло растителен произход на продуктите, сред които пчелен мед 🙂

Аз не ям мед. За мен медът не е веган, не ми липсва, има страхотни алтернативи.

Защо медът не се приема за животински продукт?

Да не би на пчелите да им липсва интелигентност? Много проучвания са доказали, че пчелите използват специален танц, в който движенията им са премерени с изключителна точност, за да покажат на другите пчели в кошера къде са намерили източник на храна. Чрез танца си те споделят информация не само за посоката, но и за разстоянието до целта. Движенията им са така премерени, че те предвиждат преместването на слънцето с 1 градус на запад на всеки 4 минути. И това ако не е доказателство за интелигентност?

Може би пчелите не чувстват болка? Доказано е, че пчелите реагират на различни стимулации и показват сходни на човешките емоции:

Проучване, проведено в Newcastle University 

Имат ли пчелите чувства? – Jason Castro – Center for Neuroscience at the University of Pittsburgh.

Човешката болка повече ли боли от тази на животните? Домашните любимци повече ли ги боли от дивите животни? Ако живо същество усеща болка, против всякакви етични принципи е ние умишлено да му я причиняваме.

Основната причина медът да не е веган е, че той е продукт на експлоатация. Колко от вас възприемат пчелите като някакви роби, които са осъдени цял живот да произвеждат мед за хората? Нека си припомним, че всички живи същества са на тази земя със своя собствена цел. Нито едно животно не е създадено, за да бъде експлоатирано от човека – отглеждано, дресирано, оплождано, изяждано…

Пчелите правят мед само ако имат кралица. Някои пчелари купуват пчели-кралици, които са били изкуствено оплодени – процес, при който мъжките пчели са смачквани, семенната им течност изсмуквана и впоследствие инжектирана в пчелата-кралица. Крилцата на кралиците често биват отрязвани, за да не може тя да отлети от кошера. Много пчелари унищожават кошерите си преди зимата, защото е финансово по-изгодно да си купят нови пчели, отколкото да поддържат кошери през зимата. Хиляди пчели загиват, докато пчеларите събират меда от кошерите.

„Сладък като мед“

Какво всъщност представлява медът? Няма да пиша свободни съчинения, а направо ще цитирам Уикипедия.

Пчелите правят мед, за да се хранят с него. Пчелите работнички, които събират нектар, изсмукват с хоботчето си нектара или маната, като го събират в медовото си стомахче. В главата се намират хипофарингиални жлези, от които се отделят ензимите инвертаза и диастаза. Те действат в преработката на нектара в пчелен мед. Обогатеният с ензими нектар се пренася от пчелата към кошера. Той се предава на 4 – 5 кошерни пчели, които на свой ред го предават на 8 – 10 други млади пчели, наречени приемачки. По този начин нектарът, донесен от една летяща пчела, се разпределя между 50 млади приемачки. Последните го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето, като така изпаряват водата от нектара. Това действие се повтаря около 20 минути и всеки път добавят към капката по малко секрет от глътъчната си жлеза.

С две думи, на прост език – пчеличките пият нектар от цветята и го повръщат, ние го наричаме мед. Да ви е сладко:)

Медът е перфектната храна. Да, това е истина – медът е перфектната храна за пчелите. Всички пчелни продукти съдържат захар, животински протеин и мазнини. Медът не е здравословен за хората. Когато ядем мед, той незабавно започва да абсорбира влага от стомаха и от стомашната флора. Нарушава се бактериалното равновесие. Медът предизвиква киселинна реакция и за да неутрализира повишената киселинност, човешкият организъм изтегля калций от костите и зъбите.

Защо медът е вредна храна – T.C. Fry

Ако пчелите изчезнат, това ще означава край на живота на Земята. Всички източници на храна за хората и животните ще изчезнат. Но ако утре на Земята няма нито един човек… познайте – всички останали видове ще процъфтяват.

Изключително интересна лекция – Защо изчезват пчелите? (на английски)

Така че дали ще приемете пчелите за живи, интелигентни създания, които чувстват болка или ще признаете тяхното право на свобода и следователно медът като кражба на чужда храна, дали ще гледате на меда като на повърнат нектар или ще се замислите за здравословния аспект, дали от страх, че ако пчелите изчезнат, всички ние заминаваме с тях – няма значение коя причина е валидна за вас. Медът не е веган.

img_header_bee-wasp_only

 

38 коментара

 1. Svetla · 15.06.2015 Reply

  Много ти благодаря Лина за добре написаната статия. Специални благодарности ! <3

 2. Димитър · 09.08.2015 Reply

  В тази статия има написани откровени лъжи. „Много пчелари унищожават кошерите си преди зимата, защото е финансово по-изгодно да си купят нови пчели“ Това е пълна глупост.. в един кошер се инвестира, за да окрепне и да се стабилизира, ако го унищожиш ти бъркаш от собствения си джоб, едно ново пчелно семейство(което е малко и слабо и първата година няма да изкараш нищо от него) е доста скъпо, не знам от къде авторката на статията ги чете тези глупости.
  Още една откровена лъжа е че медът е вреден за хората. Да и водата приемана в големи количества е вредна за човека, това не значи че водата по принцип е вредна. В меда има главно захари – глюкоза и фруктоза. В миналото намирането на високоенергийните захари е било доста трудно, но в днешно време поради разрастването на GMO продукцията на захари, ние сме заринати от тях и, тъй като са вкусни ние хората често прекаляваме с тях. Завова в случай че ядеш много захар, ако навсичкото отгоре ядеш и мед – да няма да е полезен за теб, но ако замениш част от другите захари които поемаш с мед, ще ти се отрази доста по добре – меда не е ГМО и има витамини и минерали, също така голяма част от меда е фруктоза, която е малко по бавна за разграждане от основната захар която поемаме – глюкозата, което е добре ако не искаш да се превърне в мазнина.
  „Когато ядем мед, той незабавно започва да абсорбира влага от стомаха и от стомашната флора“ както и хляба и всяка друга храна с по-ниско съдържание на течности от стомаха ни, този процес се нарича се дифуция 🙂
  Колкото до изкуственото оплождането на пчелите майки – не съм запознат с процеса и не мога да говоря за нещо което не разбирам, както прави авторката на статията, но знам че дори това да е вярно, в естествената си среда мъжките пчели биват използвани единствено за да оплодят царицата, след което стават ненужни за кошера и биват изпъждани извън кошера – осъдени на смърт. Смисъла на живота им като цяло е да оплодят царицата – след това умират.

  Пчелите са може би видът в най-истинко сибмиозно взаимоотношение с човека – пчеларя се грижи за тях, помага им в справянето с болести, подхранва ги в тежки зими в които иначе те не биха оцелели и в замяна на това получава мед, пчеларя няма да остави пчелите си главни, защото ако умрат това ще му доведе големи загуби, пчелите няма да напуснат кошера ако се чувстват достатъчно комфортно на мястото на което са и всички са печеливши

  ..освен може би надъханите веган девойки(главно) които са обсебени до такава степен от глупостите които слушат от мотивационните клипчета на някакви шарлатани, че дори забравят основната цел на веганството.

  Има още много глупости написани в тази статия, но не виждам смисъл да продължавам да пиша.. Напълно си личи че статията статията е написана около предварително изградена теза, вместо да бъде обратното – обективна статия от която да изхожда някаква теза.

  • lina ⓥ · 10.08.2015 Reply

   прочетох отново всичките ти коментари.
   благодаря за времето, което си отделил да ги напишеш.
   не разбирам защо, след като не одобряваш нищо написано в блога, продължаваш да четеш.

   • Димитър · 22.08.2015 Reply

    В името на истината. Дори един човек да осъзнае какви глупости са писани в някои от статиите ти, отделеното от мен време не е било напразно 🙂

    Още по добре би било, коментарите ми да повлияят положително, на твоето писане на статии, защото те от своя страна ще повлияят на много хора, които ще ги прочетат. Честно казано уважавам веганизма(не знам дали това е правилният термин), съгласен съм с някои аспекти от него, с други не чак толкова, но най-много ме дразни това, че булшинството от веганите изтъкват толкова нелепи „факти“ в подкрепа на тезите си, че направо се излагат и от там идва и голяма част от негативното мнение на много от хората за тях.

   • Saykor · 27.03.2016 Reply

    Това, че човек не е съгласен с нещо не значи че трябва да го изгониш да не чете нищо друго. Все пак статийте са публични, а не четими само за избран кръг от хора. Нали в това е идеята. Да стигнат до повече читатели и някой да бъде обърнат в „правия път“ :). Дори да не е в момента веднага. Нещата стават с времето когато човек ги осъзнае.

    Ти ме познаваш и знаеш, че не съм веган, но се интересувам от здравословно хранене. Не съм съгласен с твърдението за меда, но това не значи че не трябва да чета целия блог и да науча други полезни неща.

    Когато човек е убеден в нещо и защитава една теза може да изкара от 9 кладенеца вода и да поизопачи на места. Не пречи някой да покаже и другата страна на медала. Със сигурност по-здравословно е да ядеш мед от колкото химически или ГМО продукти.

  • Теодора · 09.03.2016 Reply

   Точно така

 3. Симеон Стефанов · 12.08.2015 Reply

  Здравейте 🙂 Благодаря за хубавия саит 🙂 От няколко месеца ссъм почти вече суровояд – постепенно за 3-4 години спрях месото, после рибата, после млечните(без масло Ги), после и малсо Ги, после оризи и прочие, после и хляба от лимец го намалих (ям предимно кълнове), сега почти спирам и меда 🙂 та имам едно въпросче: предполагам с меда върви и пчелния прашец?Или може от него да се хапва? Поздрави 🙂

  • lina ⓥ · 12.08.2015 Reply

   поздравления за избора, който си направил 🙂
   аз пробвах суровоядство, но не можах да издържа много, трябва сериозна подготовка
   относно пчелния прашец – от теб зависи 🙂
   аз не ям мед и пчелни продукти, но както видяхме въпросът е доста спорен – направи, както го усещаш

 4. Петър · 15.08.2015 Reply

  Медът вреден? ……………Първо влизане в сайта и съм просто разочарован!
  Към авторката -няколко въпроса (ако имате желание ми отговорете) :
  1. Била сте пчеларка? Ваши близки са пчелари – не с 1,2 кошера ?
  2. Предполагам преди да напишете статията сте прочели 1-2 доклада или сте изгледали няколко клипчета от мрежата , но какво търсихте – Защо е вреден медът? или Полезните свойства на меда?
  3.Привествам Веганите ( аз не съм ) за техният избор (който не е лесен), но нека някои индивиди не пишат/говорят неща от които не разбират. Хубаво нещо е свободата на словото , но не когато заблуждава . Колко доклада прочетохте и моля споделете ги тук (линкове) да могат всички да ги разгледат и да преценят източника колко е достоверен и колко може да му се има доверие. Ако споделите изследвания на Световната банка , или на топ университети, в което се твърди, че медът е вреден за човека – дори и аз, който го обичам бих се замислил !

  • lina ⓥ · 17.08.2015 Reply

   жалко, че не си намерил в сайта, това което си търсил.
   честно казано се изморих да отговарям на едни и същи въпроси…
   1. не;не
   2. прочела съм, изгледала съм. и двете гледни точки
   3. не подозираш колко е лесен този избор. веднъж щом осъзнаеш, че е правилен, няма нищо по-лесно.
   линковете са в статията. изследвания и доклади от топ университети няма да намериш,
   защото това е индустрия, също както млякото и месото

 5. Петър · 23.08.2015 Reply

  Само че за месото и млякото има доста доклади 😉 …недей яж мед – доста е вреден 😀

 6. Камен · 10.11.2015 Reply

  Пишете: „Нека си припомним, че всички живи същества са на тази земя със своя собствена цел. Нито едно животно не е създадено, за да бъде експлоатирано от човека – отглеждано, дресирано, оплождано, изяждано…“
  Признавам, че сега попадам на Вашия блог и се налага да гадая откъде именно си припомняме това? Коя етическа, касмологическа или философска система служи за този предпоставка? В християнството, както и за останалите аврамически религии, Бог е създал цялото творение, вкл. животинския свят за полза и обиталище на Човека.
  Коя правна, религиозна, или философска система признава „права“ на представителите на животинския свят?

  • lina ⓥ · 11.11.2015 Reply

   моята
   човешката
   съжалявам, ако при теб липсва
   speciesism

  • Saykor · 26.03.2016 Reply

   Камене, „правна, религиозна, или философска система“ включително и вярванията как Бог е създал животинския свят в полза на човека са измислени от хората в техен интерес. Така, че нищо от това което казваш не е довод.

   Еволюцията определя кое животно или растение ще бъде изядено от някое друго животно ( в частност човека ) или растение. Тя създава защитни средства ако е нужно. Добре би било обаче хората да се поспрат да експлоатират природата. Все пак ние сме един миг за Земята. Тя не е създадена за да я разрушим!

 7. Камен · 10.11.2015 Reply

  Други пък хора мислят за подобните вам така:
  „Обременените от маниакалност вегани, са особена порода агресивни психопати, които имат опасно за нормалното общество влияние, подплатено с горделивост, надменност, високомерие, лицемерие и подвеждаща сдържаност.“ Мисля да остана на тяхното мнение.

 8. Йонко · 11.11.2015 Reply

  Питам се дали докато сте писали статията за експлоатацията на пчеличките, сте осъзнали трудът на колко китайчета, участвали в производството на компютъра Ви, сте експлоатирали; какво замърсямане на околната среда е причинило производството му; да не говорим разходът на електроенергия за ползването на интернет и поддръжка на сървърите… май щеше да е по-беозбидно с една лъжичка мед да се подсладите.

  • lina ⓥ · 11.11.2015 Reply

   не, благодаря.
   нямам нужда от подобни оправдания, за да ям мед или каквото и да е друго, произлязло от животни.

 9. Данаил Антонов · 18.12.2015 Reply

  Законите на природата повеляват, щото всяко едно същество служи за храна на следващото по веригата, а вие ги отричате…Бихте били прави само ако се откажете напълно да се храните с каквото и да било (минавайки на слънчево хранене, може би..). Защото дори растенията са живи същества , на които също причинявате болка, като ги поглъщате..Медът е страничен продукт, който пчелите произвеждат, специализирали се в даден етап в еволюцията и произлиза от природата, бидейки част от нея, така че това за „експлоатацията на пчелите“ е доста произволно тълкуване, защото пчелите ако не го правят, ще намерят други начини да дадат всичко от себе си до последния си миг, занимавайки се с друго, не по малко съществено…Те така са устроени и действат въз основата на инстинкти, които всъщност са ги съхранили като вид милиони години, а не защото човека ги „кара“ да правят това…Те и не могат да бъдат „опитомени“ ако става въпрос, колкото и да се опитвате…Авторката не познава биологията на пчелите, защото ако беше наясно, щеше да знае, че когато няма какво да правят, пчелите ..се роят, защото бездействието за тях е ненормално състояние и режим. Отричайки меда (бил..“повърнат нектар“) вие отричате опрашването, а по тази логика вие не трябва да консумирате плодове, защото те са продукт и от животинска дейност (опрашване), т.е.защото насекомите са ги…“омърсили“ . И накрая – мога само да ви уверя, че „Пчелите са може би видът в най-истинко сибмиозно взаимоотношение с човека“ е крайно абсурдна теза, защото на пчелите не им пука за пчеларя буквално, нито зависят от него в какъвто и да е било смисъл, така че могат да съществуват абсолютно независими от него

  • lina ⓥ · 18.12.2015 Reply

   законите на природата? кой ги е написал? и защо мислите, че човекът е над пчелите в тази измислена от хората хранителна верига?
   кой е човекът, че да определя кое е страничен продукт и кое не?
   не разбирам защо просто не оставим пчелите да си живеят, на хората медът не им е нужен, крадат го просто, защото могат,
   за да си задоволят изкривените вкусове.

   • Saykor · 26.03.2016 Reply

    Хранителната верига не е измислена от хората, а е описана от тях. Мечките ядат мед. Да вярно, че не са достатъчно интелигентни като хората да се сетят да правят кошери но все пак го ядат нали? В същото време ловят и риба. Това е хранителната верига която е естествен процес в природата. Все едно да не разбираш, защо мечките не могат да оставят пчелите на мира, а трябва да им крадат меда. Всъщност бях чел, че не търсят него а ларвите на пчелите. Ох… линчувайте ги всичките тези мечки дето нямат още вселенско веганско самосъзнание! След това сигурно ще кажеш, защо не оставят и рибата на мира… и малко по-малко да станат и те вегани 🙂 Да на хората не им е нужен защото могат да си произведат химическа сладост ( и химическа „храна“ ако става въпрос ) или да се задоволяват и с плодове. А мечките не могат, за това на тях им е позволено? Не само човека е всеядно животно. Ако на едни животни им е позволено нещо, защо на човека да не е? А да, защото той е интелигентен и трябва да е осъзнат! Супер. А нали бяха всички животни включително и човека равни, имат чувства, боли ги, никой не е роден да бъде експлоатиран от друг… Щом е така пак опираме до въпроса, защо за едни животни може, а за други не. Единствения отговор, е защото не са равни!

    Ако се върнем на природата тя създава защити когато не трябва едно животно да е храна на друго. Ако в един аквариум с Бети пуснеш малко Гупи вероятността да бъдат изядени е много голяма. Така, че природата си знае работата и ако не е искала животното човек да яде мед щеше да се погрижи за това. Нямаше да чака няколко хиляди години той сам да се усети, че не било етично да яде повръщаното на пчелите.

 10. Todor · 28.01.2016 Reply

  Нямам време за това много набързо. Пчелар съм със 150 кошера. Изучавал съм в големи подробности храненето на пчелата и нейните продукти.
  Най-голямата лъжа в тази измислена статия е че медът не е полезен. Медът и пчелния прашец (правилно комсумиран) са едни от най-великите супер храни.
  Пчелния прашец с който пчелите отглеждат малките си е събрал всичко необходимо за съществуването на всеки един организъм. Медът съдържа един куп стимулатори на имунната система: водороден пероксид, кумаринова киселина, кверцетин….
  Рецепта след която ще забравите що е то парацетамол и сироп за кашлица:
  200 гр. мед
  50мл. лимонов сок
  10гр глицерин
  щипка канела
  щипка смелен черен синап
  щипка ситно нарязан джинджифил
  И един сайт за тайните на пчелните продукти, който обезателно трябва да се прочете. Българин работещ от години в Швейцария и посветил живота си на химията на пчелните продукти.
  http: //www.bee-hexagon.net

  • lina ⓥ · 28.01.2016 Reply

   Пчелният прашец, с който пчелите отглеждат малките си – това е достатъчно.

 11. Кристина · 27.03.2016 Reply

  Ти, мила, си болна в кратуната!@%$*€%$€§

 12. xNIKOLANx · 30.03.2016 Reply

  Моето мнение за мнението на хората които вярват в баланса в природата, теория за балaнс от убиващи, грабещи и експлотиращи видове над други невинни трудещи се животни(включително пчелите). https://www.youtube.com/watch?v=jbXyD17V4fg

  XVX

 13. Луиза · 30.03.2016 Reply

  Диастаза не е ензим, мила преписвачке. 🙂 Не ми се проверява дали ти, или Уикипедия са сгрешили правописа на хипофарингЕалните жлези. 😉

 14. ezko · 12.05.2016 Reply

  Здравейте,веган съм от 2 години,преди това се чувствах много добре.От малък не ям пача,и реших че просто ми е писано.Първо спрях месо,мляко,яйца,масло,ориза,хляба,меда,пиенето и сега …чакам да се гътна

 15. Богдан · 19.05.2016 Reply

  „Прекален светец и Богу не е драг.“ – народна поговорка. Всъщност, един от начините да привлечем внимание, без да е необходимо да съградим, да сътворим, да положим усилия, е като заемем някаква крайна позиция от която да провокираме и осъждаме. Не ми се разспростира, но това си е рафиниран вампиризъм.
  Междудругото върхови духовни авторитети (доказани с делата си) обявяват меда за Божествена храна, наред с житото и др.
  И още нещо, „веганството“ (тази хубава българска дума:) е по-висша форма на хранене само по-себе си, сравнено с вегетарианството и месоядството, но ако човек не е дорасъл в цялостното си развитие, резултатът е противоположен. Подобно както ако на двигател с вътрешно горене подадем по-високо рафинирано гориво (с по-високо октаново число), двигателят ще понижи характеристиките си и може да се повреди при системно използване на неподходящо гориво. Че някой не е дорасъл до веганство се разбира по отношението му към хората – ако той е високомерен, язвителен, агресивен… определено е по-добре за цялостното му развитие, да си опържва филийки и да си дроби попарка със сирене и масло от време на време. Христос е отбелязъл възможните опасности за душевното развитие на човека в тази посока така: „Не това, което влиза през устата е мръсно, а това, което излиза през устата.“ Учителят пък отблязва: „Вегетарианец да те ухапе…“ , че да видиш:)

 16. гумата · 25.05.2016 Reply

  Меда е синтез на полезните вещества от цветята и е част от симбиозата между видовете на планетата. Очевидно за вас веганите думата и процес „симбиоза“ се разбира като отрицание на живота на човека, който в наши дни не е нищо повече от вредител. А понятието хранителна верига напълно пренебрегвате, защото вярвате, че е възможно да бъде построена по начин, който е одобрен от вашите авторитети. Срещу биологията не може да се върви, но войнстващите сред вас не го разбират и строят общество без хранителна верига.. Дори и да се причиняват вреди ползата от тези като вас е несъмнена, защото помагате знанието да се разширява в някои посоки, въпреки очевидното затваряне на врати към коридори с друго познание. Всъщност медът е пречистен продукт, който съдържа необходимите за мозъка захариди, а за тялото въглехидрати. Казвате, че бил повръщан и преповръщан от пчелите. Какво толкова е отвратителното в една недружелюбна планета на хищни видове в името на оцеляването на вида? Това е процесът на създаване на храна за дълъг период от време при пчелите. Чудя се, от позицията на какви определяте кое е правилно и кое не в живота на пчелите? И то при положение, че човекът не се храни с онова, което повръща, защото не се е научил да оценява хранителните му свойства. Може би, за да оцелее би му се наложило и тогава какво ще кажете? Може би сте забелязали, че онова, което човек повръща/ съдържащото хранителни елементи, а не алкохол/ други видове като мухите поглъщат? Жалко е да пишете, че пчеларите унищожават кошерите си, защото пчелата се ползва с изключително уважение у пчеларите по цял свят, а цели „тирове“ се пренасят, за да може пчелите да опрашат полета с овощни дръвчета. Нарича се изкуствено опрашване, защото пчелите обичат разнообразието, а при новото овощарство в САЩ се поддържат овощни полета от един вид дърво, което не позволява на пчелите да се размножават и заселят. Всъщност пчелите имат свое бъдеще и то е дълбоко свързано с хората. Не бъдете войнстващи невежи вегани. Аз ям месо, защото съм кръвна група „-0“. Така съм устроен, но не значи, че трябва да го ям постоянно и да не търся равновесието чрез познание. Търсете познанието, защото нарушавате равновесието с крайността, която проповядвате.
  Добре е да оцените, че човек трябва да храни пчелите с мед през зимата, за да не нарушава естествения баланс и ред в живота на пчелите, но очевидно това не е толкова значително. Добре е да отбележите, че човек масово трябва да засажда огромни площи с широколистни дървета, но това не е свързано с егоистичния порив за „правилно хранене“. Вие се вторачвате в единичното, а не виждате как хора от опустошени области идват , за да опустошат нови зелени области и не търсите адекватните глобални решения, защото веган културата е култура за ядене и насочване на вниманието навътре към човека. Погледнете този свят по- спокойно и вижте, че има неща, които са по- важни от вашата храна, като например въздуха и водата за всички. От плодните дървета може да се нахраните , но без опрашването им с пчели няма да има плодове.. Никой все още не яде пчели, но медът може да стигне за всички, ако има достатъчно правилно залесени дървесни видове. В естествен вид горите са в симбиоза, така трябва да бъде и с овощарството, а то е част от вашата хранителна верига. Вдигнете очи и се огледайте!

  • lina ⓥ · 25.05.2016 Reply

   Чудя се, от позицията на какви определяте кое е правилно и кое не в живота на пчелите?

   Къде видяхте да определям нещо за пчелите? Ето какво съм написала – Медът е перфектната храна. Да, това е истина – медът е перфектната храна за пчелите.

   Аз ям месо, защото съм кръвна група „-0“. Така съм устроен

   Голяма заблуда. Ядете месо, защото така ви е по-лесно и удобно.

   Вие се вторачвате в единичното, а не виждате как хора от опустошени области идват , за да опустошат нови зелени области и не търсите адекватните глобални решения

   Най-адекватното глобално решение е всички да спрат да експлоатират животните и да преминат на растителна храна.

   поздрави

 17. гумата · 25.05.2016 Reply

  Леле! „……………….“
  Леле!
  „Най-адекватното глобално решение е всички да спрат да експлоатират животните и да преминат на растителна храна.“

  поздрави

  Не се заяждам, ама никак.
  Кой яде животните за експлоатация? В този живот няма експлоатация, когато убиваш , за да ядеш. Има хранителна верига. Има интерес от съществуването ти, защото ще те изям, защото те търпя, за да те изям после или да ми свършиш някаква друга работа, което е същото. Акцентът е върху интереса, а не върху процесът ядене. Понякога си мисля, че животните са далеч по – съвършени от нас, когато убиват, за да се нахранят и повече не го правят, но с развитието на мозъка се вижда, че убийства се правят и за отстраняване на наследниците на властта в стадото, за отстраняване на съперници в хранителната верига или в размножаването на рода и вида. Убийството при приматите шимпанзета е ужасно, но част от техния живот. В същото време убийството на антилопата от леопарда е убийство за прехрана. И двете убийства са част от естествения ритъм за оцеляване на рода и вида. Нима ще накарате хищния леопард да мине на тофу? Ще го накарате , ама друг път. По същия начин не може да накарате човек с кръвна група нулева с резус фактор отрицателен, да не му се поражда желание за месо при появата на сочно кърваво парче месо. Това е генетично наследство, с което волята е способна да се бори, но причинява на индивида заболявания, които са генетично предписани при отказа от предопределения начин на живот. Иначе казано животното, което се опиянява от кръвта и тя му действа еднопосочно не е способно да стои безразлично и да пасе зеленчуци. Моля напишете във форума си за храната според кръвните групи, прочетете малко за оформянето на кръвните групи, прочетете малко генетика и от войнстващ веган може да се превърнете в много по- полезна за обществото като осъзнаете, че равновесието е много трудно нещо. Аз виждам какво се пише при вегетарианците, какво при веганите, но смятам, че е добре в името на обективната истина да се намери приемлив вариант за съвместно съществуване. Такова съвместно съществуване с „досадници“ като веганите, които определят какъв да е живота на хората заприличва на живот с хора от секта, които налагат начин на останалите хора живот, който е несъвместим с човешката биология. В нашия случай животното човек се е наложило като господстващ вид на тази планета с убийство над себеподобните и над останалите видове. Който не оценява подобна реалност, рискува да бъде жертва при среща с прикрити убийци. Дори и измама- тя е вид убийство, вид доминация над личността, вид отрицание, заложено в гените. Доминацията е генно обусловена и е само частично обяснена. Убийството е част от характера на човешкото животно, въпреки че цивилизацията ни го забранява. То има много изражения дори и основното като физическо причиняване на смърт. Който не отчита първичните инстинкти, симбиозата с другите видове, в даден момент не е способен да оценява средата, която го заобикаля. Всъщност веганството има много причини и някои от тях просто прикриват наднорменото тегло, но не могат по никакъв начин да прикрият лакомията, компенсираща насъщните нужди. Човекът е устроен да яде много малко храна, но цивилизацията ни донесе голямо и тежко изкривяване. Тя ни отне истинската храна и я замени с ужасни „подобрения“. Наложи ни стереотипи. Те са евтини и вредни. Ако може в реални условия без стрес, да се нахраните с малко краве или още по- малко овче сирене, с малко варено месо около 6 месеца в годината, малко преработена житна храна, чисти зеленчуци от естествена почва, то днес ние изяждаме огромни количества сурогат на храна. Огромни домати без вкус, месо с допълнителни хормони и антибиотици сурогат на храна с консервант ни тровят. Защо не помислите и не кажете нещо за това? Веганството служи на онези, които спестяват хубавата храна и пробутват заместители, но пък върши работа на онези, за които остава истинско месо. всички месоядни ви обичат, защото остава за тях и ви изключват от хранителната си верига до толкова, че не биха ви изяли в пряк сблъсък. Вие сте просветена за съвременните безобразия в животновъдството, но в същото време премълчавате какво се случва после с напомпване на месата, с последващата симулация на месо и заместването му със соеви гранулати и овкусители, които влошават нещата в пъти. Създаването на модерно мислене преминава през веганството, като начин на мислене, но и през неговото преодоляване. Нима майката която кърми с мляко не извършва престъпление като храни детенцето си с МЛЯКО?
  Яденето на мед е веган, защото продуктът на пчелата е изцяло от цветя, въпреки че е преработен през тялото ‘и. А това е симбиоза. Хората, които ядат мед не ядат пчели, миличка. /Вероятно сте забелязала, че има и други животни освен човека, които се хранят с цъфали цветове /. Въпреки начина, по който се отнема храната на пчелите. Съвестните пчелари имат хубав мед, само когато хранят пчелите с мед. Затова изкарват по- малко мед от останалите пчелари. Но пък пчелите им се отблагодаряват. Темата с пчелите изисква това да ви го пише пчелар, който храни пчелите с мед, а на мен това само ми го е разказвал такъв пчелар. Ако признавате едната част, то е добре да знаете, че има още врати на познанието, които ви чакат. Погледнете за метода Пилатес, но знайте най- важното, което е будистка мисъл – зависимостта от знание поражда страсти, желание и страдание. Затова, когато станете независима от знанието ще можете свободно да се движите из всички стаи на познанието, да приемате и отхвърляте, да задържате и пропускате, да търсите и изоставяте нанужното знание. Освободите ли мисълта си и оставите ли я свободно да изследва предложените ви истини, то вашата сила ще премине всички граници на робствата, които ни се предлагат с примамливи ползи. Веганството е робство на духа, както и всяка друга зависимост от знание, обявявано за единствено правдиво. Не казвам да го отричате, просто не всичко е полезно за всички хора.
  Направете крачки напред и не спирайте завинаги в сферата на мислене на веганството, защото само с движение на мисълта животът ще може да ви отвори още много други врати на познанието. Но, за да мислите по- добре из мозъка ви трябва да циркулира кръвта по- добре.
  Бъдете пионер в знанието и в търсенето на знание.

 18. оххххх · 21.11.2016 Reply

  И да триете и да не триете нормални няма да станете шизофреници уродливи.

 19. Алиса в страната на чудесата · 27.01.2017 Reply

  „Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята.“

 20. Тео · 01.03.2017 Reply

  Харесах сайта ти, но попадайки на тази статия направо бях мат. Ти ме смая :))). Меда може да е производство на животинка и нали някои вегани да го отричат, но това не значи по никакъв начин, че той не е полезен. Всяко нещо, което се приема в нормални дози е полезно за човека. Пчеларите не са експлататори както се изказа. Пчеларя полага грижи и в заменя на това взема мед. Един пчелар никога няма да вземе всичкия мед на пчелите само, за да спечели. Той има интерес да остави мед в кошерите. А тези глупости къде ги дрънкат американците дори не искам да ги слушам, американците да погледнат себе си, после да дават акъл на другите. Много се разочаровах 🙁 със сигурност няма да посетя повече сайта. Желая ти всичко хубаво.

  • lina ⓥ · 01.03.2017 Reply

   Ок, щом така си решил 🙂
   Всеки има право да чете или да не чете.
   Това е моята позиция и тя не задължава никого.

   Поздрави 🙂

   п.п. ако искаш прочети това, ако е в хасково, може да ти се стори по-достоверно
   http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=74117

 21. Мирела · 10.04.2017 Reply

  Отдавна съм се убедила че споровете между вегани и месоядци е като спор между атеисти и вярващи-безсмислено е. Хората ще правят и ще вярват в това което им е по-удобно и това което им е било втълпено от малки. Това че „всички правят нещо“ не прави действията ни по- правилни

 22. Ивайло · 26.01.2018 Reply

  Здравейте, за съжаление ми беше много по-полезно и интересно да прочета коментарите под статията, отколкото самата статия. Бихте ли написали малко повече научни факти,също така ще оценя ако изразите мнението си, може би в отделнастатия относно това защо унищожаваме и убиваме растения за да се храним с тях ( веганите имам предвид). От месец съм вегетарианец като планирам да стана и веган в най-скоро време. Отдавна имах идеята да направя тези стъпки, меса каквито и да е и яйца и преди това не съм ял редовно но сега изобщо. Съгласен съм с твърденията че не са полезни за човека както и млечните продукти, има много доказателства и научни факти. Разбира се ако намесим и религията (която толкова е изкривена понякога че е болезнено) консумирането на животински продукти и месо става съмнително. Поздрави 🙂

 23. Нина · 24.05.2019 Reply

  Като човек, отглеждал пчели мога само да кажа, че отношенията между пчелата и човека са много повече симбиоза, отколкото експлоатация. Да, медът не е веган продукт. Но производството му не наранва и не е нехуманно. Вероятно това е и причината много вегани да не го изключват от менюто си.

Поставете коментар