Весела Веган Коледа

ако през годината, фактът че си веган не прави голямо впечатление, то на коледа неизменно ще срещнеш неразбиращи погледи и недоумяващо поклащащи се глави. „ама това е традиция, как няма да хапнеш от прасето/пуйката?“

коледа е време, което да прекараш заедно със семейството и приятелите си. коледа е начин да покажеш, че те е грижа за другите, време да даряваш и да споделяш.

традицията на коледа не е в печеното прасе или в пълнената пуйка. нито във виното. или скъпите подаръци.

коледата, която не е свързана с убийството, експлоатацията и страданието на животни, е също толкова празнична, весела и уютна. малко по-мирна и малко по-човешка.

можем да се насладим на празника около трапеза без животински продукти – в интернет можете да намерите хиляди веган рецепти, подходящи за празника, не по-малко вкусни и много по-добре изглеждащи от печено прасе с парче лимон в устата.

можем да изберем подаръци от еко кожа – палта, обувки, колани, портфейли, ръкавици – нужно ли е да бъдат убити животни, за да изглеждаме добре облечени?

можем да подарим козметика, която не е тествана върху животни. списък със сертифицирани компании и продуктите им можете да намерите тук.

можем да пропуснем цирка и зоопарка. вместо това излезте с децата на разходка в парка и нахранете птиците със семена, оставете ядки за катеричките (в борисовата градина в софия има много и въобще не са стеснителни, ако им предложиш лешници или бадеми). дори измайсторете хранилка за птици, закачете я на някое дърво и редовно я зареждайте – много по-добре от домашен любимец, който ще живее затворен в дома ви и ще зависи от вашето време, възможности и настроение, за да излиза на разходка.

 

можем да празнуваме, без това да е за сметка на нечий невинен живот. това ще направи традицията още по-хубава, а нас, хората, малко по-добри. коледата ще е също толкова коледна.

весела коледа!