Тестването върху животни – жестоко и ненужно

Какво означава тестване върху животни?

Тестването върху животни обхваща всички процедури, извършвани върху живи животни с цел проучване в областта на биологията и заболяванията, за да се установи ефективността на нови лекарствени продукти, както и за определяне на безопасността за потребителя и околната среда на продукти като козметика, почистващи и перилни препарати, хранителни добавки, фармацевтични и агро- химикали. Всички процедури, включително онези, които са определяни като „леки” могат да причинят физическо и психологическо страдание на животните. Повечето животни са убивани в края на експеримента, някои от тях се използват и в последващи експерименти. Ето списък на някои от стандартните процедури:

animal-testing-cosmetics-no

 • Насилствено излагане на токсично влияние – насилствен прием през устата, обдишване, третиране на кожата или инжектиране в мускулите на токсични вещества.
 • Подлагане на лечение с медикаменти и заразяване с инфекции до ниво, което причинява заболяване, болка или смърт.
 • Генетични манипулации
 • Пробиване на ушите и отрязване на опашките с цел идентификация.
 • Периоди на физическо обездвижване
 • Лишаване от храна и вода
 • Хирургически процедури
 • Нанасяне на рани, изгаряния и други наранявания с цел изследване на лечебния процес
 • Причиняване на болка с цел изучаване на нейната психология и повлияване от медикаменти
 • Поведенчески експерименти, целящи да предизвикат изтощение, например електрошок или принудително плуване
 • Други манипулации, целящи да възпроизведат животински модел на човешки заболявания като рак, сърдечен удар и дори депресия.
 • Причиняване на смърт чрез задушаване с въглероден диоксид, обезглавяване и други методи.

Какви животни се използват в тестовете?

Най-често в лабораториите се експериментира върху мишки, риби, плъхове, зайци, морски свинчета, хамстери, птици, котки, кучета, мини прасенца и примати (в някои страни шимпанзета).

Повече от 115 милиона животни са подложени всяка година на лабораторни експерименти. Точният брой не е известен, защото много малко страни публикуват статистики относно използването на животни за тестване и изследователски цели.

В Европейския съюз всяка година се използват повече от 12 милиона животни като Франция, Германия и Великобритания са на челните места в списъка.

Статистика

Защо не трябва да има тестване върху животни?

Ако етичните причини не ви стигат (причиняване на физическа болка, страдание и психически тормоз, смърт), ето и няколко други основания:

–          Експериментите върху животни са скъпи и отнемат много време

–          Броят на субстанциите, които могат да бъдат тествани, е ограничен

–          В повечето случаи животинските реакции се разминават с човешките в реална среда.

За много заболявания няма никакъв напредък в лечението въпреки десетилетия тестване върху животни. Повече от 300 милиона души страдат от астма , но през последните 50г са открити само два типа лечение. Повече от 1000 лекарства при сърдечен удар са тествани върху животни – само едно от тях е доказано ефективно при хората.

Как се установяват вредите от тютюнопушенето?

Трудно е да се повярва, но вредата от цигарите се тества върху плъхове, мишки, а в миналото върху кучета и маймуни. Животните са принуждавани да вдишват цигарен дим в продължение на 6 часа на денонощие без прекъсване за период  до 3 години. Естествен инстинкт на животните е да избягват дима, затова те са затваряни в метални кутии, където димът се помпа директно в носовете им.

Преди години, когато тестовете са провеждани върху кучета и маймуни, димът се е вкарвал директно през туби в дупки във вратовете на животните или са им слагани маски и са били обдишвани с цигарен дим.

smoking-tests

В други експерименти, катранът е директно нанасян върху оголена кожа на мишки и плъхове, за да се предизвика развитието на кожни тумори.

В изследване за компанията Филип Морис с цел установяване на ефекта от добавяне на екстракти от  мед, захар, меласа, шоколад и какао към цигарите, хиляди плъхове са затворен в метални кутии и са обдишвани с цигарен дим по 6 часа на ден в продължение на 90 дни. След експеримента животните са убити и разрязани, за да се изследват вредите върху организмите им.

Тестването върху животни на тютюневи изделия е забранено със закон в Белгия, Естония, Германия, Словакия и Великобритания. В немските лаборатории на Филип Морис се използва нова инвитро технология за тестване върху човешка белодробна тъкан, но колегите им в САЩ все още използват жестоките и въпреки това ненадеждни експерименти с животни.

Как се тестват спиралите за мигли?

Удължаване, сгъстяване, обем, цвят какъвто си пожелаеш – съвременните спирали могат да правят чудеса. Преди обаче да стигне до дрогериите вълшебното мастило на козметичните гиганти е било тествано върху животни, най-често зайчета.

За изследване на възможните странични ефекти на спиралите се използва тестът на Драйз, разработен от Джон Драйз през 1944г. Той установява раздразнението върху очните тъкани вследствие на третиране с различни химикали. Зайчетата са обездвижвани, субстанциите се капят/натриват в едното око, а другото служи за контрола. Оценка на ефекта се прави на 24-часови интервали за период продължаващ до 3 седмици. Зайчетата страдат от зачервяване, кървене, язви, много от тях ослепяват, а в края на експеримента се убиват.

Друг тест разработен от Драйз изследва кожните раздразнения – определен участък от тялото на зайчета, мишки и плъхове се бръсне и в кожата се втриват високо концентрирани тестови субстанции. Резултатите от експериментите се изразяват в подуване, сърбеж, възпаление, излющване на кожа и други.

beagle-testingКак се тестват шампоани, балсами, лосиони върху животни?

Не си представяте, че животните в лабораториите ги къпят в топла вана с ароматни шампоани с пухкава пяна, нали?

Освен тестовете на Драйз – за дразнене на очите и на кожата, тестването на шампоаните (а и на повечето козметични продукти и почистващи препарати) включват принудително поглъщане на големи дози от тестваната субстанция, за да се определи при какво количество настъпват изменения в поведението и смърт.

Какво се случва с животните след приключване на експериментите?

Повечето експерименти в областта на лечение на заболявания се провеждат докато при 50% от животните настъпи смърт вследствие на терапията. Останалите са убивани след края на експеримента.

Положението не е по-различно при експериментите за изследване на ефектите на козметични и почистващи препарати. Животните не отиват на СПА процедури след края на експеримента, нито се пенсионират за заслуги към човечеството и отиват в санаториум. Повечето от тях са безвъзвратно увредени. „Късметлиите” биват убити, останалите продължават да участват в експерименти.

Кои компании тестват върху животни?

С една дума – големите. За съжаление надпис върху опаковката, че продуктът не е тестван върху животни не гарантира абсолютно нищо. Гигантите от L’Oréal (които притежават Vichy, Lancôme, Garnier, Biotherm и L’Oréal Paris) гордо заявяват, че не тестват крайните си продукти върху животни. Но „грижата за потребителя” за тях е на първо място, затова тестват отделните съставки. Все едно има разлика.

Това е актуален списък на компании, които ТЕСТВАТ върху животни към 14.01.2014г (според PETA).

Една от причините тестовете върху животни да продължават и днес, въпреки факта, че доказано тестовете не са с достоверни резултати и въпреки жестокостта и насилието, с които са свързани, са законите в някои страни. В Китай е забранена продажбата на козметични продукти, които не са тествани върху животни. За големите компании това са милиони хора потенциален пазар, който могат да загубят. За мислещите е въпрос на принципи.

В Европейския съюз тестването върху животни на козметични продукти (но не и на почистващи препарати) е забранено със закон от края на 2013. Компаниите продължават да провеждат своите тестове в страни, където това е разрешено, например в САЩ.

Какво можем да направим?

Да не купуваме продукти на компаниите, които провеждат експерименти с животни.

Да си забъркваме козметика сами в домашни условия или да купуваме такава от сигурен източник.

Да купуваме козметични и почистващи препарати от компании, които не тестват върху животни.

Да подписваме петиции и да участваме в кампании срещу експериментите с животни.

Да се постараем повече хора да разберат защо тестването върху животни е жестоко и ненужно.

Още малко статистика

 1. По-малко от 2% (1.16%) от човешките заболявания се наблюдават при животните.
 2. Според бившия изпълнителен директор на Huntingdon Life Science резултатите от тестовете върху животни и хора се припокриват в 5% – 25% от всички случаи.
 3. От всички други техники, които могат да се използват вместо тестване върху животни,експериментите върху клетъчни култури дават точност от 80% – 85%.
 4. 92% от лекарствата, тествани върху животни, се оказват безполезни или твърде опасни още при първите тестове с хора.
 5. Двете най-разпространени заболявания в западните страни са рак на белия дроб в резултат на тютюнопушене и сърдечните заболявания. И двете не могат да бъдат възпроизведени при животните в лабораторни условия.
 6. Експериментите с плъхове имат 37% успеваемост при идентифициране на причината за развитие на рак. Хвърлянето на монета  във въздуха би дало по-точни резултати.
 7. Гризачите са най-често използваният вид животни в проучванията, свързани с рак. Но те никога не развиват карциноми (човешката форма на рак, която засяга мембраните). При тях саркомите (злокачествените тумори) засягат костите и съединителната тъкан  – нищо общо с хората.
 8. Половите различия при лабораторните животни могат да са причина за противоречиви резултати. При хората не се наблюдава такава зависимост.
 9. 75% от страничните ефекти, установени при животните, никога не се наблюдават при хората.
 10. Генномодифицираните животни не реагират като хората. MDX мишката би трябвало да има мускулна дистрофия, а всъщност при нея мускулите се регенерират без лечение.
 11. Всяка година над два милиона американци са хоспитализирани заради лечение с медикаменти.
 12. Във Великобритания годишно над 70 000 души умират или са сериозно увредени от неочаквани реакции към лекарства. Всички тези лекарства са били тествани върху животни.
 13. В Германия е установено, че 6% от заболяванията с фатален край и 25% от лечимите, са вследствие на медикаменти. Всички са били тествани върху животни.
 14. 88% от мъртвите раждания са причинени от лекарства, преминали тестове върху животни.
 15. 61% от уврежданията при новородените са вследствие на лекарства, преминали тестове върху животни.
 16. 70% от лекарствата, които причиняват увреждания на плода при хората, нямат такъв ефект при маймуните.
 17. Вредното влияние върху плода може да се установи при 78% от лекарствата, без те да се тестват върху животни.
 18. Една от най-честите животоспасяващи операции (при извънматочна бременност) е отлагана 40 години заради експериментирането върху животни.
 19. Аспиринът, инсулинът и пеницилинът са лекарства, които не са преминали успешно тестовете върху животни. Ако се разчиташе на вивисекцията, всички те щяха да бъдат забранени.
 20. Кръвопреливането при хората е забавено с 200 години заради проучвания върху животни.

източници:

http://www.vivisectioninformation.com

http://www.aavs.org

http://www.hsi.org

5 коментара

 1. Martina · 16.08.2015 Reply

  Здравейте,
  вече има много информация за марките, които тестват върху животни, но въпреки това виждам, че още тази тема е сложна. Не използвам тествана козметика от повече от 2 години и преди 1 направих блог на бг, в който публикувам не само примерни марки и продукти на доста добри цени, но и начини, по-които да познаете веган козметиката. Например често чета, че L’Occitane са етична марка, но те тестват… Погледнете в блога ми,ако ви е интересно да научите повече за етичната козметика.

  http://www.unefillerebelle.com/bg/beauty-with-conscience/

  • lina ⓥ · 16.08.2015 Reply

   Здравей, Мартина!
   Поздравления за избора и за чудесната статия, която сподели 🙂

 2. Росица · 29.11.2015 Reply

  Здравей, Лина!
  Поздравления за страхотния сайт, днес съм изчела всичките ти статии от раздел етика! Исках да попитам дали ти или пък някой друг, който чете тази тема би могъл да ми препоръча прах за пране, препарати за почистване и дамски превръзки, които да не са тествани върху животни и са достъпни в България?

  • lina ⓥ · 30.11.2015 Reply

   Здравей, Роси!

   Благодаря за милите думи 🙂

   Относно прах за пране – от известно време ползвам сапунени ядки и съм доволна.

   Препарати за почистване – мисля, че голям избор има в магазините на Зоя.

   Аз от доста време използвам препарати за съдове и за под на Frosch,
   доколкото информацияа в нета е вярна – не съдържат животински съставки и не са тествани,
   биоразградими са и на достъпни цени.

   За превръзки и тампони – тези са веган
   също и менструалните чашки.

   Поздрави

 3. Вини · 18.08.2016 Reply

  Още една статия на родният ми език, с която очите и разумът ми се отварят допълнителни и с пълна сила. Силно се надявам в близко бъдеще все повече хора да осъзнаят колко много грешат в избора и начинът си на живот, подкрепяйки от всяка страна маститите корпорации които унищожават всичко по пътя си с една единствена цел – алчност!
  …::: Go VEGAN :::…

Поставете коментар