Сладолед Сорбе

sorbet

С няколко думи – сладоледът сорбе е плодов сладолед без млечни продукти.

Определенията за ‘сорбе’ включват освен замразен плод с вода – захар и някакъв алкохол. Смята се, че наименованието произлиза от арабската дума ‘шараб’, някои го свързват и с думата ‘шербет’. Има различни квалификации като някои видове съдържат до 2% млечни мазнини.

Зад идеята да публикувам тази информация стои желанието да споделя, че веганите (тези, които ядат захар) могат да се насладят на божествения леден десерт дори и извън домашни условия. Аз лично съвсем случайно научих за съществуването на сладолед сорбе, докато бях в чужбина. Започнах да търся за подобен сладолед в България (най-вече София). Ще споделя няколко места, на които предлагат сладолед сорбе, ако знаете за други такива, моля да споделите в коментарите.

Хубавото на това, че има веган-френдли (донякъде) сладолед в заведенията е първо, че така може да хапвате заедно с приятели, които не са вегани (проблем, който повечето от нас, които не сме се откъснали изцяло от външния свят, срещаме) и второ – аз лично не съм ял толкова вкусен, а и разнообразен домашен сладолед. Нещо повече, в Джелатерия Натурале предлагат и много вкусен шоколадов веган сладолед :).

Надявам се все повече заведения да започнат да предлагат сладолед сорбе, като мисля, че нищо не пречи вкусовете да не са само плодови. В Гърция например ядох прекрасен кокосов и тъмен шоколадов сорбе сладолед.

София

Търново

 

Източници:

wiki/Sorbet

1 Comment

  1. Джордж · 05.11.2016 Reply

    Gelateria Naturale са страшни 🙂 Готино е, че пазят и стандарт- всеки път са им вкусни сладоледите.

Поставете коментар