Истината за млякото

matrixАко за първи път ще прочететe, че млякото е вредно, то преди това трябва да „изпиете червеното хапче“ (Матрицата).

Здравословни причини:

Човешкото мляко е незаменимо за новороденото. Липсата на майчината кърма (заместването й с животинска):

 • увеличава 60 пъти риска от пневмония в първите 2 месеца на новороденото;
 • увеличава 10 пъти възможността за приемане на детето в болница през първата му година;
 • намалява интелигентността му измерена в IQ;
 • увеличава шанса детето да има трудности с общуване и говор;
 • увеличава шанса детето да страда от астма, екзема, диабет тип 1, рак;
 • увеличава риска от сърдечни проблеми, затлъстяване, диабет, множествена склероза, хранителни алергии и др.;

Очевидна е разликата в количеството протеин на 100гр мляко, от което се нуждаят едно бебе и едно теле, за да удвоят теглото си. При хората съотношението е 1.2гр (на 100гр мляко) : 180 дни, докато при телетата е 3.3гр (на 100гр мляко) :47дни. Това означава, че кравето мляко е предвидено за теленце, което трябва да удвои теглото си четири пъти по-бързо от това на човешко бебе. Същото важи и за количеството на калция – в кравето мляко съдържанието на калций е четири пъти по-високо, отколкото в човешкото.

Абсурдът е, че хората продължават да консумират краве мляко дори и след като премине периодът на най-усилен растеж на организма, когато майчиното мляко е предназначено да задоволи всички потребности от хранителни вещества за нормален растеж и развитие. След това нямаме нужда от него. Защо тогава продължаваме да пием млякото, предназначено за някое бебе (теле, козле, агънце)?

краве-мляко-вреда

Голям процент от децата страдат от хронична констипация. Проучвания показват, че при 80% от участващите спирането на млечните продукти отстранява констипацията. При последващо приемане на мляко за една седмица, всички отново получават констипация.

При 60% от хората, които спрат млечните продукти, астмата, алергии, синузити изчезват.

Преди 20+ години проучване показва, че група, която е захранвана с няколко чаши мляко на ден, губи два пъти повече костна маса от друга група, която не консумира мляко. Официалното тълкование на това изследване е, че протеинът в по-големи дози „яде“ от калция в костите.
Месото и млечните продукти са с ниско ph – високо киселинни (една от най-високо киселинните храни е пармезанът). Когато киселинността в тялото ни се повиши, организмът ни търси начин да я неутрализира. Това става и с помощта на костите – те отделят алкални вещества и на практика губим костна маса.

Има пряка зависимост между консумацията на млечни продукти и остеопорозата, но е точно обратната на общоприетите схващания. Статистиките показват, че страните, в които диетата е с висока киселинност, висока консумация на млечни продукти и месо, болестта е развита в голям процент и обратното.

Интересна статия на National Geographic в края на 80-те разказва, че по останки на ескимоси личало, че страдали от тежко изкривяване на костите. Последващи проучвания показват сходни резултати при ескимоси, които се хранят предимно с риба.

Дори сравнително големи дози калций не могат да предотвратят загубата му в костите, вследствие на голямо количество протеин в менюто и липса на алкална храна.

В отговор на резултатите от проучванията производителите на мляко и млечни продукти добавят към коктейла от хормони и стероиди, с които инжектират кравите, още един – инсулиноподобен хормон на растежа. Благодарение на него резултатите от последвали проучвания се обръщат в полза на млякото. Проблемът обаче е, че този хормон е отговорен за рака на гърдата, простатата, дробовете и дебелото черво :(. Този хормон не изчезва при пастьоризиране.

Нещо, което доста хора знаят за соята е, че тя съдържа известно количество естроген, но не знаят, че млякото и млечните продукти, които купуват от магазина, са с по-високи нива на хормона.

Млечните продукти пренасят със себе си бактерии като салмонела, стафилококи, и-коли и др.

Да не забравяме и че 75% от хората са лакто-нетолерантни.

Ето и една статия на едно момиче, което разказва как е открило истината за млечните продукти Емилия – „ЗА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ“. Дано повече хора споделят горчивия си опит, защото хората често прескачат статистиките, но обръщат внимание на личните истории.

Етични причини:

 • Кравите, отглеждани за млекодобив, са постоянно насилвани (бременни), измъчвани и когато вече не могат да дават повече мляко, биват продавани на месната индустрия.
 • Теленцата им са отделени от тях. Ако са мъжки, обикновено са измъчвани, гладуващи (всички теленца, за да има мляко на масите ни) и продавани и клани от месната индустрия. Женските споделят съдбата на майките си.
 • Хората имат нужда САМО от човешко мляко, докато са бебета. Пиенето на краве или каквото и да е друго животинско мляко е неестествено и нелогично.
 • Животинското мляко е номер едно сред причините за остеопороза и рак на гърдата

484958_337519526348217_919713941_nНай-краткото обяснение, което обичам да давам на въпроси защо да не консумираме млечни продукти, е – „защото е жестоко и ненужно“. Има толкова много алтернативи, които дори са полезни (мляко или сирене от ядки, тофу и соеви продукти).
Във секцията ВИДЕО, във видеата на Гари и 101 причини, можете да видите документални кадри какво се случва във фермите и кланиците и как се отнасят към кравите и теленцата.

 

Източници и допълнителна информация:
http://www.celestialhealing.net/milkpage.htm
http://foodmatters.tv/articles-1/the-truth-about-calcium-and-osteoporosis
http://prime.peta.org/2012/04/addiction
http://www.mindbodygreen.com/0-8646/the-dangers-of-dairy.html
http://www.mindbodygreen.com/0-5226/Why-You-Should-Ditch-Dairy-for-Better-Health.html
John McDougall MD

3 коментара

 1. Александър Б. · 01.02.2014 Reply

  Cоята от кога стана полезна? 🙂
  От един бърз сърч излезе това, според мен доста интересно четиво.
  http://lubomirivanov.com/4441/

  Успех с мисията ви, само не бъдете прекалено праведни. Дразнещо е.

  • lina ⓥ · 01.02.2014 Reply

   мисля, че боби е имал предвид ядковите млека, като е написал за полезните алтернативи 🙂
   статията на любомир е много интересна, благодаря. аз лично почти не ям соеви продукти, но съм убедена, че която и храна да вземеш, винаги можеш да откриеш, че е вредна ако се прекали с консумацията.

 2. Иван · 18.05.2017 Reply

  Да имат да вземат веганстващите сектанти. Голяма част от изследванията на западните учени доказват, че млякото е повече от полезно да човешките кости защото съдържа калций и минерали способстващи за изграждането на костната структура на хора преживели тежки счувания на костите и натъртващи травми. Ако веганите отричат клането на животни защото са част от живия организъм на планетата, защо тогава не спрат да се хранят и с растения и зърнени култури? Те също са част от тази жива природа също както и животните.

Поставете коментар