101 Причини да станеш ВЕГАН – Матрицата

попаднах на това видео случайно и много ме впечатли. дотолкова, че реших да го преведа на български. доста хора се отказват да гледат видеа, ако не са преведени. а точно това си заслужава да му отделите един час.

презентацията е предвидена за ученици и информацията е поднесена леко, на места дори забавно, без сложни думички и сухи термини.

ако имате приятел, който „залита“ към веганството, но му трябва тласък, мисля че това видео ще свърши добра работа. самата аз направих крачката към веганството след почти 14г вегетарианство след като изгледах тази лекция на гари. или поне се опитах да я изгледам, защото на доста от кадрите просто стисках очи.

p.s. не претендирам за акуратност на превода, а и синхронизацията на места куца. ако забележите неточности и разминавания, споменете ги в коментарите заедно с впечатленията от самото видео.

а ако има някое друго клипче без превод на бг, което смятате, че си струва да бъде преведено – споделете го в коментарите и ще се опитам да намеря време 🙂

13 коментара

 1. aleksandra · 26.01.2014 Reply

  dobar, e
  dobra prezentaciq.
  Dobro mislene. Ot amerikancite trqbva da se po4ne, nqma kak , mnogo sa

 2. galia773 · 20.03.2014 Reply

  Не мога да се съглася с този господин….ако и да е американец.Свикнали сме да мислим,че американците са по-умни от нас…дори и да е така…Да помисли американеца дали години назад ,когато човешката раса се е борила да оцелее в суровите условия на живота,е яла само корени на растения,стрито жито и треволяци?Да ,мила,това е живота…Съгласна съм,че животните в днешното индустриално общество,се гледат в лоши условия….А замисляла ли си се колко хора по света живеят и в по-лоши условия от тези животни…Яденето те държи жив и ако занесеш на едно гето в един камион яйца(или менструация,както ги нарича милият господин) и един камион марули,вярвай ми ,че от яйцата няма да остане и помен…защото мила,това се нарича оцеляване!И на никой не му дреме дали кокошката има менструация или пчелата повръща меда…По-важен е вкусния резултат!

  • lina ⓥ · 20.03.2014 Reply

   Това е животът? Кой решава – животът е такъв, какъвто го направим.
   Ако не се наливаха огромни ресурси за отглеждането и експлоатацията на животните, нямаше да има гладуващи хора.
   А изказването ти, че „По-важен е вкусния резултат!“ само потвърждава, че за месоядните собственото удоволствие стои над чуждия живот. Жалко.

  • докодоко · 13.01.2015 Reply

   Това,че Вие не можете да се съгласите с този господин,не означава,че той не е прав. Физическите закони и фактите на тази земя нямат нищо общо с начина ви на мислене,още повече с идеите ви……………………и т.н.

 3. Лазарина · 03.11.2014 Reply

  Не разбирам, защо всички хора които се хранят с животни се опитват да оправдават действията си, вместо да се замислят върху истината. Това, че си затваряте очите не значи, че не се случва. Давате сравнения за това какво е било преди стотици години. Е, нима сега сте на същото еволюционно ниво като тогавашните хора? Нима не станахте по-разумни? Ако тогава е било начин на оцеляване, то сега какво е? Сега имаме избор. Можем да живеем без да убиваме. Аз също преди години се храних с месо, но винаги дълбоко в себе си знаех, че нещо не е правилно и все пак продължавах, защото всички правеха така. Това е Матрицата за която говори лектора. Щом всички го правят , значи е правилно. Какво възпитателно има в това да поднесеш в чиния на детето си осакатено и убито животно?

 4. тони · 14.01.2015 Reply

  на тоя папагал за малко да му повярвам

 5. мими · 14.01.2015 Reply

  В началото като говори за броя на убитите в секунда е зловещо! Браво за труда!

 6. Plamen Blagoev · 15.01.2015 Reply

  Lina, живота е какъвто го направим, да. Не разбрах дали galia773 твърди, че по-важен е вкусния резултат. Вкусния резултат не доказва нищо в никоя посока, той е просто такъв. Не яжте: месо, мляко, житни култури…………….да продължавам ли списъка? Може би и Енти(визирам Властелина на пръстените) да не ям!? Че какво остана за ядене тогава?….аааа, пардон, има и хора, дето със слънце се хранят.
  А какво ще кажете да ядем само, когато ни се налага? А защо да може марули, а да не може хора?….да се ядат. Ако побеснееш, че някой тормози куче и му изкривиш канчето от бой, какъв си ти?
  Всичко е напразно дрънчене, си мисля. Сгрешили сме посоката отдавна и из основи. Приемам, че сте си я намерила, Лина. Оставих се да ме провокира обобщението за месоядните;))) Социалното общество е хубаво да е социално, но докъде? А най-ми е важно с паяците какво правим?;)))… Дали да не гледам клипа все пак;))

 7. Plamen Blagoev · 15.01.2015 Reply

  Имаше една история – за една веганка и за моралността: “ Ваня не яде месо, защото смята че е престъпление да се убива, за да се нахраним. Работи в крематориум. Един ден докарват свеж , млад труп. Гледайки това огромно количество прясно месо, отрязва мускулите на единия крак, прибира се у дома, и готви вкусна яхния за останалата част от семейството.“
  Добро ли е или зло това?
  (…защото аз подозирам, че го е направила с усещането, че се пропилява ценна суровина- месо, заради което са убивани животни;)..)

 8. lina ⓥ · 15.01.2015 Reply

  не те разбрах, съжалявам. гледай видеото все пак.

 9. Сони · 03.12.2015 Reply

  Благодарим за филмчето и за старанието по превода. Забелязвам, че т.наречените в съвремието „Хейтъри“, като им поговориш или покажеш клип за някои храни (месо или животински продукти по точно), започват да те нападат яростно. Мен лично много са ме нападали, та чак до груби обиди, ненормална, куку, малоумна … О т раждането си съм без да искам Веган, майка ми се е видяла в чудо с мен. Инат, та инат. Не ям месо, не ми харесва. Опитвала съм в името на мой приятел, но уви. След 30 години на този начин на живот забелязвам огромните разлики между мен и бившите ми съученици. Аз приличам на 20 годишно лапе, а моите съученици с белите коси и състарения вид … Сега ще кажете Ген бе Ген … Бре, Гена засяга значи 90 % от съучениците ми … Преди няколко години опитах да консумирам каквото консумира всеки човек, месо, риба, мляко, яйца … След няма и година започнаха промените, а аз спортувам интензивно … В един момент се оказах на хапчета … Сега ще кажете, не е храната … След като се върнах към стария си начин на хранене, се пооправих … Все още не съм добре понякога … Защо хората се дразнят, че някой не яде месо ?! Това е въпрос на култура и избор. Никой не ги кара насила да следват нашия живот. Моля, бъдете благодарни за всичко, не нападайте всякаш някой ви кара насила … Има и добри хора, които са загрижени за здравето Ви … Хубав ден на всички

 10. Краниалис · 02.07.2016 Reply

  Галиа ако беше малко прочела как стоят наистина нещата твоят коментар щеше да бъде ненужен
  Преди студа е доказано че сме яли всичко това което ти изброи и след това е нямало нищо друго освен месо , но това не ни пречи да се върнем на това което е правилно

Поставете коментар