51 причини да не си веган

 1. Трябва да си подготвен да отговаряш научно обосновано откъде си набавяш протеините.
 2. Ще те заболят очите от четене на дребен шрифт.
 3. Ако си бременна, ще трябва да водиш жестоки битки с гинеколози, лекари, а после и с педиатри.
 4. В ресторантите сервитьорите те гледат лошо, докато записват всичките ти изисквания към поръчката.
 5. Ако решиш да отглеждаш и възпитаваш дете веган, ще трябва да си го гледаш вкъщи – все още няма градина, в която да си избираш веган меню.
 6. Обядът ти е тема на разговор всеки ден в офиса.
 7. Ако излизаш с приятели или колеги, когато е твой ред да поръчаш, всички млъкват и те гледат с очакване, за да чуят какво ще поръчаш.
 8. Трябва винаги да си готов с научно обосновано доказателство, че растенията не са животни.
 9. Често ще ти се налага да обясняваш защо според теб рибата не е зеленчук. И често ще оставаш неразбран.
 10. Ако си прекалено слаб, начинът ти на хранене е виновен за това.
 11. Ако си прекалено пълен, начинът ти на хранене е виновен за това.
 12. Ако случайно се разболееш, изненада – начинът ти на хранене е виновен за това.
 13. Ако изглеждаш и се чувстваш добре – това е само защото негативните промени в организма настъпват бавно. Ще видиш как след няколко години ще ти изпопадат зъбите и ще ти открият остеопороза, защото не пиеш краве мляко.
 14. Почти невъзможно е да си намериш фитнес инструктор, който да не ти обърне гръб като чуе, че си веган.
 15. Доста хора нямат представа какво е веган.
 16. Трудно е да си намериш хубави обувки от еко кожа, а кецовете не се връзват с официален костюм.
 17. Околните смятат, че тормозиш децата си, дори и те да ядат животински продукти. Просто присъствието на веган в семейството е смущаващо.
 18. Роднините ти мислят, че си странен. Дори и най-близките ти приятели те смятат за откачен, когато откажеш шоколад или пържоли.
 19. Почти никъде не можеш да си поръчаш кафе с мляко. Почти никъде не сервират соево/оризово/бадемово мляко.
 20. Трудно намираш къде да обядваш/вечеряш навън.
 21. Когато ходиш на гости, трябва да си носиш храна. И пак очаквай да ти предложат картофено пюре с масло или зеленчуци със сметанов сос. Нищо, че си предупредил, че си веган.
 22. Трудно се организира веган рожден ден, да не говорим за веган сватба.
 23. Щастлив си, че най-после си открил бисквити, които стават за ядене, но само докато не прочетеш най-долу „може да съдържат следи от яйца и мляко”.
 24. Изморително е да отговаряш отново и отново на въпроса „Е добре, тогава какво ядеш?” и то зададен от някой с изражение този-е-луд.
 25. Хората често се обиждат, когато им откажеш почерпка с шоколадови бонбони.
 26. Много хора се съмняват, че наистина и през цялото време не консумираш месо и млечни, дори и вкъщи (все пак без месо не може да се живее…)
 27. Трябва да се чустваш виновен, че ако всички станат вегани като теб, месната и млечната индустрия ще фалират и много хора ще останат без работа.
 28. Някои хора си мислят, че веганството е диета като всички останали и целта ти е да свалиш килограми. „Яж пилешки гърди, това е тайната, ще видиш.”
 29. Когато си поръчаш ризото и обясниш, че искаш да е без масло, кашкавал или какъвто и да бил животински продукт, ти го носят обилно поръсено с пармезан.
 30. Околните тайно си мислят, че членуваш в някоя секта.
 31. Добре, няма да ядеш от пилето с ориз на баба. Тогава баба просто ще махне месото, а ти си изяж ориза.
 32. Щом не ядеш никакво месо, яйца и млечни, определено страдаш от някакво хранително разтройство.
 33. Задължително страдаш от анемия и често те питат „Добре ли си? Изглеждаш блед.”
 34. Трябва да отговаряш на въпроса „Е как се наяждаш като не ядеш месо? Сигурно си постоянно гладен. Защо се измъчваш?”
 35. Нормално е човек с алергия да разпъва сервитьора на кръст с въпроси какво съдържа дадено ястие, но не е нормално и възпитано веган да си позволява такова отношение.
 36. Когато нов колега или клиент, с когото работиш разбере, че си веган и те попита „Ами съпругът/съпругата ти? Той/тя поне нормален/на ли е?”
 37. Щом си веган, значи поставяш животните над човека.
 38. Хората не разбират, че фактът , че те е грижа за животните не означава, че те ни превъзхождат. Означава, че сме равни.
 39. Когато отидеш на ресторант с децата, те се чувстват длъжни да съобщят на всички, че „Мама е веганец”.
 40. Трябва да отговаряш непрекъснато на въпроса „Защо не ядеш месо?” Отговорите ти никога не са достатъчно правдоподобни и изчерпателни.
 41. Често ще срещаш „хора като теб”, които ядат много зеленчуци, но също така пиле и риба – пилето и рибата не са месо, нали?
 42. Трябва да знаеш наизуст индекси, проценти и факти относно веганството, за да можеш да отговаряш на безумните въпроси. Но не смей да питаш месоядните колко грама протеини приемат на ден или нещо подобно, не е възпитано.
 43. Трябва да свикнеш с репликите на загрижените роднини „Ама това е само временно, нали? Няма лошо да пробваш нещо ново, стига след време пак да започнеш да ядеш месо”.
 44. Ако ти се наложи да влезеш в болница, си обречен на глад и лоши погледи. Ако си късметлия, ще получиш безплатна консултация по „здравословно хранене”  от някой загрижен професор.
 45. Веган си, само защото това е модерно в момента. – Jay Z Vegan challenge – http://lifeandtimes.com/22-days-challenge
 46. Щом си веган, трябва да забравиш за каквито и да било постижения в спорта. Нима? – http://veganwiki.info/en/Vegan_athletes
 47. Хората, които не пият краве мляко имат развалени зъби и костната им система не се развива нормално, защото не си набавят необходимия калций. – http://www.care2.com/greenliving/25-vegan-sources-for-calcium.html
 48. Трябва да се научиш да готвиш, в случай че си единственият веган в семейството.
 49. Трудно ще оцелееш, в който и да е затвор, защото там едва ли ще се съобразяват с избора ти. Но не е невъзможно – http://www.vice.com/read/the-strict-vegan-prisoner-playbook
 50. Най-добрият ти приятел е google
 51. Всяка промяна е трудна.

И един единствен факт, който прави всичките 51 причини невалидни.

animal-soul

95 коментара

 1. Ивайло Тодоров · 16.12.2013 Reply

  И все пак си жива и дори здрава нали? Браво и успех в борбата. Бих те прегърнал…

 2. lina ⓥ · 16.12.2013 Reply

  тъй вярно, жива и здрава 🙂 благодаря ти за подкрепата

 3. D · 16.12.2013 Reply

  Интересен списък. Аз не съм веган, нито вегетарианец, но ми стана интересно, наистина ли срещате подобно отношение толкова често? Аз имам познати вегани и никога не ми е било странно, че са такива 😕 Естествено, че съм ги питал защо са такива де. Но то е било от чист интерес, чак ми е странно, че има хора за които представлява проблем това какво ядат другите…

 4. Sunny · 16.12.2013 Reply

  Най- големите глупости които някога съм чела. Човешкият организъм няма никаква нужда от месо,освен риба а млякото не е полезно изобщо,освен ако не си под 3 годишна възраст. Темата е дълга и изчерпателна,за това потърсете книги за храненето и човешкия организъм и четете. Дебели хора нямаше да има,ако всички ядяхме „човешка“ храна.

 5. lina ⓥ · 17.12.2013 Reply

  нямаше да има такива коментари, ако беше прочела внимателно. пропуснала си основната идея. рибата е животно.

 6. Хела · 17.12.2013 Reply

  Нямаше да имам нищо против веганите, ако постоянно не навираха в очите ми (поне тези, които познавам) начина си на живот и колко по-възвишени са от мен – мършоядката! Ти да видиш! А правенето на подобни списъци е поредното избождане на очи. Да бяхте вложили енергията си в нешо по-ползотворно. Настървеността на веганите определено не ме привлича към каузата, а мисля, че имам потенциал. Приемете моите извинения за негативния коментар и ви пожелавам повече позитивни емоции!

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Ама, мила, ти си се набутала в сайт за вегани по собствено желание, никой не те е наврял тук насила да ти се натрапва. Не ти харесва, махай се! Нямаме нужда от (без)полезни идиоти!

   • Иво · 06.03.2017 Reply

    Мария, не стига, че си възвишена и културна, ами си и добронамерена и дружелюбна. 🙂 Типичен (псевдо) веган.

    • Иво · 05.10.2017 Reply

     🙂 Тъй, тъй, … Не яде месо, но може в яда си да изяде двама-трима не приемащи идеята.

    • Иво · 05.10.2017 Reply

     Някой хора и понятие нямат, че това е идеология, начин на живот, а не хранителна диета.

 7. Дайана · 17.12.2013 Reply

  Здравейте,искам да започна с това,че аз също не съм нито вегетарианка нито веган!Звучи доста досадно задаването на вс. тези въпроси Защо Как и т.н. :)) ,но мисля, че трябва да сте над нещата. Все пак всеки сам избира как да се храни и живее в Б-я все още тази култура и начин на живот са ни далечни,и именно поради тази причина веганството е едва ли не табу.Всяко нещо с времето си!!!

 8. lina ⓥ · 17.12.2013 Reply

  @Хела, ще се радвам да се запознаем 🙂 не всички сме настървени и възвишени. не знам как публикацията е стигнала до теб, но никой никого не кара насила да я чете. весели празници

 9. adminVegan@ · 17.12.2013 Reply

  Аз лично винаги ще споделям идеите и познанието дори понякога да досаждам. Съжалявам, че има хора на които им е досадно, но разликата между повечето вегани и голям процент от останалите хора са липсата на познание за това как стига храната до масата и заблудите, че месото и млечните продукти са полезни. Има много хора (аз съм пример) до които ако достигне тази информация, биха променили навиците си, дали поради здравословни причини или/и дай Боже поради етични такива. Точно заради това, каквото и негативно отношение да срещам от хора като @Хела да кажем, няма да се откажа да споделям. Ако дори един човек се промени си е струвало десетки да не ме харесват по един или друг начин. Основната ми цел е не да поучавам, а да събудя любопитството на хората и те сами да потърсят информация, какъв ще е техния избор е друг въпрос там всеки взима сам решение за себе си :).

  Отворете очите си, отворете сърцата си,
  не е лесно, но е правилно.

 10. Eva Leonova · 17.12.2013 Reply

  Всичко това е вярно, но има шанс! 😉 🙂 Само егото се засяга от неодобрението на околните, душата е свободна да експериментира и да прави своите избори. Аз вече се забавлявам да наблюдавам реакциите на околните, които се оказват „неподготвени“ да приемат правото ми /и на човек по принцип/ на свобода по отношение на изборите, които правя, във връзка със собствения ми живот.. Та, интересни са ми хората, гледащи толкова еднозначно на мен /и на всичко останало/, но това само ми напомня колко и аз също имам за коригиране в собствените си шаблони на мислене, оценки, критики, емоции.. и така – околните са нашето огледало. И тяхната реакция на отхвърляне, поради неразбиране, не би трябвало да ни обижда /тя само показва липсата на достатъчно информираност, което е поправимоо във времето,нали? :)/, а да е наш инструмент в пътя към собственото ни усъвършенстване. Често пъти е неудобно и времеемко да се впишеш в колектива и да си осигуриш минимален комфорт, понякога може да е доста трудно, ежедневно го изпитвам, но ако си постигнал някакъв успех в това да не си заложил себеобичта си и самоуважението си в зависимост от оценката на околните, е преодолимо 🙂 А свободата да бъдеш себе си оправдава маааааалкото неудобство да си различен.

 11. Eva Leonova · 18.12.2013 Reply

  Поздравления за текста – стила много ми допадна! Аз също съм веган, макар да ми звучи студено и пластмасово това определение, предпочитам да се назовавам свободен човек, ежедневно се боря с доброжелатели, на работа също ми е доста трудно сред инакомислещи.. Извинявам се, че от горния ми пост не става ясно какво точно искам да кажа! По-скоро той изразява позиция в подкрепа на всички, които като мен са се наситили да страдат години наред в недружелюбна среда.

 12. Ренета Костадинова · 19.12.2013 Reply

  „Ако дори един човек се промени…“ подобни реплики са една от основните причини за негативното отношение към веганството. Целия горен текст е в смисъл “ не ме променяйте и ме оставете да съм, какъвто съм“, а долната реплика говори за желание другите да бъдат променени. Не може да искате да не ви закачат и едновременно с това да очаквате другите да станат различни. Както и не можете да очаквате да отидете на гости и да има меню специално за вас, защото това пак опира до работа, която другите да свършат, защото вие сте направили някакъв избор. Ако аз направя някакви промени в живота си, това не би трябвало да отваря работа на другите.

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Работа не може да се отваря на другите, ама куп мислещи и чувстващи същества може да измират, така ли? Нещо ми избяга логиката или по-скоро нея изобщо я нямаше?

 13. Bobby · 19.12.2013 Reply

  В отговор на @Ренета Костадинова за „Ако дори един човек се промени…“ – да, казвам го, защото аз съм пример – не съм се родил и не са ме отгледали така, но благодарение на споделянето на подобна информация, аз съм се променил към добро и съм благодарен за това. И естествено, че имам надежда, че хората могат да се променят, няма нищо лошо в това, когато те го искат.

 14. Николай · 19.12.2013 Reply

  От всичките 51 около 48 са ми се случвали, около половината – почти всеки ден. Освен това вече си признавам че съм веган само в краен случай, защото ми е писнало да се обяснявам.

  • lina ⓥ · 19.12.2013 Reply

   🙂 аз се замислям дали да не си нося винаги един списък с FAQ в джоба и да си спестявам обясненията – който толкова иска, ще си прочете.

 15. Антоанета · 19.12.2013 Reply

  В отговор на ренета костадинова: “ Както и не можете да очаквате да отидете на гости и да има меню специално за вас,“. Напротив ренета, щом като някой ме е поканил на гости ще бъде така добър да приготви нещо спецялно за мен. Пълна простотия е да поканиш гости и да им поднесеш нещо, което не ядат. Ако няма да направи тези усилия, тогава да не ме кани на гости. Изобщо не обръщам внимание на другите, които смятат, че „ранъта прави борбъта“. И като не забелязваш подмятанията им, те престават, спират да те гледат странно. Каня колегите си на боб със кисело зеле в къщи, кисело зеле с просо, установявам, че много им харесва. Изобщо аз не виждам проблем никакъв с околните. роднините преди ме питаха „ама вие завинаги ли отказахте месото?“ Сега и това не питат, вече си знаят.

  • no_vegan · 05.01.2014 Reply

   @Антоанета – значи „пълна простотия е да поканиш гости и да им поднесеш нещо, което не ядат“, но ако ти поканиш гости в къщи – „каня колегите си на боб със кисело зеле в къщи, кисело зеле с просо“. Това не е простотия, така ли? Значи щом искаш някой да сготви нещо специално за теб, трябва да направиш същото за него. Поне така разбирам аз равнопоставеността. Ако се постарая и ти сготвя нещо само със зеленчуци и без никакви животниски продукти, ще очаквам после ти да ми направиш мусака минимум. Всичко останало си е само перчене – вижте ни колко сме добри с животните!!! Да, смс излиза, че не сте добри с хората! 🙂

   • lina ⓥ · 05.01.2014 Reply

    ще има да чакаш за мусака 🙂 едно е да сготвиш зеленчуци (все пак във всяка къща се яде и постно), друго е да очакваш веган да готви месо.

    • Mayvena · 28.01.2014 Reply

     Т.е. искате месоядните да се съобразяват с вашия избор, а вие да не се съобразявате с техния? Интересна логика…

     • lina ⓥ · 28.01.2014

      ако не можеш да седнеш на маса без животински продукти, разчитам, че като ми дойдеш на гости, ще си донесеш нещо за хапване. както и аз бих си занесла, ако знам, че там където отивам на гости няма да има нищо подходящо за мен.

   • Мария · 01.05.2016 Reply

    Откога да сервираш постно е лошо отношение към хората? Логиката ли ми избяга или изобщо не я е имало?

 16. no_vegan · 05.01.2014 Reply

  Последното да се чете – „да, ама“.

 17. Вегетарианка · 28.01.2014 Reply

  Хаха, много се посмях с коментарите 🙂 Особено за мусаката! Такава вкусна веге мусака правя, че мъжът ми стана вегетарианец! Което ми напомня да го целуна, веднага щом се прибере вкъщи 🙂 От обич и благодарност, че споделяме единомислие по повод вегетарианството! Не мога да си представя как един веган/вегетарианец може да открие половинката си в този жесток месояден свят?! Относно статията, почти всичко ми се е случвало, но вече е забавно, защото питащите ги мързи да питат защо цялото ми семейство сме веге 🙂 Хранете се и бъдете здрави!

 18. svetla · 28.01.2014 Reply

  Сърдечни благодарности за статията.

 19. Teo · 29.01.2014 Reply

  Може би смятате за добра идея да изтребим всички хищници, за да може най-накрая да се възцари мир на земята? М?
  Аз пък съм пчелар и знам, че всички растения и насекоми са живи организми и съответно имат душа 🙂
  Съветвам веганите да престанат да се хранят със зеленчуци, а да гледат слънцето и… не знам – вода пиете ли? Защото ако не е отровена с химикали и в нея има микроорганизми.
  Всеки има право да избере по какъв начин да си живее живота и с какво да се храни. Тъй като очевидно сте малцинство – предизвиквате интерес и ви задават много въпроси, смятам , че това е нормално. Моля ви, не натрапвайте избора си на околните. Лина – много добре правите, че си носите храна, а ако ме поканите на гости ще съм съвсем наясно какво ще бъде менюто.

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Поредният дискриминиран мършояд! Нахалството ви няма спирка, бе, хора! Кой какво точно ви натрапва, че не можах да разбера? Какво точно търсиш в този сайт? Аз не ходя по сайтовете на касапите да им обяснявам как ми се натрапват. И айде стига с тая вода. В червата си, в устата си и да не казвам къде още също имам микроорганизми, ама няма как без тях. И пак да повторим за милионен път: хората не са хищници, а пък личен избор да си живееш живота, както искаш, значи да не вредиш на никого. Когато замесваш още куп други мислещи и чувстващи същества, той вече не е личен.

 20. Стефан · 29.01.2014 Reply

  как така ше си отгледаш дете веган? все едно ако си гей да си отгледаш дете гей или ако си дебел да си отгледаш дебело дете вие тъпи ли сте?

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Като ти гледам правописа, тъпият си ти! Някакво разумно обяснение можеш да дадеш защо да не си отгледаме дете веган? Прочел ли си поне 2 реда по темата през живота или само повтаряш заучените фрази на баба си? Хората, които се хранят по този начин и възпитават децата си по този начин са по-интелигентни, по-образовани и по-човечни от такива като теб. Набий си го в празната глава и спри да спориш!

 21. Албена · 29.01.2014 Reply

  Имам следното питане: Приятелят ми ми каза, че ми забранява да показвам на децата му как животните предназначени за храна се колят, дерат, кормят, разфасоват, изобщо какво предтсвлява пържолата в чинията им или филето в сандвича им – по никакъв начин, да не говорим за цвят и звук, но няма нищо против децата му да гледат как например баба им събира домати, краставици, чесън и прочее от градината в цват и звук. Според мен е лицемерно, не логично и не нормално. Според Вас? Ако ще ядеш нещо, то би следвало да можеш да си го уловиш и убиеш собственоръчно и собственозъбно. Ако не можеш или те е гнус, то това не е храна за теб. Още един въпрос. Предложих у дома, ако се пие мляко то да е човешко, защото логично то би било полезно за здравето. Отговора беше: „Аууууу, че гнусно! Как може да се пие сурово мляко от непозната жена?!“ Въпрос – не е ли отвратително да пиеш мляко от непозната жена-крава?!

  • lina ⓥ · 01.02.2014 Reply

   единственото, което можеш да направиш, е да даваш личен пример. да не забравяме, че повечето от нас също са яли месо и пили краве мляко с години. когато и ако настъпи моментът, те сами ще осъзнаят. дотогава се опитваш да проявяваш разбиране и да им бъдеш за пример. децата сами ще започнат да задават въпроси. и ако не ти, друг ще им даде отговорите.

   • Албена · 04.02.2014 Reply

    Благодаря за отговора 🙂 Въпросите един вид бяха риторични, за да дам пример за не логичното и лицемерно мислене. Знам, че моментът ще дойде рано или късно. У дома ядат приготвена от мен храна. Навън се хранят с каквото искат. Децата така или иначе направиха избора си след един кратък въпрос последвал изказване от тяхна страна: „Много обичам животните, много!“. Само попитах: „Да ги ядеш ли?“. Това беше 🙂

 22. Ростислав Аврамов, 23 · 09.05.2014 Reply

  Браво за цивилизования тон, с който се коментира тази тема. Наистина често срещано е недоумението, с което се възприема веган и вегетарианството. Много често, както разбираме – приема се за налагане на виждания, когато се излагат факти пред всеядни хора. Били сме се мислели за по-висши, говорили сме си така заради липсата на витамин В12 и т.н.
  Не, разбира се -останалите не сме нито по-извисени, нито по-добри хора. Но знаем как да говорим и пишем или кога да си замълчим и да попием малко знания. Дори да не сме съгласни. Дори да се усетим, че може би не се изказваме напълно подготвени по въпроса. Но те така се изразяват, защото така мислят. А и всеки има право да вярва в това, което му е близко до съзнанието.

  Не случайно веган е не само начин на хранене, но изцяло начин на живот. И лично за мен, както се изразявам – това е еволюция на съзнанието. Не ти трябват доказателства за правотата ти, за сравнително тежкия и добър път, по който вървиш. Избягвам да говоря по тази тема с особи, които виждам че и капка няма да отберат от казаното. Заслужава си да се дебатира с хора поне малко заинтересовани от темата, обезпокоени от заобикалящия ги свят, усещащи некомфортност от консуматорството и т.н. Някои от тях обаче нямат цялата необходима информация. Част от тях все още подлагат на съмнение сравнението между растителните протеини и тези от животинските продукти. Други притеснено пресмятат парите си и са убедени, че това е скъп начин на хранене. Трети не знаят, че животновъдството е главен критерий за обезлесяване и световен глад,, ако ви е удобно – дори за дупките в озоновия слой.. млечната индустрия е основният снабдител на месо и т.н.

  Обикновено човек замисляйки се сериозно и разсъждавайки логично стига далеч. Лично за мен хубав и изчерпателен източник на информация са именно лекциите и есетата на Гари Юрофски. Не малко хора питат: – `И какво ще промениш сам?` Не сме сами – първо. Второ – нали всички знаем израза `Бъди промяната, която искаш да видиш в света`. А и част от необходимата искра понякога се запалва именно в такива обсъждания. Стига не само да те чуват, а и да те слушат. Но сам не си ли готов да станеш по-добра своя версия и да причиняваш най-малко страдания през останалия си осъзнат живот – рядко има смисъл.

  И неслучайно много вегани се делят от семействата си, където често освен, че не ги разбират, и им се присмиват. От близък човек е по-болно, отколкото от непознат невежа.

  Аз лично съм прегърнал и идеята, че домашните любимци не са нищо повече от експлоатирани животни -по нужда или прищявка на човека. Тази идея е още по-отдалечена за някои хора. Обичат животни, гушкат се с котката си, тичат на свеж въздух с кучето си. Предизвикват уплаха и възхита с порчето/тарантулата/геконите си и т.н. А какво значи да `обичаш` животното си/домашния си любимец? Да нямаш такова и да се възхищаваш тайно или явно на всяко второ, което срещнеш и да си общуваш с него? Да имаш – да го храниш, да го галиш, да си играеш с него, да го разхождаш?

  Нуждата на човека да притежава домашен любимец е наложило думата „обичам“ в случая, която е крайно неподходяща. Колкото и да „обича“ някой кучето си – ограничава свободата му. Ограничава движенията му. Прилага наказания по своему, когато то не изпълнява зададената команда. Това не е обич. Животното е създадено/култивирано/развъдено с търговска цел. Купено е и получава необходимата според представите ни `обич` и внимание. Нищо повече.

  Няколко човека са се изумявали, че се изказвам „крайно“ за подобен тип въпроси или теми. Това било „моята гледна точка“ или „моята истина“. Няма такова нещо. Захвърлил нуждата да погали егото си, захвърлил преструвките и свалил преградите – за всеки човек, който държи да е искрен и наясно с нещата – това си е така.

  Грубата и грозна истина. Омекотена от добро възпитание и маниери.

  • lina ⓥ · 09.05.2014 Reply

   Радвам се, че има хора като теб! Браво, keep on!

 23. Ростислав Аврамов, 23 · 11.05.2014 Reply

  lina, извинявам се че използвам кутийката за коментари като възможност да те запитам нещо.

  Силно ме интересува дали си подочувала, дали знаеш или дали можеш да предположиш начин на заинтересуван от професията Готвач, човек като мен да се развие единствено и само във Веган раздела на кулинарията. В страната ни. Нито един курс за готвачи не предлага раздел, който да просрещне желанието за професионално развитие на веган. Това не изненадва, дори си е предсказуемо. Аз лично до момента съм се убедил, че човек трябва да почне от нулата. Лично развитие в домашни условия, постоянно будно съзнание което търси алтернативи и евентуално само със собствени сили и средства да изгради себе си като готвач и да си осигури работна обстановка.

  Бях изпратил две запитвания към школи, предлагащи обучение за придобиване на професионални квалификации. Засега нямам още отговор, но почти съм сигурен в отговора или липсата на такъв. Разбира се, беше ми подхвърляна идеята от околни да завърша спокойничко курс за кулинарство – както си му е редът, включващ всички храни и способи за готвене. А там насетне да правя това което си реша с получената основа. Този вариант не подлежи на обмисляне и коментар от моя страна, мисля че ще се съгласиш.

  Не знам доколко ясно ти стана моето запитване, ако имаш някаква информация или предположение – ще се радвам да ми отговориш. :))

  • lina ⓥ · 12.05.2014 Reply

   Привет,
   Стана ми ясно, но не се сещам с какво мога да съм ти полезна.
   Ако си в София защо не пробваш да питаш за работа в SoulKitchen или в Kring?
   Всъщност май е добра идея да пишеш на Влади от Kring или на Диана от SoulKitchen,
   може би те ще могат да те насочат.
   Успех и да пишеш къде да дойдем да опитаме твоите специалитети 🙂

 24. Ростислав Аврамов, 23 · 13.05.2014 Reply

  Благодаря ти за отговора и линковете. :))

 25. Мария-Антоанета · 19.05.2014 Reply

  Прекрасно е чувството, да намериш хора, които имат същите разбирания! Благодаря за статията! Дано достигне до повече хора! Аз никога не съм си позволявала да налагам мнението си, просто искам да живея в един по-добър свят. Веганите са по-добри, по-смирени и възвишени личности.

 26. Весела Иванова · 13.06.2014 Reply

  От началото на годината промених коренно начина си на хранене. Спрях месото, и открих един цял нов хранителен свят, за чието съществуване не бях подозирала. В момента се храня много по-разнообразно, в сравнение с периода в който се хранех с месо. Чувствам се много по-енергична, кожата ми стана много по-хубава. Години наред страдах от сенна хрема. След промяната на хранителния ми режим симптомите са драстично по-слаби. Хремата ми се появява само сутрин за няколко часа, и отминава.
  От всичките ми приятели и познати, само двама души са озадачени от това, че не ям месо и ми задават подобни глупави въпроси. Дори напротив, с любопитство ме питат дали не съм спряла да консумирам и други животински продукти освен месото.

 27. A · 11.07.2014 Reply

  Имам близка приятелка веган. Винаги, когато идва вкъщи на гости с удоволствие избирам и приготвям нещо, което тя със сигурност може да хапва. 🙂

 28. Нели Гошева · 25.09.2014 Reply

  Здравейте, аз съм веге, единадесет годишния ми син също реши да е веге, реши го сам, защото през годините откакто аз не ям месо и риба, никога не съм го лишавала от нищо, нито съм го карала насила да яде храна която не му харесва. Осъзна, че обича еднакво всички животни и не иска никое животно да страда, за да ядем при положение , че може да яде друга храна и да е сит. За жалост, откакто се върнах в България установих, че тук е много трудно да си веге или веган, не само заради хората, трябва да имаш и по-високи доходи от средните, за да можеш да се храниш здравословно. Аз не мога да си позволя да купя в момента нищо, защото останах без работа, още по-малко да купувам бадеми или други ядки и да правя мляко от тях. Късмет, че майка ми ни издържа, която впрочем не е веге, но се научи да ни уважава и да готви дори вегетарианска мусака и други пригодени за вегетарианци храни, само заради нас. Много бих искала да мога да си позволя да изхвърля от менюто си всички животински храни, въпреки, че не ям месо и риба изпитвам желание да откажа и другите животински продукти, но просто трябва да ям само ориз, картофи, хляб, овес, соя и малкото плодове и зеленчуци на които понякога цените им падат под или около левче. Просто без доходи няма как да си позволя да съм веган. Пак не ям мляко, защото е ужасно скъпо и ако купя за детето, го разреждам с вода, понякога може да пийна много разреден айрян, масло не съм купувала от година, яйца ям понякога , понякога не. Но не мога и да си помисля да отделя пари и да си купувам бадеми, лешници, орехи или други ядки, нито киноа, нито агар агар…всичко това струва повече отколкото можех да си позволявам дори когато работех и взимах добра заплата. Да съм вегетарианка е защото не одобрявам насилието, но за да съм веган просто трябва да остана на толкова бедна диета, че се замислям дали е разумно. Не разбирам от здравословно хранене, но тъй-като все пак искам да съм веган, моля да който разбира, ако може, да дадете идеи за здравословно веган хранене обаче за хора без доходи, примерно меню за човек с обезщетение за безработица от 240лв. с което трябва да изхрани себе си и едно дете. Аз колкото и да го мисля, не ми се получава сметката. Има много неща които не зная за веган храненето, да си вегетарианец е супер лесно, просто не ядеш месо и риба. Но да си веган ми се струва малко по сложно и ще съм благодарна на помощ и съвети. Например, защо да не се яде шоколад, има шоколад без мляко и той ли неможе, а защо?
  Благодаря

  • lina ⓥ · 26.09.2014 Reply

   Здравей, Нели!
   Позволих си да ти пиша на личния мейл, ще се радвам да ми отговориш 🙂
   Относно шоколада – правя си вкъщи или си купувам такъв без мляко (следи от мляко)

 29. Борислав Чакъров · 06.05.2015 Reply

  Здравейте,

  Не искам въпросите ми да се приемат като заяждане, но аргументът за веганството „Животните имат душа“, не е ли невалиден за употребата на мляко и млечни продукти? Добиването на мляко, вълна и коприна не наранява животните и не пречи на пълноценния им начин на живот, нали така?
  И въпрос номер 2 – има ли растения/плодове/зеленчуци или други продукти от не-животински произход, които не са приети да се консумират при изповядване на веганство?

  Поздрави!
  -Борислав, „Алчен за Спорт“

  • lina ⓥ · 06.05.2015 Reply

   здравей,

   веднага ти отговарям 🙂

   точно за млечните продукти аргументите са повече от валидни. можеш да видиш това 3мин видео https://www.youtube.com/watch?v=Ql-bJE1QmG0

   накратко – животът на кравите е един цикъл от изкуствено оплождане, бременност, раждане и отново… в тесни клетки, без да могат да се завъртят, върху цимент… докато са годни, след това поемат към кланицата. ако бебето е мъжко – убиват го за кожа или за крехко телешко. ако е женско – очаква го съдбата на майка му.

   за вълната може да прочетеш последната част на тази статия – https://the-vegan.org/416/от-естествена-кожа-е-нали/

   за коприната –
   The truly awful part about the silk industry is how the silk is harvested: remember that this silk is spun to form the silkworm’s cocoon, which is the protective casing it needs for its transformation from worm to moth. Once the metamorphosis is complete, the silkworm dissolves the threads at one end of its chrysalis and emerges to go mate. If, on the many silkworm farms around the world, these moths were allowed to emerge from the cocoons, they would make holes in the silk thread, thus ruining them for fabric-weaving. Since this is unacceptable in the silk industry, one way that silkworm farmers kill the pupae inside the cocoons is by baking them in a hot oven, effectively roasting the worms to death before they can become moths. The silk is then carefully unwound from the cocoons and woven into fabric. The two other ways of killing the pupae is to either boil them to death, or pierce them with a long needle that’s shoved into the cocoon.
   (извинявай, че е на английски. накратко – за да запазят целостта на копринените влакна производителите на коприна умъртвяват копринените буби по три начина – сваряват ги, изпичат ги или ги пронизват с дълги игли)

   относно втория ти въпрос – аз не знам за такива.

   поздрави

   п.п. ако те интересуват и други неща, питай. ще се постарая да отговоря, доколкото знам и мога 🙂

 30. Solar Power · 10.08.2015 Reply

  Аз пък хапвам агнешка пържолка със зеленчуци бързо. Получавам си нужната
  доза енергия и през останалото време занимавам мозъка си с разни нови неща.
  Чета, уча изкарвам парички.
  Нямам нужда да дъвча нещо ниско енергийно постоянно по цял ден само и само за да съм модерен.
  Не е лошо да си пречиствате и водата. Доста малки животинки има там.

  • lina ⓥ · 11.08.2015 Reply

   явно четенето и ученето не дават резултат

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Явно тази енергия не стига до мозъка, обаче. Комплексите са повече от паричките. А четенето се ограничава до това с кого спят Алисия и Азис.

 31. Nina · 14.10.2015 Reply

  Благодаря за статията. От години съм пастарианец – мисля, че така се нарича когато ядеш мляко, яйца и понякога риба. Многократно, но неуспешно съм опитвала да премина към вегански режим, но се старая поне да имам повече вегански дни в седмицата. Не мога да се похваля, че мотивите ми са изцяло морални, просто усещам тялото си и начина по който токсините от животинските продукти го натоварват и увреждат. За мен въпросът „Как така не ядеш месо?“ е много подобен на „Как не пиеш алкохол?“ и „Как не пушиш цигари?“. Успокояващо е да прочетеш, че безумните въпроси с които те обстрелват не са насочени само към теб, а към всички, които са тръгнали по пътя към веганството.

 32. Кат · 02.04.2016 Reply

  Относно „Животните имат душа“ – защо това да ме отказва да използвам труповете им за полезни неща като храна и дрехи? Или би трябвало да ме накара да се възпротивя на практиката да бъдат убивани с цел превръщането им в продукт? Да, хубаво е, че науката и бизнеса са създали условия хора да живеят само на растителна храна и добавки и по този начин да отстояват принципите си. Но не смятам, че това е здравословната алтернатива. Изборът ми да консумирам животински продукти е съзнателен. И относно практиките на големите компании за производството им – наистина обмислям варианта да започна да си купувам храна само от малки производители. Аз съм „за“ етичното отношение към животните, но не ме смущава факта, че биват убивани. Качеството на живот е важната част. Правото да отнемеш живот е философски проблем, което означава, че никога няма да бъде разрешен. Желанието на човека да си осигури пълноценен живот според собствените си стандарти е естествен стремеж. Осъществяването му е въпрос на сила и власт. Просто така работи светът. В този смисъл защитавам максимата „По-силният печели“.

  • Мария · 01.05.2016 Reply

   Сила и власт??? Сериозно ли??? Ще се правиш на велик пред кокошките и прасетата ли??? Толкова ли си изпаднал??? Защо не отидеш сам да си уловиш храната, да те видим колко си силен и властимащ? 11 реда и малко без нито една смислена дума. Поредният дискриминиран мършояд, който няма мозък, морал и воля да се промени, но пък има голяма уста да обяснява колко високо е в хранителната верига. Като нямаш какво умно да кажеш по някой въпрос, е редно да си замълчиш. И като си говорим за ползване на трупове за полезни неща, надявам се да си дарил твоя на Медицинска академия. Все пак и от теб трябва да има някаква полза, нали? За да можем с чиста съвест да те наречем „полезен идиот“.

 33. Мария · 01.05.2016 Reply

  Ако може да добавя 52: „А бе, недей и ти, бе, аз познавам много хора, които станаха вегани/вегетарианци, ама се отказаха по здравословни причини!“ Питам: „Какво точно им се е случило със здравето?“ Отговор: „Ми като отишли на лекар, лекарят им казал, че още една-две години и ще им се влоши здравето, защото не ядат месо.“

 34. Анна · 02.05.2016 Reply

  „Мършояди“-с обиди само отблъскваш .

 35. Айвара · 06.08.2016 Reply

  Искам да попитам някой от веганите/вегетарианците тук запознат ли е с факта, че кравите, кокошките, прасетата, овцете и останалите селскостопански животни не биха оцелели без човек да полага грижи за тях? Ако се пуснат на свобода те ще бъдат изядени от хищници (вълци, лисици, белки и т. н.) и скоро след това ще изчезнат като вид. И сега вие сигурно ще кажете, че ние хората освен да не ядем тези животни, трябва и да се грижим за тях и да им слугуваме, за да оцелеят те като вид. Май се върнахме няколко хилядолетия назад в еволюцията, когато човешкия вид е почитал богове-животни и се е отъждествявал с растенията. Не ме разбирайте погрешно, не съм някакъв касапин, ям месо сравнително рядко и, ако случайно видя (а и съм ставала свидетел вече) някой да тормози някое коте или куче, веднага бих направила всичко, за да го спра и лично аз никога не съм се отнасяла лошо с тези животни, но към прасетата и кравите някак не го чувствам и това е. И само да попитам колко пари са ви нужни месечно, за да сте вегани и да ядете разнообразна храна? Има хора, които не могат всяка седмица да си купуват соево/оризово/бадемово мляко или др. глезотии, защото е ужасно скъпо. И може ли някой да ми обясни как хората са щели да оцелеят през миналите векове, ако не са ядели от време на време месо? Аз нямам информация в 16-и век да е имало био-магазини, от които хората са си купуват екзотични семена, подправки и хранителни добавки.

  • lina ⓥ · 07.08.2016 Reply

   Здравей,
   някак не го чувствш, защото така са ни учили – това е домашен любимец, това е за ядене.
   Ако имаш време изгледай тази лекция, доста е интересна

   или тази

   А относно колко скъпо е да си веган, доста е относително 🙂
   На мен лично не ми е скъпо, много рядко си купувам мляко, хрупам си плодовете и ядките,
   салати и понякога нещо готвено, навън веган сандвичи и съм напълно ок.

   Поздрави

   • Айвара · 18.08.2016 Reply

    „Понякога нещо готвено“ викаш. Много е полезно да се яде готвено и то приготвено вкъщи, не говоря за замразена пица от някой ресторант. Аз не искам по цял ден само да се тъпча с ядки и плодове и зеленчуци. Те наяждат човек много трудно и аз трябва да ям през един час по доста големи количества. Аз нямам време цял ден да си отделям да хрупам зелении. Няма как да се получи по вашия начин и това е. Хората неслучайно имат резци, с които да разкъсват месото. Това ни е биологично заложено – да ядем месо. Разбира се в нормални количества, а не по цял ден само с това да се тъпчеш и постоянно да се избиват животни.
    П. С. И не ми отговорихте на въпроса дали знаете, че кравите, ако не ние, ще ги излапат вълците.

    • lina ⓥ · 18.08.2016 Reply

     Още чакам да видя месоядния, който по обяд ще излезе на лов,
     ще настигне плячката си, ще я разкъса с резците си (нали са за това)
     и ще я изяде сурова – това ни е биологично заложено. Дали ще дочакам?

     п.с. ако ти е мил живота на кравите, не ги яж. за вълците нищо не е сигурно.

     • Айвара · 23.08.2016

      Докато има в магазина, няма нужда да ходя на лов. Но, ако се наложи, ще отида. И отново отговаряте само на въпросите, които са ви удобни. Хората ядат месо откакто са се появили като биологичен вид и са оцелели като такъв също както са оцелели и видовете, които са били плячка! Защо природата по някакъв начин не ни е показала, че това не е правилно? Не разбирам какви локуми разтягате тука.

     • lina ⓥ · 23.08.2016

      защото и лъвовете сигурно си пазаруват от супермаркета, нали?
      не знам как трябва да ви се покаже, за да го разберете
      коя точно част от неяденето на трупове ще ви впечатли?
      етичната?
      здравословната?
      природната?

 36. Никида · 09.08.2016 Reply

  Здравейте скъпи приятели. Аз скоро станах веган и се чудя как не съм открил тази благодат по-рано в живота си. Занимавам се със фитнес и народни танци. Работя като Dj. Вероятно единствения Dj веган в България. Не пуша, не употребявам алкохол, не пия газирани. Тук вече ще се смеете – не употребявам соеви продукти, не пия вода от пластмасови бутилки (всъщност към водата имам много специално отношение), храня се разделно, не ходя на ресторант (защото не съм сигурен какво прави готвача вътре с храната), рядко купувам храна от магазини, набавям си храната предимно от производител, който тори с естествена тор и благодаря на мама и тате за градината в която отглеждат чиста храна.
  Не употребявам също слънчогледово олио, захар, бяло брашно, хляб, кафе. Също така един ден седмично гладувам. Благодаря на приятелите ми (месоядни), които често ме снабдяват с продукти и полезна информация за веганския начин на живот.
  Резултатът от всичко това е: Премахнах излишните килограми. Получих абсолютна енергия, блясък в очите, бистър ум, спортни постижения, изключителна издържливост (направо феноменална). Винаги съм усмихнат и добронамерен. Паметта ми се подобри в пъти. Нелечимото заболяване на гръбнака започна да поддава.
  Скъпи приятели, не Ви карам да вървите по моя път, просто споделям с Вас резултатите си до този момент и ще се радвам да намеря нови приятели, най-вече вегани, защото сред обкръжението си нямам такива а е страхотно от време на време да бъдеш със себеподобни.
  Благодаря Ви. Бъдете здрави и усмихнати. Обичам Ви.

 37. оххххх · 15.09.2016 Reply

  Веган-най тежката форма на шизофренията.

 38. Гаус · 27.12.2016 Reply

  Според мен спорът освен с морално-етични аргументи трябва да се води и с научни. Човекът е продукт на еволюцията (да ме прощават тези, които на приемат дарвиновата теория) и организмът му се нуждае от определени хранителни вещества, приемани по определен начин. Тези нужди се предават чрез гените и е несериозно някой да иска да ги промени от етични съображения. Нито вълкът може да стане вегетарианец, нито еленът – хищник. В продължение на милион години човекът се е оформял като всеядно същество и едва преди 12 хиляди години е започнал да се занимава със земеделие. През останалото време не растенията, а животните са били основната му храна. 12 хиляди години са твърде кратък период за промяна на метаболизма.
  Поради това, че е всеяден, човек може да живее продължително време както само с животински, така и само с растителни продукти. Единствено биохимичните изследвания могат след време да покажат до какво води всяка от тези крайности. Засега категорични заключения няма. Има примери на дълголетници и сред едните, и сред другите.
  За мен най-естествената храна е тази, която са приемали предците ни. Приемам, че различните хора могат да имат наклонности или предпочитания към една или друга храна, и тяхно право е да се храянт както решат. Но не приемам менторския тон на веганите и презрението им към останалите, които те наричат „мършояди“. Това избива на религия, която нарича останалите неверници или гяури.
  Яжте каквото искате, чувствайте се значими поради това, но не обиждайте другите.

  • lina ⓥ · 27.12.2016 Reply

   Ок, от твоя коментар

   Поради това, че е всеяден, човек може да живее продължително време както само с животински, така и само с растителни продукти.
   Има примери на дълголетници и сред едните, и сред другите.

   става ясно едно:

   Можем да живеем добре, без да убиваме животни.
   Можем да живеем добре като убиваме животни и ядем трупове.

   Не намирам причина за втория избор освен обичаи и традиции.
   И нежелание на хората да признаят, че животните също са живи същества,
   а не просто продукт.
   И то определени животни. Защото кученцата и котенцата са им много мили.
   Не разбирам.

   • Гаус · 27.12.2016 Reply

    Струва ми се, че не си прочела внимателно моя коментар, защото избраният цитат е изваден от контекста. По никакъв начин не е доказано, че всички можем да живеем добре, без да убиваме животни. Доказано е само, че някои хора могат, което значи, че организмите им успяват да се справят с липсата на някои аминокиселини. Това не значи, че всички хора могат. В научната литература има много примери за аминокиселини, които са незаменими и липсата им в организма води до проблеми. Такива например са съставките на рибеното масло. Заместителите им, като лененото масло, се оказаха неравностойни.
    Веганството има твърде кратка история и недостатъчно последователи, за да се натрупа достатъчно статистически материал за влиянието му върху човешкото здраве.
    Всеки има право да експериментира със себе си. Но лично аз не бих експериментирал със здравето на децата си в името на една красива идея, каквато е да не се убиват животни.

 39. Катя · 07.02.2017 Reply

  Здравейте! Трудно ми е да впиша веганските си намерения в храненето на кучето ми. Имате ли опит, какво мислите по въпроса? Благодаря.

  • lina ⓥ · 07.02.2017 Reply

   Привет,

   Нямам опит.
   Мисля, че кучето си е куче.
   Не бих си взела куче, но ако имах, най-вероятно щях да го храня с храна за кучета.
   Затова и поради няколко други причини не бих гледала куче вкъщи.

   Поздрави,
   Лина

 40. Пламен · 07.04.2017 Reply

  Здравейте, Вегани (човешки същества)!

  Мисълта Ви се е концентрирало върху това, че да не ядете животни и животински продукти Ви подкрепя усещането, че правите нещо много добро, като това да не се убиват животни. И ето тук идва първото Ви противоречие. За да се набавят животински продукти не се убиват животни (мляко, яйца и т.н). Темата за вегетарянството е друга.

  Вие посягате на най-ценното – Вашето собствено здраве. Разбирам, че за всяко действие си има противодействие и че реално много от Вас, които водят доста здравословен по книга живот не го влошават, но е притеснителна и показателна самата идея, че здравето на което посягате не е това за, което си мислите, че говоря – физическото, а менталното.

  Всяка проява на задълбоченост (с каквато възможност ни даравя точка 50 от вашия списък) е показател за маниакалност на мисълта, което ако рядко е безвредно то поне е много натоварващо за Вас самите и околните. Опитвам се да заобиколя думи като шизофрения и ADD, които са просто думи измислени от някой си някога и са просто думи. От наблюденията ми в живота черпя информация за всичко. Това е най-добрия начин за учене, а не от измислената материална форма на обучение като „образователната система“.

  Забелязал съм, че Вие – и под Вие разбирайте всички хора, които следвате стриктно някаква специфична дейност или мислене, било то религия, вегетарианство или подобни, сте винаги доста негативни и бойно настроени. И ако не видимо то поне вътрешно сте винаги готови да разкъсате някой. Лепенки с надпис „Eating animals“ залепени под надписа STOP на известния пътен знак, още повече показват истинската Ви нагласа към другите човешки същества като вас независимо „мършояди“ или не. В желанието си да да покажете своите тези за модела си на хранене започвате да обиждате и да ставате сърдити негативни и злобни, каквито реално не сте били преди да станете вегани.
  Проповядвате позитивност и доброта до като в същото време сте нагативно настроение към 90% от заобикалящото Ви.

  Всяко психично отклонение води до натовареност и агресивност породено от следването на някаква мания, която изтощава човек до краен предел след който може да започне и да убива от агресия.

  Имах приятелка вегетарианка почти веган и така още по-детайлно успях да наблюдавам в 4 годишен период състоянието на ума под такова влияние на тази тема. Аз често изпитвам погнуса от 90% от видовете месо, но не заради разни необуздани мисли за убийства, а заради самия вкус на месото, но това за животинските продукти е последната суетна мода в тези среди. Едва ли е по-стара от няколко години. Разбирам, че много от нас сме индиго деца и усещането ни за справедливост е силно изострено, но като такива си имаме и минуси. Един от тях е че бъркаме като насочваме вниманието си върху силнитр естесвтени природни кръговрати и баланси, до като реално ни вълнува само мисълта за убийството. Друг минус е, че в готовността си да покажем правилния път към нещо разкъсваме себеподобните същества от нашия индивид. По този начин пречите на собственото си интелектуално и духовно развитие, като трупате гняв и ярост в себе си понеже те Ви свалят нивото на мисълта и чувствата на ниво на негативност и отрицание.

  На кратко правите грешка като свързвате убийството на същество с това какво ядете. Мислите, че имате силата да спрете този естествен природен процес, но това са само мисли. Лошото е че посягате на себе си, и собственото Ви съществуване водени от различни информации в „Google“ – който си е съвременна измишльотина – място, където всеки може да каже на друг какво да прави и само хората, които нямат сила на духа и собственост над себе си запопват да следват мисълта на други хора. Пораждате вселенски противоречия у другите хора относно това, че животните в природата убиват други животни, както видях и в тези коментари тук, на които вие не можете да отговорите понеже естеството им е доста висшо над вашето – Природата.

  Вместо това Вие заявявате, че ние хората имаме силата на интелекта да вземем решение да не го правим – да не убиваме като другите животни. С която ваша мисъл вие си противоречите на факта, че смятате животните, че имат душа, а после сякаш забрявате, че със същата тази тяхна душа те взимат решение да убият друга душа – друго животно , та дори и хора. Мислите че всички животни са добри и не заслужават да умрат, което показва, че под влиянието на силните Ви емоции бъркате концепцията, че има добро и лошо. Е няма такова. Уприличено от хората или не то си е такова какво си е. Без етикет. Няма заслужаващо и незаслужаващо животно. Нали точно това искате. Справедливост. Това е идеалната природна справедлист на баланса – нито така нито така – по средата – нищо. Баланс. Няма едното и другото. Има само Едно.

  Следвате вярването, че щом слона е толкова силен и не яде месо значи и Вие можете. Но Вие НЕ СТЕ слон. Втълпявате си, че протеините в месото са от разтенията изядени преди това, а не мислите, че животно след като обработи всичката храна прави тези животински протеини. За това нали и има разлика от бобените протеини и тези от месото. Не са едни и същи дори да са заместители.
  Организма на слона може и да е подобен на вашия, но едва ли е пълно копие!

  Изобщо Вие искате да промените някакви природни закони за глобални вселенски неща в които вашата позиция е толкова малка и незначима, че чак не същестувате. Говоря за човешкия Ви род като цяло.

  Опитайте се да работите повече върху основите Ви на начина Ви на мислене от колкото на това какво ядете. Именно идеята, че следвате и постигате това, което искате Ви удоволетворява, а не самата храна, която ядете. ПЛАЦЕБО!

  Колкото хора има по света толкова и вида различни мании има, които ги удоволетворяват. Вие не правите изключение, но просто се мешате много дълбоко в природните принципи за хранителната верига заради как да го кажа „болните Ви мозъци“.

  И както Вие самите казвате това е „Вашата“ истина. Така е. Но си остава ваша. Не допускайте (не генерализирайте) в собствената Ви мисъл и съзнание тя да става истината на всички хора, че дори и истината на животните. Изобщо всеобщ модел за хранене на всички същества. Казвам не го правете във Вас самите, камо ли извън Вас посредством IT технологиите и подобни средства. След като се борите за свобода го правете безмълвно. Борете се за Вашата свобода. Недейте „просто да споделяте“ вашия опит и така да „дарявате“ свободата в рамки на вашите себеподобни. Няма прости неща. Никой няма природните права да се меша в живота на друг независимо вербално или физически, защото в противен случай може да се намесят други природни сили и да ви отблъснат много болезнено за да си се върнете на мястото което ви е отредено изначално.
  Между другото точно този Ви списък е иронично-обидно създаден от негудованието и болката Ви от природната сила, че сте отблъснати.

  Когато в крайна сметка се изтощите от това да променяте природата ставате злобни, заядливи, свръхактивни и в подобни състояния – породено от умората като естествена реакция на организма отнесено към мозъка и мислите и действията Ви. С доста вегани съм имал контакт и това са наблюденията ми. Естествено, че сте мили дружелюбни и позитивни. Така е – всеки човек когато е сред „свои“ и когато говори и прави нещата които иска и харесва и щастлив и добър. Но сред „другите“ не сте такива. Всички хора си имат две лица. Няма идеални хора и това, че не ядете месо не Ви прави по позитивни от другите хора. Не се извисявайте като идеални заради това, че не ядете месо и че това е уникалната формула за щастлив и здравословен живот. Много опити за такива формули са правени до сега в човешката история

  Знаете ли какво, ако изобщо сте стигнали до тук в написаното от мен едва ли ще има какво да отговорите, защото вътрешно ще разберете , че всичко, което трябва да правите е да си изчистите съзнанието и мислите от всякакви модели на подръжание (маниакалност) и да започнете да живеете и ядете, както природно Ви идва отвътре, а не както обучавате мозъка Ви да храните тялото Ви.

  Една съвсем по извисена духовно и трудна за Вашето ниво явно ще е темата как да изчистите мислите си от всичко и те да са празни и чисти. Там вече ще трябва да говорим за Дзен и други неща, които едва ли забраняват месото, колата и всякакви други съвременни мании, защото те не следват никакво мислене. Но щом сте „вегани“ или там каквито и други думи да се ползват за някакви мании на мисълта – едва ли сте готови за това по-дълбоко и по-чисто от вашето веган меню – ниво. Ниво в което месото няма да е проблем както и всичко друго суетно в света, защото Вие просто няма да мислите за нищо. За да сте мисловно и духовно чисти просто не мислете и не следвайте нищо. Но както и да е. Всеки с нивото си.

  Просто се опитайте да не мислите толкова. Тормозите се с неща, които в единия ви човешки живот няма да успеете да промените като това колко животни ще бъдат убити. Мислите само за убийството, но не мислите за раждането на живот. Като правите гладна стачка няма да промените кръговрата и баланса на живота.
  В знак на протест срещу чувствителните ни души можете вместо да пазите живите животни чрез гладуването Ви (като реално не спасявате никое животно) да взмете да направите така, че да се раждат повече, което вече ще е реална ваша дейност с позитивен резултат по темата, вместо да стоите и да четете какво да не ядете с идеята, че така спасявате животни со като пълните джоба на търговеца в отсрещния био-магазин който доволно си хапва месо, но не би Ви го казал – сетете се защо. „Ох чакайте“, ама то така ако помогнете да се родят пък много животни пак ще стане дисбаланс ако се народят 2000000000000 прасета на фона на 100000 готови да бъдат убити. В никоя крайност не е добре. Дисбаланса не е извън Вас, а в самите Вас. Пренастройте се.

  Ползвате живота си за някаква кауза за баланс. Явно така си мислите, че балансирате нещо. Тоест чувствате дисбаланс в това че стават убийства. Ами да стават, но само природата контролира този баланс по неин си ествествен начин. Вие сте част от него и не можете да го промените.

  Но нали все пак човек трябва да прави нещо в живота си. Трябва да мисли нещо, да се движи, абе да живее просто. И точно от там идват индивидуалните проблеми на всеки. В каквото врява и мисли така живее. Дали има смисъл и какъв ще е резултата то самО си показва.

  Факта, че се извисявате от самоличността на човешки индивид, че именно Вие имате някаква осезаема роля върху природните цикли на баланс показва само извисяване на вашето аз – его.

  Просто живейте без толкова много да мислите и да се задълбочавате. Google е по-дълбок от Вас заради огромния брой вариянти за живот и дейност и няма да Ви стигне живота да го доследвате……..
  Но колко от тази информация е полезна………………

  Ако искате да се свържете с мен: ziadv@abv.bg

  <3 Успех на всички с борбата за живот. Не е лесна, но не е и трудна.

  С обич Пламен……..

  • lina ⓥ · 07.04.2017 Reply

   Здравей,
   Интересна гледна точка 🙂
   Да сме живи и здрави след 50 години, за да видим дали пак
   ще си на мнение, че веганите не могат да променят нищо.

   Относно това

   За да се набавят животински продукти не се убиват животни (мляко, яйца и т.н).

   Надявам се любопитството ти някой ден да те доведе до информация
   как точно се добиват тези продукти.

   Поздрави,
   л.

 41. Пламен · 09.04.2017 Reply

  Лина,

  След 50 години какво ще стане няма как никой да знае. До тогава вече е възможно и да ядеш мляко и месо. Всичко е възможно. Твърдата убеденост в нещо води до невежество. Ти такава ли си?

  Не може да говориш от името на много хора какво ще направят групово след време, защото в противен случай това звучи като пропаганда, което пък не е показател за свободен избор. Можеш да кажеш само ти какво ще направиш. Но за такъв дълъг период даже и ти самата не можеш да знаеш, нито аз.

  Каквото е миналото, това е настоящето, такова ще е и бъдещето, защото времето не съществува. Съществува само движение. Движение на молекули, атоми, клетки, планети. В случая за времето е движението на слънцето по което съдим за „днес“ ли е или вече „утре“.

  Каквото са променили веганите до сега, това ще са променили и след „100“ „години“. Нито „Вие“ нито „другите“ хора ще се променят. Вълка козината си мени, но нрава никога! Да правиш гладна стачка в настоящия момент с идеята за някаква промяна след N-„години“ е някаква идеалистична нереалност породена от натрапчиво мислене. И то промяна на какво – на нещо, което вече описах – Природата! Природата е много над нас за да променяме ние нещо, не мислиш ли? Природата на човека, на животните и т.н.

  Виждам, че си съгласна с 90% от написаното от мен, което е добре.

  Относно цитата ти от моя коментар ще ти кажа, че не е нужно човек да е любопитен за да знае нещо толкова фундаментално като това, че за цел добиване на мляко и яйца, животните не биват убивани. Сега да повторя ли?: За цел добиване на мляко и яйца!

  Следиш ли ми мисълта?
  Тези продукти не са месо и няма нужда да биват убивани животни. Животните ги произвеждат в големи количества и не е болезнено за тях да им бъдат взимани, а кокошките дори изхвърлят яйцата от себе си по естествен път без човешка намеса (тоест не бъркаме в тях за да ги вадим).

  С обич, Пламен

  ziadv@abv.bg

 42. недялка димитрова · 28.05.2017 Reply

  С какво се храни детето,след като кърма не трябва да му се дава?

  • lina ⓥ · 28.05.2017 Reply

   не разбрах каква е причината, която ви кара да смятате, че бебетата не трябва да се кърмят?
   моите и двете са кърмени по 3г+ и не мисля, че има нещо по-веган от това 🙂

 43. недялка димитрова · 28.05.2017 Reply

  Става въпрос за новородено

 44. V for Vegan · 30.06.2017 Reply

  Съгласен съм с всички точки освен една – 23. „може да съдържат следи от яйца и мляко”. Това не го ли пишат като превантивна мярка, ако на поточната линия попадне продукт от съседна, или на същата линия са пускали преди това нещо с тези съставки, при което се застраховат от глоби или съдебни искове, ако някой получи алергия и направи анализ на състава. Според мен този надпис не означава, че обезателно присъстват следи от тези продукти, или ти си на мнение, че не подкрепяш производители, които не са с изцяло веге продукция? Моля да ми обясниш, защото почти не се сещам за натурален шоколад без този надпис, но аз все пак си купувам, защото си написах вече моето разбиране.

  Друго, предполагам статията е авторска, но нещо подобно на английски?
  И имаш ли twitter(личен или на сайта), защото аз от скоро го ползвам и гледам има голяма вълна от веган активисти(по-скоро драскащи мнения)

 45. V for Vegan · 30.06.2017 Reply

  С най-голяма обич към Пламен! Говориш ми, че веганите били предубедени, а от прочетеното оставам с впечатлението, че точно ти самият си такъв(предубеден). От всичко написано става ясно, че не си наясно какво точно е веганизмът и за какво се бори. Най-простичко казано спасявайки животните, спасяваме планета, спасяваме и нас самите.
  Също няма такова нещо като „цел за добиване на мляко и яйца!“ в хранителната индустрия, това е извинението на месните производители за да убиват животните!
  Стана ми смешно, но и тържно, че си мислиш че хората са на върха на хранителната верига. Давам ти линк за не-веган изследователска класация, която ни сравнява по-скоро с кравите като меню https://t.co/rgEm7ZXQnJ
  И моля те, преди да даваш толкова категорични и дълги мнения, да бъдеш сигурен, че си навътре в материята и да не заблуждаваш останалите, защото и ти си част от google.
  Дано след не 50, а 5 години, като си прочетеш мнението да се чудиш, как си могъл да го напишеш, защото след 50 години планетата ни може да не е тази, която сега познаваме, или въобще да ни няма като вид!

  • Пламен · 18.10.2017 Reply

   Пишеш се V for Vegan което определено ясно показва че вашата група е от хора които обичат да си налагат което е комплекс за чувство на малоценност от това че реално сте малцинство и е нормално, защото просто не можете да си наложите своите болни идеи на което сами ставате свидетели че никой не ви ебава за нещо специално.

   И извинявай но ти как точно реши че съм част от google и веднага ме причисли. Невежество е да мислиш за другите това което си ти. Когато съм заформил хранителните си навици нямаше компютри та какво остава за Google. Не чета от Google (като младото умствено-болно електронно поколение) какво да ям а ям каквото ми се яде и като всяко друго нормално същество на тази земя избирам храната си не с мозъка а със сетивата си.

   V for Vegan написа:
   „От всичко написано става ясно, че не си наясно какво точно е веганизмът и за какво се бори. Най-простичко казано спасявайки животните, спасяваме планета, спасяваме и нас самите. “

   Вегетарианците не ядат месо, а веганите и животински продукти прав ли съм? И ще чакам отговора на въпроса като не ядете животински продукти от какво точно спасявате животните?! От яйцата и млякото им?!

   V for Vegan написа:
   „Също няма такова нещо като „цел за добиване на мляко и яйца!“ в хранителната индустрия, това е извинението на месните производители за да убиват животните! “

   А ти като говориш за предубеденост не мислиш ли че си предубеден/а относно целта на хората да се сдобиват с мляко и яйца а не месо? На етикетите на млякото пише „Добито с тайната цел да добием месо“ така ли? Някаква конспирация ли ще да е това? Не знам защо но съм забелязал че за конспирации, извънземни и някакви невидими светове мислят само хора с маниакално състояние на ума, което си е отклонение от естествените възприятия на едно същество които природата му е дала. Това че сте свръх-емоционални и свръх-чувствителни не означава, че можете да слагате човешкия вид на по високо ниво на значимост в природата от колко е. Това кой кого убива и защо са си природни процеси.

   Все едно лъвовете да си оформят такава група като вашата такива дето не ядат месо за да защитават всичко което другите невегани лъвове убиват включително хора. Смешно е. Ако теб те нападне и разкъса лъв или мечка нищо не можеш да направиш. Такава е природата. И ти ще умреш щастлив/а ли защото винаги си защитавал/а животните преди това? Какъвто шанс ще имаш ти гората срещу мечка такъв шанс има прасето във фермата. Баланса е пълен, и нищо няма да се балансирате с гладните ви стачки ядейки боб и леща. И сега ще тръгнеш да ми философстваш че мечките не си правят ферми за хора за да се изхранват ама да ти кажа че мечките няма и да направят условия така че да се раждат хора и да не изчезнат като вид както правят хората във фермите с прасетата – освен че ги убиват се грижат така и че да се раждат нови за да не изчезнат като вид така че отново това потвърждава баланса и с нищо не нарушава принципите в природата.

   Щом сме достатъчно умни и разсъдливи да си набавяме храна така което да не пречи на природата това е наш плюс. Ако всички животни по света които гладуват и мизеруват из саваните и джунглите имат интелект и съумеят да направят това което правим ние е добре дошло за тях. Много от тях умират от глад. Защо вие веганите не ходите да ги храните като искате да ги спасявате или ви е страх че евентуално могат да ви изядат и затова е по-лесно да седите пред компютрите и да си начертавате живота чрез клавиатурата. Айде стига глупости. Като гладувате най-многото да ви тръшне някоя гадна болест заради това че не се храните нормално но дори и тогава вие няма да осъзнаете какво и защо се случва защото и без това съзнанието ви вече е достатъчно слабо за да преценява трезво принципите в природата.

   И да те попитам само ти момиче ли си, защото сякаш мъжки вегани няма много. И как да има като трябва да бъхтят за да има какво вие да ядете до като си бъркате смутитата и се чекнете на йога и енергията която им е нужна на мъжките ви не могат да си я набавят само от нахут и боб освен някои мекушави момченца дето не може да им се разбере пола. Или о извинявай вие нямате мъжки и това е сигурно защото не ядете месо и тъй като за да сте едно мъжко е нормално и даже трябва да му ядете пишката което си от месо и за това си стоите сами и си ядете нахут. Като сте асоциални по лесно ли ви е а? Да нали – хаха

   Явно от скуката, мързела и суетата за външния си вид вие женските просто се вманиачавате в някакви диети която тенденция е от както свят светува.

   То не са смутитa, био храни, веганство и куп още измишльотини. Машина за пари срещу болнави и слаби психически хора които нямат собствено мнение а приемат мнението на определена група хора – чисто сектанство. Аз затова не съм и набожен да вярвам в някакви митични герои които никой никога не е виждала а само се пише че ги имало тоест християнството което пак си е вид сектанство. Или с две думи – каквото аз съм видял в моя живот на това ще вярвам. Иначе кой съм аз – продукт на групово мислене или идиентичното ми „аз“ което съм си и ще бъда независимо дали ще съм сам или не на планетата. Уж хората били интелигентни същества а животът ми се ръководи като на стадни животни.

   Абе да ви видя ако не беше наличието на интернета как щяхте да знаете че има такова нещо като човек да живее без да яде месо. Щяхте доволно да си резвате суджуче и да се радвате на живота сити – нали. Хайде отречи го. Отречи че сегашните ни баби и дядовци както и прабабите и дядовците ни са яли месо та даже и пра пра пра пра такивата.

   И извинявай но няма да гледам никакви сайтове които ми предлагаш, защото както казах вече – да ви видя ако нямате интернет какво ще правите. От къде ще храните болнавата ви психика и съзнание с поредната веган рецепта или някое платено от био индустрията проучване между няколко стотин също толкова болнави хора като вас, на фона на останалите повече от 7 милиарда на планетата.

 46. Галя · 19.07.2017 Reply

  V for Vegan- Аз също си купувам продукти, които пише накрая на етикета,че могат да съдържат следи от мляко,яйца и т.н
  Това означава просто,че фирмата произвежда други продукти, в които присъстват тези съставки.
  Освен това, да приемем,че една фирма произвежда 1-2 веган продукта и никой не ги купува,заради това предупреждение.
  Фирмата няма да печели от тях и ще спре да ги произвежда.

  А ако правим обратното- купуваме ги, те виждат, че се печели- имат мотивация да произвеждат още нови храни, да си вземат ново оборудване специално за веган храните, и в бъдеще това предупреждение да го няма.
  Поне аз лично го приемам така.

  Към автора на статията: Страхотно си обобщил/а всичко.
  Много любов и целувки!

 47. Пламен · 18.10.2017 Reply

  Пишеш се V for Vegan което определено ясно показва че вашата група е от хора които обичат да си налагат което е комплекс за чувство на малоценност от това че реално сте малцинство и е нормално, защото просто не можете да си наложите своите болни идеи на което сами ставате свидетели че никой не ви ебава за нещо специално.

  И извинявай но ти как точно реши че съм част от google и веднага ме причисли. Невежество е да мислиш за другите това което си ти. Когато съм заформил хранителните си навици нямаше компютри та какво остава за Google. Не чета от Google (като младото умствено-болно електронно поколение) какво да ям а ям каквото ми се яде и като всяко друго нормално същество на тази земя избирам храната си не с мозъка а със сетивата си.

  V for Vegan написа:
  „От всичко написано става ясно, че не си наясно какво точно е веганизмът и за какво се бори. Най-простичко казано спасявайки животните, спасяваме планета, спасяваме и нас самите. “

  Вегетарианците не ядат месо, а веганите и животински продукти прав ли съм? И ще чакам отговора на въпроса като не ядете животински продукти от какво точно спасявате животните?! От яйцата и млякото им?!

  V for Vegan написа:
  „Също няма такова нещо като „цел за добиване на мляко и яйца!“ в хранителната индустрия, това е извинението на месните производители за да убиват животните! “

  А ти като говориш за предубеденост не мислиш ли че си предубеден/а относно целта на хората да се сдобиват с мляко и яйца а не месо? На етикетите на млякото пише „Добито с тайната цел да добием месо“ така ли? Някаква конспирация ли ще да е това? Не знам защо но съм забелязал че за конспирации, извънземни и някакви невидими светове мислят само хора с маниакално състояние на ума, което си е отклонение от естествените възприятия на едно същество които природата му е дала. Това че сте свръх-емоционални и свръх-чувствителни не означава, че можете да слагате човешкия вид на по високо ниво на значимост в природата от колко е. Това кой кого убива и защо са си природни процеси. Все едно лъвовете да си оформят такава група като вашата такива дето не ядат месо за да защитават всичко което другите невегани лъвове убиват включително хора. Смешно е. Ако теб те нападне и разкъса лъв или мечка нищо не можеш да направиш. Такава е природата. И ти ще умреш щастлив/а ли защото винаги си защитавал/а животните преди това? Какъвто шанс ще имаш ти гората срещу мечка такъв шанс има прасето във фермата. Баланса е пълен, и нищо няма да се балансирате с гладните ви стачки ядейки боб и леща. И сега ще тръгнеш да ми философстваш че мечките не си правят ферми за хора за да се изхранват ама да ти кажа че мечките няма и да направят условия така че да се раждат хора и да не изчезнат като вид както правят хората във фермите с прасетата – освен че ги убиват се грижат така и че да се раждат нови за да не изчезнат като вид така че отново това потвърждава баланса и с нищо не нарушава принципите в природата. Щом сме достатъчно умни и разсъдливи да си набавяме храна така което да не пречи на природата това е наш плюс. Ако всички животни по света които гладуват и мизеруват из саваните и джунглите имат интелект и съумеят да направят това което правим ние е добре дошло за тях. Много от тях умират от глад. Защо вие веганите не ходите да ги храните като искате да ги спасявате или ви е страх че евентуално могат да ви изядат и затова е по-лесно да седите пред компютрите и да си начертавате живота чрез клавиатурата. Айде стига глупости. Като гладувате най-многото да ви тръшне някоя гадна болест заради това че не се храните нормално но дори и тогава вие няма да осъзнаете какво и защо се случва защото и без това съзнанието ви вече е достатъчно слабо за да преценява трезво принципите в природата.

  И да те попитам само ти момиче ли си, защото сякаш мъжки вегани няма много. И как да има като трябва да бъхтят за да има какво вие да ядете до като си бъркате смутитата и се чекнете на йога и енергията която им е нужна на мъжките ви не могат да си я набавят само от нахут и боб освен някои мекушави момченца дето не може да им се разбере пола. Или о извинявай вие нямате мъжки и това е сигурно защото не ядете месо и тъй като за да сте едно мъжко е нормално и даже трябва да му ядете пишката което си от месо и за това си стоите сами и си ядете нахут. Като сте асоциални по лесно ли ви е а? Да нали – хаха

  Явно от скуката, мързела и суетата за външния си вид вие женските просто се вманиачавате в някакви диети която тенденция е от както свят светува. То не са смутитa, био храни, веганство и куп още измишльотини. Машина за пари срещу болнави и слаби психически хора които нямат собствено мнение а приемат мнението на определена група хора – чисто сектанство. Аз затова не съм и набожен да вярвам в някакви митични герои които никой никога не е виждала а само се пише че ги имало тоест християнството което пак си е вид сектанство. Или с две думи – каквото аз съм видял в моя живот на това ще вярвам. Иначе кой съм аз – продукт на групово мислене или идиентичното ми „аз“ което съм си и ще бъда независимо дали ще съм сам или не на планетата. Уж хората били интелигентни същества а животът ми се ръководи като на стадни животни.

  Абе да ви видя ако не беше наличието на интернета как щяхте да знаете че има такова нещо като човек да живее без да яде месо. Щяхте доволно да си резвате суджуче и да се радвате на живота сити – нали. Хайде отречи го. Отречи че сегашните ни баби и дядовци както и прабабите и дядовците ни са яли месо та даже и пра пра пра пра такивата.

  И няма да гледам никакви сайтове които ми предлагаш, защото както казах вече – да ви видя ако нямате интернет какво ще правите. От къде ще храните болнавата ви психика и съзнание с поредната веган рецепта или някое платено от био индустрията проучване между няколко стотин също толкова болнави хора като вас, на фона на останалите повече от 7 милиарда на планетата.

  И да ти кажа че нещо много филми гледаш за планетата и по-добре ги спри. В едно си прав/а – може и да ни няма като вид след само 50 години ако карате хората да глудават като не ядат месо и тн. Според мен вземи да се успокоиш малко, защото след 50 години планетата ще си е същата каквато си е била в последните няколко милиарда години и ако се налага даже ползвай медикаменти за да се успокоиш по-скоро. Даже ти го препоръчвам. Спокойно – медикаментите стават за вегани. Като гледам нещо много си разбързал/а да мреш (само до 50г) така че по-добре вземи да си изживееш останалите 50 години (те и без това толкова ти остават) в мир и спокойствие и разбирателство с природата и съществата в нея (като естествено си хапваш каквото ти се яде включително и месо).

 48. Bai Kolio · 03.12.2017 Reply

  За мене Веганите са като хомосексуалистите. Лопат менчито на ляво на дясно колкотса различни и искат разбираене. Ок спиш с хора от твоя пол- харесва ти ,но не ми го натрапвай ,прави си го забавлявай се ама не го носи на байряк. Същото и веганите- аз съм веган ама веган съм , ем ок щом така се чустваш добре не яж животински продукти и си спазвай принуипите на субкултурата ама не се мъчи да изпъкваш с това. Това е дразнещо че 1 човешки каприз или желание се изтъква като нещо кой знай какво чудо невиждано.

  • lina ⓥ · 03.12.2017 Reply

   много си далеч от истината. да си веган не е каприз, нито прищявка, нито пък начин за забавление.
   това, което веганите се опитват да направят, е да отворят очите на такива като теб –
   животните не са храна, не са облекло, не са аксесоар, нито роби. ако е нужно да се вдига шум,
   за да го разберете, значи ще вдигаме шум до небесата, ще бием камбани и ще развяваме байряци.
   докато извращенията с животните спрат.

 49. Светослав · 17.12.2017 Reply

  Интересно защо никой не постави въпроса с качеството на зеленчуците и плодовете който се консумират при веганството .Препълнените пазари с храна която е бъкана с какви ли не отрови използвана за нейното производство .За всеки веган е важно да си произвежда храната ,поне ще избегне отравянето и ,разбира се без химикали,без хибридни сортове и гмо.Всеки е в правото си да мисли и консумира храна която е правилната за него .За това на село с лопатата а не по фитнесите .С уважение към всички.

 50. Hristiana · 13.01.2018 Reply

  много готина и забавна статия.Наистина всичко това е вярно 😀

 51. пепи · 31.01.2018 Reply

  Ако имаше само вегани нямаше да има кокошки крави кози овце и тн. изобщо … така че „И един единствен факт, който прави всичките 51 причини невалидни.“ това е повече от невалидно 😉

  • lina ⓥ · 04.03.2018 Reply

   интересна прогноза 🙂 може ли да се обосновеш? защото аз си го представям да няма индустриално отглеждани животни
   за храна, кожа, мляко и други. просто не закачаме животните, ок?

 52. Митака · 04.03.2018 Reply

  Лоша работа тука не виждам хора а осверипели месоядни и тревопасни. Все едно водите война ще се избере един друг, и двата фронта нямат логично, научно и смислено обяснение за това как да се хранят. Всеки сам да си направи избора и да не пречи на другия. Едва ли от тук пишещите един ден ще разберем кой е бил правия път. Видно е че и двата фронта вредим на планетата каквото и да правим, а тук за една храна ще си извадим душите.

 53. Гаутама · 13.03.2018 Reply

  Здрвейте,
  Аз съм всеяден. Мършояд не съм. Харесвам миризмата на прясна кръв. И не понасям миризмата и вида на развалено месо. Всъщност, храня се като веган през 95% от времето ( за 2 месеца съм ял 2 пъти месо и 2 пъти риба). Но освен това сам коля повечето от животните, които яде семейството ми. Убивам без колебание, бързо (без излишна жестокост) и с благодарност към съществото, което ще изям.
  Не употребявам млечни продукти (по здравословни причини). Но ми се струва странно, когато някой ме убеждава да се откажа от вълнените чорапи или от лъжицата мед от време на време.
  Аз симпатизирам на веганите. Строгата веганска диета верояттно не е най-добрият избор от здравословна гледна точка, но със сигурност е избор, които по същността си може да бъде екологично и духовно алтруистичен. Това заслужава уважение. Всъщност, идеологията не е нова – джайнизъм, будизъм са достаъчно стари философски системи, които от хилядолетия прокламират идеи, които са идентични с веганството.
  Тук само бих препоръчал да не се залита в крайности с оценките – един веган може да бъде както просветена личност, така и да е прост комплексиран маниак, помпащ Егото си с идеята за „духовен“ живот. Аналогично за стандартните всеядни – сред тях има и отчайващи свини, но и много духовни и интелигентни личности, с приност в развитието и добруването на света. Етикети като „мършояди“ , „тревопасни“, „заблудени“, „неграмотни“ и прочие, независимо от кой „лагер“ идват, не водят до нищо положително за света в който живеем.
  Верният път е средния!

 54. Митко · 27.08.2018 Reply

  Списъкът е забавен 🙂 и се случва именно защото ти се повтарят в живота едни и същи ситуации. Бих добавил това за кучешките зъби. Щом имаш остри зъби, значи трябва да ядеш месо. И аз контрирам: Ами козата? Или за мозъчните гънки: Човечеството е поумняло, защото яде месо и след като е започнало да го пече, усвоява повече протеини и се появяват повече гънки под черепната кора. Тогава отвръщам, мдаа най-големите гении са пигмеите, които са яли печено човешко месо. Куп забавни въпроси и дискусии, които се повтарят ли повтарят, а на мен ми е омръзнало да взимам и капчица участие в подобни спорове

 55. Martin · 19.10.2019 Reply

  Малко да се развеселим…… нищо лично.
  1.Учените откриха нов вид веган, когото нарекоха ултравеган. Особеност на ултравегана е, че той яде само растения, починали от естествена смърт.
  2.Що ревеш, бе?- Заради лука . . – Еееее, вие веганите вече прекалявате!
  3.Веганството ни прецаква още от Сътворението. Ако Ева беше изяла змията, а не ябълката – сега всички щяхме да сме в Рая!
  4.Всеки път, когато напишете пост за скара, един веган се радикализира, превръща се във веганист и почва да шие знаме с кръстосани морков и ряпа…
  5.Семейство вегани се събират да ядат:- Деца, хайде идвайте, че вечерята ще увехне!
  6.Когато купувате цветя ги проверявайте. Вече 6 вегана са яли некачествени рози на 8 Март и са в интензивното на Пирогов.
  7.Уважаеми вегетарианци и вегани, моята храна сере върху вашата. Внимавайте!!!
  8.Обичам веганите! Не ми ядат пържолите.
  9.SMS на веган към сина си: Сине, прибери се… ще колим динята.
  10.Веганите не се раждат. Те покълват.
  11.Пазете веганите – те се грижат да има повече месо за нас!
  12.– Това е нечовешко! – викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.
  13.Малка обява:- Търся веган за естествено поддържане на тревни площи…
  14.До всички вегани!Ако до събота не ми съберете 10 000 лв. откуп, колЯм прасето!!!

 56. Predator · 28.01.2021 Reply

  Другари вегани, здравейте!
  Това какво слагате на трапезата си и с кого си лягате в леглото си е ваше пълно право! Но нямате право да се изживявате на вечния мъченик! На никого не му пука какви обувки носите! Имам обаче един въпрос. По време на Ледниковия период, колко вегани щяха да оцелеят?

 57. Александър Стефанов · 06.03.2023 Reply

  Посмях се докато четох статийката…след 8 години веганство и след като прочетох коментарите за пореден път затвърждавам убеждението си че човешката простотия и безхаберие са константна величина.

Поставете коментар